Peste 2.000 de dosare ce conțin informații despre represiunile din perioada sovietică, desecretizate. SIS și Arhiva Națională au semnat un acord

Peste 2.000 de dosare ce conțin informații despre represiunile din perioada sovietică au fost desecretizate într-o primă etapă. Acțiunea se prevede într-un acord semnat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Arhiva Națională, care prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din fondurile instituției.

5 mai 2023, 21:48Cristian Bolotnicov

Peste 2.000 de dosare ce conțin informații despre represiunile din perioada sovietică, desecretizate. SIS și Arhiva Națională au semnat un acord

Astfel, Informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/științifice, în vederea reabilitării persoanelor care au avut de suferit, precum și consolidării eforturilor de elucidare a adevărului istoric.

În argumentare, Serviciul de Informații și Securitate a impulsionat procesul de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției și a demarat consultări bilaterale cu Agenția Națională a Arhivelor în vederea reanimării procedurii de transmitere în adresa acesteia a dosarelor menționate.

Autor: Comunicat al Serviciului de Informații și Securitate.

Publicitate

În acest sens, Alexandru Musteața, director al Serviciului de Informații și Securitate, a avut o întrevedere cu Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor, în cadrul căreia a fost semnat un Acord interinstituțional de colaborare.

Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

Astfel, Serviciul de Informații și Securitate, la etapa dată, va transmite Agenției Națională a Arhivelor peste 2.000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al instituției.

Alexandru Musteața a declarat că instituția va continua eforturile întru definitivarea procesului de selectare şi de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare. La rândul său, Igor Cașu, a mulțumit Serviciului pentru deschidere și aportul consistent întru valorificarea patrimoniului documentar național, menționând că va opta în continuare pentru consolidarea relațiilor mutuale de cooperare pe sectorul dat de activitate.

Autor: Comunicat al Serviciului de Informații și Securitate.

Serviciul de Informații și Securitate condamnă cu fermitate atrocitățile comise de către regimul totalitar sovietic în perioada existenței RSS Moldovenești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal