Alaiba: Vrem să eliminăm permisele de muncă pentru cetățenii care vin din unele țări. Ce prevede inițiativa legislativă?

Alaiba: Vrem să eliminăm permisele de muncă pentru cetățenii care vin din unele țări. Ce prevede inițiativa legislativă?

Astăzi a fost lansată o nouă inițiativă pentru flexibilizarea pieței muncii din țara noastră. Astfel, vor fi eliminate permisele de muncă pentru cetățenii care vin din unele țări cu care există și potențial comercial și investițional. Despre acest lucru anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba în cadrul unui briefing de presă.

Alina Mîndrilă

„Unul din principalele obiective ale acestui Guvern este dezvoltarea economică. Și pentru aceasta depunem eforturi zi de zi prin diferite inițiative pe care le lansăm. În parlament este deja un pachet de legi care urmează să reducă semnificativ birocrația ori doar printr-un singur pachet din multe pe care le pregătim o să economisim aproximativ 500 de milioane de lei pe an antreprenorilor și peste 200.000 de ore de muncă anual antreprenorilor per economie. De asemenea, lucrăm ca să asigurăm antreprenorilor noștri accesul la finanțare, resurse ieftine și pe termen lung”, menționează Dumitru Alaiba.

Companiile mari și mici, s-ar putea dezvolta mult mai rapid, dacă ar avea mai mulți oameni pe care să îi angajeze. De la această constrângere structurală, ratăm an de an creștere economică și oportunități de dezvoltare.

Publicitate
„Suntem printre puținele țări din Europa în care antreprenorii noștri plătesc impozitul pe venit doar atunci când distribuie dividente și nu din resursele pe care le țin în companii pentru investiții, dezvoltare. Rescriem legea SRL-urilor pentru a oferi mai multă libertate antreprenorilor în a-și construi afacere. Însă, suntem conștienți că economia noastră mai are multiple probleme structurale printre acestea se numără și piața muncii. Astăzi lansăm o nouă inițiativă care să flexibilizeze piața muncii din Moldova.

Autor: Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Dumitru Alaiba susține că prin această inițiativa legislativă prevede ca pe lângă cele 18 categorii de străini care pot lucra în Moldova, să fie incluși și cetățenii care provin din cele 27 state membre ale Uniunii Europene și din state precum SUA, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, dar și Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaijan, statele din Balcani, etc.

„Prin această reformă vrem să importăm atât forță de muncă cât și competențele de care are nevoie la moment economia noastră, pentru a ne putem dezvolta”, spune el.

Autor: Dumitru Alaiba

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze datorită obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Suntem siguri că, aceste modificări contribuie la stimularea angajării în câmpul muncii și va crește fluxul de investiții în țară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal