Moldovenii călătoresc tot mai puțin în CSI. Turcia este destinația preferată, iar fiecare al patrulea turist alege o vacanță în UE

Moldovenii călătoresc tot mai puțin în CSI. Turcia este destinația preferată, iar fiecare al patrulea turist alege o vacanță în UE

Țările CSI nu mai figurează printre preferințele moldovenilor la capitolul turism. Dacă în 2017, circa 8 mii de moldoveni mergeau în vacanță în CSI, dintre care 90% călătoreau în Ucraina, din moment ce țara a părăsit Comunitatea Statelor Independente, numărul celor care aleg țările CSI drept destinație a scăzut de câteva ori. Astfel, anul trecut, în CSI s-au odihnit circa 300 de moldoveni. Pe de altă parte, destinația preferată a a devenit Turcia, iar fiecare al patrulea cetățean care merge la odihnă alege să viziteze o țară din UE, declară Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Zagnat Elena

Potrivit unui studiu realizat recent, de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, în ultimele 12 luni, 38,4% dintre moldoveni au răspuns că a fost cel puțin o dată peste hotare. 

În rândul tinerilor de 18-24 ani, numărul celor care am mers peste hotare se ridică la 53,7%, ce cu vârsta cuprinsă între 25-34 ani au mers peste hotare în proporție de 52,1%; 35-44 de ani - 32,2%; 45-59 de ani - 37,5%; iar cei de peste 60 ani au mers în proporție de 22,5% peste hotare în ultimile 12 luni. 

În 2022, 110,8 mii de moldoveni s-au odihnit în una din țările UE, apelând la o agenție de turism.

Veaceslav Ioniță susține că turismul moldovenesc în 2020 a trecut printr-o perioadă grea. A fost una dintre cele mai afectate ramuri de pandemia de COVID-19. Însă, în 2022 a fost ramura care a avut o recuperare completă atât în ceea ce privește numărul de persoane care au mers în străinătate, cât și a numărului de turiști veniți în Republica Moldova. 

„Aici noi vorbim despre turismul oficial, turismul organizat, pentru care trebuie să apelezi la o agenție de turism. Acesta a crescut destul de puternic, deoarece mulți moldoveni care mergeau în Ucraina la odihnă, în urma războiului dus de către Federația Rusă în această țară, moldovenii s-au reorientat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că Turcia și Egiptul sunt acum țările de bază ca destinație pentru odihnă ale moldovenilor. 

În ultimii cinci ani, moldovenii, în mod organizat, au vizitat 136 de țări. Topul celor 10 țări, ca destinație pentru moldoveni, din cele 136 de țări vizitate, arată astfel: 42,9% - Turcia; 20,2% - Bulgaria; 12,1% - Egipt; 9,8% - România; 5,1% - Grecia; 2,8% - Ucraina; 1% - Muntenegru; câte 0,7% Ungaria și Italia; 0,6% - Spania.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal