Zelenski, la Haga: Agresorul trebuie să simtă toată forța justiției. Liderul de la Kiev își dorește un tribunal special pentru autorii crimelor de război

Zelenski, la Haga: Agresorul trebuie să simtă toată forța justiției. Liderul de la Kiev își dorește un tribunal special pentru autorii crimelor de război

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dorește un tribunal special pentru autorii crimelor din timpul războiului din Ucraina, și, mai cu seamă, pentru președintele rus, Vladimir Putin. El a pledat pentru acest lucru în cadrul unui discurs ținut la Haga, transmite BBC.

Zagnat Elena

Desigur, am dori să vedem un alt Vladimir aici, cel care merită să fie condamnat pentru aceste acțiuni criminale chiar aici, în capitala dreptului internațional. (...) Sunt sigur că vom vedea că se va întâmpla acest lucru când vom câștiga. 

Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Anterior, CPI a lansat mai multe anchete privind crime de război legate de invazia Rusiei în Ucraina, unde Kievul, oficialii aliați și mass-media au raportat mai multe atrocități comise de trupele Moscovei.

În martie, Curtea a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, membră a guvernului rus, pentru planul de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

În același timp, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat pentru CNN că el crede că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi judecat pentru presupusele crime comise în timpul conflictului, în pofida argumentelor Moscovei că nu se supune deciziilor curții.

Întrucât CPI nu poate condamna invazia Ucrainei, deoarece curtea se ocupă doar de crime de război, Zelenski pledează pentru un nou tribunal care să poată condamna agresiunea rusă. În ceea ce îl privește, acest lucru ar permite ca și anexarea Crimeei în 2014 să fie judecată. Potrivit președintelui ucrainean, „o singură crimă rusă a dus la toate celelalte crime”.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra spune că țara sa este dispusă să găzduiască un astfel de tribunal. Potrivit lui Hoekstra, în prezent sunt în curs de desfășurare discuții internaționale cu privire la modul în care ar trebui să arate un tribunal internațional.

Totodată, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, inclusiv din partea Olandei, pe care Hoekstra spune că se poate baza. Cu toate acestea, marea întrebare este cât de departe ajunge sprijinul olandez. Zelenski ar dori să primească avioane F-16, dar ultimul cuvânt în acest sens nu a fost încă spus. Nici Hoekstra nu a dorit să comenteze pe această temă. 

Totodată, în timpul vizitei sale în Olanda, Zelenski a declarat că Ucraina este realistă în ceea ce privește perspectivele sale de a deveni parte a blocului militar NATO. 

Publicitate
Suntem realiști și știm că nu vom fi în NATO în timpul războiului. Dar în timpul războiului vrem să transmitem un mesaj foarte clar că vom fi în NATO după război.

Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Amintim că unul dintre motivele Rusiei pentru invazia Ucrainei a fost de a împiedica NATO să se extindă în apropierea granițelor sale. După ce Moscova a atacat Ucraina, blocul a jucat un rol critic în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal