Întrunirea din 7 mai | Poliția preîntâmpină: Organizatorii poartă răspundere pentru faptele ilegale ale participanților la acțiuni

Întrunirea din 7 mai | Poliția preîntâmpină: Organizatorii poartă răspundere pentru faptele ilegale ale participanților la acțiuni

Duminică, 7 mai, activiștii și susținătorii mișcării Pentru Popor anunță noi manifestații. Astfel, liderii mișcării cheamă oamenii pentru ziua de mâine, la ora 13:00, în fața Parlamentului. Amintim că data trecută, în ziua ultimei întruniri a simpatizanților acestei mișcări, în data de 12 martie, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că oamenii legii au destructurat o schemă de destabilizare a situației în R. Moldova și că aceasta ar fi pusă la care de serviciile speciale ale Federației Ruse. Ulterior, șapte persoane învinuite de aceste acțiuni au fost diferite justiției și au compărut în fața instanței, în data de 4 mai.

Stela Vdovii

În legătură cu întrunirea anunțată pentru ziua de duminică, în centrul capitalei, Poliția anunță că va fi la datorie prioritar pentru siguranța cetățenilor, asigurarea ordinii și securității publice, circulației rutiere și bunei desfășurări a evenimentului.

Ținând cont de faptul că situațiile anterioare au demonstrat că organizatorii ignoră obligațiunile ce le revin, ceea ce creează haos în procesul de organizare a întrunirii și crearea dezordinilor, reiterăm faptul că organizatorii poartă răspundere pentru faptele ilegale ale participanților la acțiune.

Poliția solicită atât participanţilor, cât şi cetăţenilor (pietoni şi conducători auto) să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea şi indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acţiunea să se desfăşoare în condiţii optime.

Reguli pentru participanți

Publicitate

Astfel, Participanții sunt obligați:

să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;

să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;

să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie; 

în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. 

Reprezentanții poliției mai dau asigurări că, forțele de ordine vor interveni și vor descuraja orice acțiune care va pune în pericol siguranța cetățenilor sau a participanților la eveniment.

De asemenea, oamenii legii solicită informarea imediată a Poliției dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică sau cu intenții negative. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

AGORA amintește că, în data de 11 martie, în ajunul manifestațiilor organizate de Mișcarea pentru Popor, poliția anunța că deține informația că, în timpul protestului se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă. În acest context, oamenii legii cereau organizatorilor și participanților să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului.

Ulterior, în data de 12 martie, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că oamenii legii au destructurat o schemă de destabilizare a situației în R. Moldova și că aceasta ar fi pusă la care de serviciile speciale ale Federației Ruse. Informația a fost obținută datorită faptului că un agent al poliției de la noi a fost infiltrat sub acoperire în gruparea de diversioniști. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal