Cum să atragi investiții în Moldova: Lecții învățate de la antreprenori cu startup-uri
În ultimii ani, startup-urile din Moldova au reprezentat un interes tot mai mare pentru investitorii atât din țară, cât și din străinătate. În 2020, conform datelor publicate de Startup Moldova, startup-urile moldovenești au atras aproximativ investiții de aproape șapte milioane de euro. Totodată, în anul 2022, 11 startup-uri tehnologice din țara noastră au atras peste 11 milioane dolari.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Lansarea unui startup în Moldova poate fi o oportunitate interesantă pentru antreprenorii care doresc să profite de avantajele locale și să construiască o afacere de succes într-un mediu dinamic și în creștere, pe de altă parte, există și unele obstacole în calea dezvoltării startup-urilor. De exemplu, piața locală este relativ mică și fragmentată, iar accesul la finanțare rămâne o provocare pentru mulți antreprenori. De asemenea, în ciuda nivelului relativ ridicat de pregătire a forței de muncă, există încă o lipsă de specialiști în anumite domenii tehnice.
Luând în considerare faptul că startup-urile aduc nu numai fonduri financiare, ci și experiență și cunoștințe relevante, aflăm de la primele surse cum este să începi un startup în Moldova, dar și cum pot fi atrase investițiile.
Lansarea unui startup în Moldova: „O experiență plină de provocări și oportunități”
FAGURA
FAGURA
Tudor Darie susține că lansarea unui startup în Moldova, în special în domeniul fintech, precum Fagura, este o experiență plină de provocări și oportunități. Potrivit fondatorului, una dintre cele mai mari dificultăți cu care s-a confruntat a fost lipsa unor reglementări clare din acest sector, iar acest fapt obliga eforturi suplimentare pentru a se conforma și a se asigura că activitatea companiei este în acord cu toate normele și regulile aplicabile.
Una dintre provocările majore în lansarea unui startup în Moldova este faptul că trebuie să ne gândim din start la produsul nostru ca fiind destinat pieței internaționale și nu doar celei moldovenești, care are limitările sale. Acest lucru implică o strategie de dezvoltare și expansiune bine gândită, precum și colaborarea cu parteneri internaționali pentru a ne asigura că produsul este competitiv și adaptat la nevoile diferitelor piețe.
Autor: Tudor Darie
Potrivit lui Tudor Darie, atragerea investițiilor pentru o companie lansată în Moldova poate fi dificilă dacă produsul este gândit doar pentru piața locală. Proces însă poate fi mai simplu dacă este gândit pentru piața internațională.
În cazul Fagura, am avut inițial doi angel investors care au contribuit cu 30 de mii de euro, suma care ne-a ajutat să ne pregătim de prima rundă de equity crowdfunding pe Seedrs, unde am obținut 340 de mii de euro. Astfel, am devenit prima companie din Moldova care a atras investiții prin această platformă. După a doua rundă de investiții, în care am strâns 780 de mii de euro de la peste 500 de investitori din comunitatea Fagura, am devenit prima companie din spațiul românesc care a atras peste un milion euro prin Seedrs.
Autor: Tudor Darie
În opinia fondatorului, startup-urile care doresc să își finanțeze proiectele prin intermediul equity crowdfunding trebuie să țină cont de faptul că obținerea fondurilor poate dura mult timp. Potrivit fondatorului, acest proces poate ține cel puțin jumătate de an. În plus, startup-urile trebuie să obțină susținerea și implicarea comunității lor pentru a-și crește șansele de succes.
Cât privește oportunitățile, în viziunea lui Tudor Darie, Moldova oferă multe oportunități pentru dezvoltarea startup-urilor, cum ar fi mediul de piață mic și receptiv, care permite testarea rapidă a produselor și adaptarea modelului de afaceri în funcție de nevoile pieței.
Conceptual, e asemănător cu un sandbox. Astfel, putem intra rapid în contact cu primii clienți, învăța rapid și ne putem adapta modelul de afaceri în funcție de nevoile pieței. În ultimii ani, ecosistemul de startup-uri din Moldova a evoluat mult, datorită activităților de susținere ale Fundației Startup Moldova, Tekwill și apariției primelor comunități de Angel Investors. Aceste inițiative contribuie la creșterea numărului de startup-uri și la dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Autor: Tudor Darie
Fondatorul Fagura consideră că este important pentru Moldova să obțină primul său unicorn sau cel puțin să aibă exituri în valoare de peste 50-100 de milioane de euro. El este de părere că acest lucru va încuraja apariția unui nou val de startup-uri și va stimula dezvoltarea ecosistemului antreprenorial local.
„Piața din Moldova oferă diversitate”
Fiind un startup educațional ce oferă un produs digital, Bloomcoding nu a întâmpinat mari dificultăți la acest capitol. Lansat direct și pe piața din România, acest startup a reușit să avanseze cu mult mai rapid, întrucât piața românească este mult mai atrăgătoare pentru investitori și există deja un ecosistem bine pus la punct. Cu toate acestea, majoritatea echipei este din Republica Moldova și acest lucru reprezintă un mare atu pentru echipa de la Bloomcoding.
Nicoleta Jantoan, responsabilă de PR și Copywriter la Bloomcoding susține că s-a reușit crearea unei comunități de angajați ce împărtășesc un obiectiv comun, dornici de a revoluționa sistemul educațional și de a face o schimbare spre bine.
Bloomcoding
Bloomcoding
În scurt timp, dorim să ne lansăm și în țară, să aducem beneficiile de care se bucură copiii de peste Prut la noi acasă. Totodată, în ultimul an, am reușit să atragem investiții atât din țară, cât și din exterior. La început de 2022, am obținut 100.000 euro de la Mozaic (o comunitate internațională de business angels cu un oficiu în Moldova) și de la Business Angels Moldova. Iar apoi am crescut foarte rapid. Putem spune că 2022 a fost un an al schimbărilor în ritm alert.
Autor: Nicoleta Jantoan
Bloomcoding a participat la șase acceleratoare unde am obținut locuri de frunte. Printre care se numără Startup Academy din Ucraina, unde am obținut primul loc dintr-un total de 2000 de aplicanți, sTARTUp Day din Estonia, unde pe lângă premiul bănesc am beneficiat de mentorat din partea reprezentantului Tele2 Estonia, Chris Robbins și Rubik Hub Accelerator din România, unde am fost premiați ca cel mai bun startup.
Astfel a reușit să atragă investiția de 1 milion de euro de la companiile Credo Ventures (Cehia), Inovo VC (Polonia) și u.ventures (Ucraina) - prin conexiunile pe care le-a realizat timp de un an și acceleratoarele câștigate din regiunea Europei Centrale și de Est.
Piața din Moldova oferă diversitate - angajați talentați care aduc valoare la nivel internațional. Pe lângă România, suntem activi în Bulgaria și Polonia, iar în aprilie ne vom lansa inclusiv în Turcia. Pentru piața din Turcia, planificăm să recrutăm angajați din Găgăuzia. Recent, am primit un grant în valoare de 500.000 lei pentru a ne dezvolta serviciile și în Republica Moldova. Dorim să contribuim la îmbunătățirea sistemului educațional aici, acasă, să le oferim copiilor acces la o educație IT de calitate. Avem deja un proiect a cărui scop este să învățăm gratuit 600 de copii ucraineni programare.
Autor: Nicoleta Jantoan
Cei de la Bloomcoding consideră că succesul de care se bucură la nivel local contribuie la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Moldova. Potrivit lor, motivează și alți antreprenori să încerce, le demonstrează că e posibil și că Moldova e foarte aproape de a avea propriile companii unicorn.
„În Moldova exista oameni foarte capabili pe care probabil nu îi găsești în multe locuri din Europa”
Lansarea unui startup în Moldova a fost o experiență interesantă și provocatoare și pentru cei de la Brizy Builder. Dimi Baitanciuc, Co-Founder & CEO la Brizy Builder declară că, la începuturi, în 2009, accesul la finanțare pentru un startup moldovenesc era aproape inexistent.
Lucrurile evident stau diferit în 2023, există un număr din ce în ce mai mare de incubatoare de afaceri care încearcă să sprijine și să dezvolte ecosistemul de startup din Moldova.
Autor: Dimi Baitanciuc
La fel, Dimi Baitanciuc menționează că schimbările politice și economice pot afecta modul în care se dezvolta un startup, de aceea este foarte important să operezi într-un mediu stabil.
Operând în domeniul IT, cu majoritatea clienților în Statele Unite și Europa, noi am fost feriți de impactul economic de pe plan local. Recent am înțeles că Europa nu stă cu mult mai bine la domeniul birocrației fiscalitate. Peste tot lucrurile înaintează greoi și încâlcit. Noi am încercat să ne înconjurăm încă de la început de profesioniști care cunosc în detaliu partea fiscală și știu să navigheze ușor prin birocrația (care încă folosește ștampile) a țării noastre.
Autor: Dimi Baitanciuc
Co-Fondatorul de la Brizy Builder a mai subliniat că afacerea a reușit să atragă un seed round de la cea mai activă companie de investiții din Europa (Fuel Ventures, London UK). Iar procesul, care a durat 8 luni, a început de la discuții despre viziune și valori, produs, și până la un „due diligence” amănunțit legat de finanțe, cifre și potențial de viitor.
Dimi Baitanciuc, Co-Fondatorul Brizy Builder afirmă că există o serie de avantaje majore în decizia de a lansa un startup în Moldova.
Moldovenii sunt muncitori și au o etică a muncii extraordinară. În IT și programare în special există oameni foarte capabili pe care probabil nu îi găsești în multe locuri din Europa. Un alt aspect ar fi costurile mai mici a forței de muncă. Știm că peste 90% din startup-uri eșuează în primii ani de viață, costurile privind forța de muncă fiind foarte importante, mai ales la început. Costuri mai mici pentru forța de muncă ne-au ajutat sa fim mai competitivi și mai flexibili având în vedere că operăm într-un spațiu IT global foarte competitiv. Totodată, Moldova s-a dezvoltat mult în ultimii ani, mai ales în sectorul IT, unde-a venit în ajutorul antreprenorilor cu diferite avantaje fiscale care ne ajută să operăm mai ușor și mai eficient financiar. Aici mă refer la taxa de 7% fixă pentru sectorul.
Autor: Dimi Baitanciuc
Potrivit datelor Startup Moldova, de la începutul anului 2023, în sectorul startup-uri tehnologice, investițiile atrase se ridică la suma de două milioane de euro, domeniile cele mai finanțate fiind din segmentul greentech, mai exact, tehnologii care sunt dezvoltate cu scopul de a reduce impactul negativ al oamenilor asupra mediului.