Sondaj de peste Prut: 41% dintre respondenți cred că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în Uniunea Europeană

Sondaj de peste Prut: 41% dintre respondenți cred că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în Uniunea Europeană

Potrivit unui sondaj realizat în România, 41% dintre respondenții de peste Prut cred că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în Uniunea Europeană. În ceea ce privește acceptarea cât mai rapidă în cadrul NATO, 31% ar fi faroralibi unei asemenea decizii, iar 40% - împotrivă. 

Zagnat Elena

Conform cercetării efectuate în România în perioada 26-29 aprilie, pe un eșantion de 850 de persoane care au fost contactate telefonic, 57% dintre respondenți percep într-un mod neutru Republica Moldova, 31% - mai degrabă pozitiv, iar 9% - mai degrabă negativ. 

54% declară că, în viitor, România nu ar trebui să se unească cu Republica Moldova, în timp ce 33% spun că ar fi favorabili unei asemenea decizii. 

În același timp, 41% dintre respondenți consideră că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în familia europeană. 30% nu sunt de acord, iar 29% nu au putut oferi un răspuns. 

Rata celor care nu s-au putut pronunța este mare și în cazul unei eventuale acceptări de urgență a Republicii Moldova în NATO. 40% s-au declarat împotrivă, 31% - pentru, însă 29% s-au abținut.

Cu toate acestea, 48% cred că România ar trebui să ajute Republica Moldova cu tehnică militară, în cazul unei eventuale invazii rusești. Cât despre intervenția trupelor române, 56% se declară împotrivă, iar 29% - pentru. 

Anterior, în presa din România au apărut speculații despre ipoteza în care Maia Sandu ar candida la președinția României. În acest context, 76% dintre respondenți nu ar fi de acord cu această idee, în timp ce 5% ar susține-o. 

Totodată, 38% dintre respondenți declară că au o părere bună despre Maia Sandu, 2% - foarte bună, 19% - o părere proastă, iar 2% - foarte proastă. 

Sondajul a fost efectuat de către Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, care este un institut românesc de cercetare de piață, înființat în 2005. Acesta se declară nonpartizan. 

„Facem precizarea clară că suntem un institut apolitic și de fiecare dată când vine vorba despre rapoartele politice publicate în media punem la dispoziție baza de date (la sediul nostru) pentru verificare”, se spune pe site-ul grupului. 

Presa din România a scris anterior că grupul ar fi condus de către sociologul român Marius Pieleanu. Potrivit unor publicații de peste Prut, acesta este un un apropiat al formațiiunii PSD România.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal