Cum un ziar finlandez a trecut peste cenzura rusă prin intermediul Counter-Strike

Cum un ziar finlandez a trecut peste cenzura rusă prin intermediul Counter-Strike

În subsolul unui bloc de apartamente din orașul fictiv Slavik, există o încăpere secretă, cunoscută la puțini jucători. Acolo sunt ascunse informații șocante pentru mulți dintre cetățenii ruși, în cele mai multe cazuri fiind vorba de date reale despre războiul din Ucraina, pe care cenzura de la Kremlin le-a blocat, notează The Guardian.Cristian Bolotnicov

Ineditul situației face ca această „cameră a adevărului” să se afle în lumea virtuală a celebrului joc Counter Strike, fiind creată de un ziar finlandez, în încercarea de a trece peste cenzura oficială și a prezenta rușilor realitatea războiului din Ucraina.

Totul a fost create de jurnaliștii ziarului Helsingin Sanomat, cel mai mare ziar din Finlanda, utilizând joocul first-person shooter Counter-Strike, în care utilizatorii luptă unul contra celuilalt în sesiuni contra-timp. Cele mai multe din aceste sesiuni sunt jucate însă pe câteva zeci de nivele oficiale sau hărți create de producătorul Valve, însă compania permite și utilizatorilor să creeze hărți proprii care pot fi descărcate și folosite.

Anunțul despre existența acestei camere a fost făcut miercuri, 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei de redactorii ziarului.

În timp ce Helsingin Sanomat și alte instituții media independente din străinătate sunt blocate în Rusia, jocurile video nu au fost interzise până acum. Pentru a sublinia libertatea presei, am construit acum un oraș slav, denumit Voyna, care înseamnă război în limba rusă.

Autor: Antero Mukka, editor-șef al ziarului Helsingin Sanomat.

Publicitate

În cameră veți găsi documentația noastră despre realitatea războiului din Ucraina. Acestea sunt informații care nu sunt disponibile din sursele propagandei de stat ruse”, a adăugat Mukka.

Mai exact, informațiile sunt afișate pe pereții încăperii digitale, iluminați în roșu, unde sunt lipite articole din ziar și imagini despre masacrele comise de trupele ruse la Bucea și Irpin. Jucătorii mai pot vedea și o hartă a Ucrainei care conține informații despre atacurile atacurile asupra populației civile, în timp ce o înregistrare în limba rusă citește în fundal articole din Helsingin Sanomat și îi informează că aproximativ 70.000 de ruși au fost uciși până acum în război.

Un jucător, pe numele său Łukasz Pożyczek, a distribuit pe Twitter un filmuleț cu poziția camerei pe harta din joc:

De la lansarea sa, luni, harta a fost descărcată de peste 2.000 de ori, însă ziarul nu poate urmări zonele geografice din care a fost accesată. „Asta arată categoric că fiecare încercare de a împiedica fluxul de informații și de a închide ochii opiniei publice este sortită eșecului în lumea de azi”, a spus Mukka.

Acesta estimează că patru milioane de ruși joacă Counter Strike. „Acești oameni pot fi la vârsta mobilizării sau a încorporării. Cred că rușii au dreptul de a afla informații independente și bazate pe fapte, ca să poată lua decizii despre viața lor”, a adăugat editorul-șef de la Helsingin Sanomat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal