Maia Sandu, interviu pentru Financial Times. Despre influența Rusiei, corupție și de ce a rămas cu economii de 600 de dolari

Maia Sandu, interviu pentru Financial Times. Despre influența Rusiei, corupție și de ce a rămas cu economii de 600 de dolari

Președinta Maia Sandu a acordat un interviu publicației Financial Times, în care a discutat despre lupta împotriva influenței Federației Ruse în Republica Moldova, despre corupție, dar și motivele pentru care, timp de 10 ani, economiile sale au scăzut de la 160 de mii de dolari la 600 de dolari. 

Zagnat Elena

În cadrul interviului, șefa statului a menționat că Moscova încearcă să își extindă influența și să refacă Uniunea Sovietică. 

Nu cred că s-ar fi oprit la graniță. Suntem în siguranță astăzi doar datorită Ucrainei. (...) Ei ar vrea să refacă Uniunea Sovietică. Vor să readucă vremurile de odinioară. Iar noi nu vrem asta. Moldova a făcut parte din zona tampon timp de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să facem parte din lumea democratică. (...) Rusia a încercat întotdeauna să controleze Moldova. Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi energia pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste de stradă, profitând de dificultățile sociale. Nu au reușit și s-au schimbat din nou. Nu văd planul Rusiei ca fiind realist, dar continuă să submineze eforturile noastre.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Publicitate

Pentru Financial Times, șefa statului a povestit despre perioada sovietică, menționând că despre justiția socială a învățat pentru prima dată de la tatăl său. 

În Uniunea Sovietică nu exista un astfel de cuvânt, „corupție”, dar el se lupta mereu cu ea oriunde lucra. Era foarte deschis. Își critica și își acuza managerul, acesta îl concedia, iar șase luni mai târziu își recăpăta locul de muncă. (...) Am trăit într-o lume complet izolată. Nu aveam nicio idee despre ce se afla dincolo de lumea noastră. A fost o perioadă bună. Existau lucruri de care să te bucuri. Dar când totul a început să se prăbușească, ne-am dat seama cât de mult am pierdut. Oamenii care munceau din greu și erau cinstiți au simțit că nu exista dreptate ( n.r. în sistemul sovietic). Vedeai oameni care nu munceau din greu și care furau din proprietățile comune și toată lumea trăia la fel.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Totodată, șefa statului a explicat de ce în urmă cu zece ani avea economii de 160.000 de dolari, iar astăzi acestea au ajuns la 600 de dolari. 

Când am înființat un partid, nu aveam bani. Timp de patru ani a trebuit să fac muncă voluntară cu normă întreagă, ceea ce a însemnat să trăiesc din economiile mele. Sunt încăpățânată. Și Moldova este la fel încăpățânată.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Amintim că președinta Maia Sandu a depus declarația de avere și interese personale pentru anul trecut. Potrivit documentului, șefa statului a obținut, în 2022, un salariu de 258.709 lei de la Președinție.

De asemenea, președinta are un cont la o bancă din Chișinău unde sunt depozitați 13.108 lei și un depozit bancar la Bank-Fund Staff Federal Credit Union din Washington DC, SUA, unde deține 600 de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal