LIVE: Încoronarea regelui Charles al III|-lea | Urmărim ceremonia, împreună cu milioane de oameni din întreaga lume

LIVE: Încoronarea regelui Charles al III|-lea | Urmărim ceremonia, împreună cu milioane de oameni din întreaga lume

La ceremonia de încoronare, în Westminster Abbe, sunt așteptați peste 2.200 de invitaţi . Pentru comparație, la încoronarea reginei Elisabeta în 1953, au participat 8.000 de invitaţi. Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de asemenea, participă la ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea, La invitația autorităților britanice.

Stela Vdovii

Măsuri de securitate fără precedent

Publicitate

În capitala britanică sunt aşteptaţi câteva sute de mii de turişti, precum şi cele peste 2.000 de persoane invitate la eveniment, printre care lideri şi capete încoronate. Emmanuel şi Brigitte Macron, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima-doamnă Jill Biden, prinţul Albert al II-lea de Monaco şi prinţesa Charlene sunt doar câţiva dintre ei, anunță digi24.ro.

Operaţiunea numită "Golden Orb" presupune unul dintre "cele mai importante" dispozitive de securitate gestionate vreodată de poliţia londoneză, potrivit lui Ade Adelekan, un oficial al instituţiei. Acesta s-a declarat miercuri "încrezător" că totul este în ordine pentru festivităţi, în ciuda arestării, marţi, în faţa Palatului Buckingham, a unui bărbat care a aruncat în spatele porţilor palatului ceea ce păreau a fi mai multe cartuşe.

Sunt mobilizaţi 9.000 de poliţişti şi 2.500 de ofiţeri specialişti. Este "cea mai mare mobilizare de agenţi într-o singură zi din ultimele decenii, cu puţin peste 11.500 de agenţi la datorie", a precizat şeful poliţiei londoneze într-un comunicat. Unii poliţişti vor fi staţionaţi de-a lungul drumului de la Buckingham la Westminster Abbey, pe unde va trece cuplul regal.

Alţi agenţi de poliţie vor patrula în mulţime în civil pentru a detecta orice comportament neobişnuit, în timp ce alţii vor fi responsabili de siguranţa invitaţilor la încoronare. Poliţia londoneză are la dispoziţie un set complet nou de legi pe care să le folosească, după ce miercuri a intrat în vigoare Legea privind ordinea publică. Legea prevede inclusiv până la 12 luni de închisoare pentru oricine blochează circulația. Noile puteri ar putea fi folosite încă de sâmbătă, când grupul antimonarhie Republic a anunţat o demonstraţie împotriva regelui în Trafalgar Square.

Lunetişti vor fi, de asemenea, poziţionaţi pe acoperişurile din centrul Londrei. Şi cerul va fi, monitorizat îndeaproape: sâmbătă, nicio dronă sau avion nu are voie să survoleze capitala, cu excepţia elicopterelor de securitate. Pe lângă resursele fizice, poliţia londoneză se va baza şi pe tehnologie pentru a asigura securitatea evenimentului. În special, "intenţionează să utilizeze tehnologia de recunoaştere facială" pentru a identifica "persoanele a căror prezenţă ar putea reprezenta o problemă de protecţie publică".

Printre acestea se numără "persoanele căutate pentru infracţiuni sau cu mandate de arestare emise de instanţe", a precizat poliţia. Iniţiativa a fost criticată de ONG-ul Big Brother Watch, care a denunţat-o ca fiind un "instrument autoritar de supraveghere în masă".

Proteste ale militanților antimonarhie

Între timp, în Marea Britanie, nu toată lumea este încântată de monarhie. Astăzi oponenții institutului m monarhiei protestează în Trafalgar Square. Oamenii au adus cu ei pancarte cu chipul lui Charles III și inscripția „Ultimul”.

Şase protestatari din grupul antimonarhie Republica au fost arestaţi. Aceştia descărcau o dubă cu pancarte, la nord de Trafalgar Square, scrie BBC, preluat de digi24.ro. Activistul republican Luke Whiting, în vârstă de 26 de ani, a declarat: „Şase membri au fost arestaţi, inclusiv directorul general, în timp ce demonstraţia începea la marginea Pieţei Trafalgar. Nu este clar de ce, posibil să fie din cauză că unul dintre ei avea un megafon", a spus activistul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal