COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală, anunță OMS. Cum ne-au afectat cei trei ani de pandemie

COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală, anunță OMS. Cum ne-au afectat cei trei ani de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că virusul COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate la nivel mondial, un pas important spre sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 milioane de persoane, a perturbat economia globală și a devastat comunitățile, transmite Reuters.

Zagnat Elena

Comitetul de Urgență s-a reunit pentru a 15-a oară și mi-a recomandat să declar încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat. Prin urmare, declar cu mare speranță că declar sfârșitul COVID-19 drept urgență de sănătate globală.

Autor: Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

OMS a declarat că, deși faza de urgență s-a încheiat, sunt înregistrate în continuare creșteri ale numărului de cazuri în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Agenția de sănătate a ONU spune că mii de oameni continuă să moară din cauza virusului în fiecare săptămână.

Totuși, rata mortalității a încetinit de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna în aprilie 2023, potrivit datelor OMS.

Tedros a declarat că pandemia a avut o tendință de scădere de mai bine de un an, recunoscând că majoritatea țărilor au revenit deja la viața de dinaintea COVID-19. El a deplâns daunele pe care COVID-19 le-a provocat comunității globale, spunând că virusul a distrus întreprinderi și a aruncat milioane de oameni în sărăcie.

Comitetul de urgență al OMS a declarat pentru prima dată că virusul COVID-19 reprezintă cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut ajută la concentrarea atenției internaționale asupra unei amenințări la adresa sănătății, precum și la consolidarea colaborării în ceea ce privește vaccinurile și tratamentele.

Publicitate

Impactul celor trei ani de pandemie

Până la 10 martie 2023, peste 6,88 milioane de decese au fost atribuite COVID-19. Primul deces confirmat a avut loc la Wuhan, la 9 ianuarie 2020.

Anterior, a-a afirmat că numărătoarea oficială a deceselor subestimează numărul real de decese, deoarece datele privind mortalitatea excesivă arată o creștere a numărului de decese care nu se explică doar prin decesele cauzate de COVID-19.

Folosind astfel de date, estimările privind numărul real de decese cauzate de COVID-19 la nivel mondial au inclus un interval cuprins între 16,5 și 26,8 milioane (≈20,2 milioane) până la 3 februarie 2023 de către The Economist, precum și peste 18. 5 milioane până la 1 aprilie 2023 de către Institute for Health Metrics and Evaluation.

Totodată, pandemia a declanșat perturbări sociale și economice grave în întreaga lume, inclusiv cea mai mare recesiune globală de la Marea Depresiune.

Piețele bursiere globale au cunoscut cea mai gravă prăbușire din 1987 încoace, iar în primele trei luni din 2020 economiile G20 au scăzut cu 3,4% în ritm anual. Între aprilie și iunie 2020, Organizația Internațională a Muncii a estimat că s-a pierdut echivalentul a 400 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă în întreaga lume, iar veniturile obținute de lucrători la nivel mondial au scăzut cu 10% în primele nouă luni din 2020, ceea ce echivalează cu o pierdere de peste 3 500 de miliarde de dolari. Universitatea Cambridge a estimat costul pentru economia mondială la 82.000 de miliarde de dolari în cinci ani.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal