Record absolut pentru pensiunile din Republica Moldova. Iarna trecută au înregistrat cel mai mare număr de turiști
În iarna care a trecut, pensiunile din Republica Moldova au înregistrat un record absolut de turiști, după o recuperare rapidă din scăderea înregistrată în timpul pandemiei. Totodată, cifrele arată că cetățenii moldoveni se odihnesc din ce în ce mai mult în țară, iar numărul de turiști străini a crescut semnificativ în ultimii ani.
・ Zagnat Elena
Conform datelor prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în top 10 țări din care vin turiști în Republica Moldova, România ocupă primul loc, cu 31,1% din turiști, urmată de Ucraina cu 14,3%, Italia cu 8,7%, Federația Rusă cu 8,4%, Polonia cu 6,9%, Austria cu 5,2%, Germania cu 3,6%, Marea Britanie cu 2,6%, SUA cu 2,5% și Franța cu 1,9%.
„Dacă în cazul moldovenilor care pleacă la odihnă peste hotare, unul pleacă de sine stătător, în mod neorganizat, altul pleacă în mod organizat, prin agenție de turism. În cazul turiștilor străini, care vin în Republica Moldova, raportul este de cinci la unul. La unu care vine oficial, prin agenție, alții cinci vin neoficial, nu prin agenție, de sine stătător”, a afirmat expertul.
În 2020, în timpul pandemiei, a fost înregistrat cel mai mic număr de turiști din ultimii 20 de ani. Însă, în 2022 a avut loc o recuperare extrem de rapidă, datorită reanimării turismului intern.
Potrivit expertului, turiștii moldoveni aleg din ce în ce mai mult să se odihnească în țară, în special în pensiunile de la sat, care sunt foarte populare printre cei care locuiesc în orașe.
În iarna 2022/2023 circa 20 de mii de persoane s-au odihnit în pensiunile moldovenești. Potrivit expertului, acesta este un record absolut, deoarece în anii anteriori, pe timp de iarnă, era înregistrat cel mai mic număr de turiști cazați în pensiuni.
„Greu este să găsești o altă ramură în economia națională care să sufere cel mai mult în timpul unei crize și să se recupereze cel mai rapid în scurt timp. Dacă în 2004, pensiunile erau 0,4% în toate structurile de cazare, în 2022 am ajuns la aproape 6%. Din 2020 avem o creștere a tot ce înseamnă cota pensiunilor în structurile de primire turistică”, a declarat Veaceslav Ioniță.
90% dintre toți cei care se odihnesc în pensiunile moldovenești sunt cetățeni ai Republicii Moldova, în special de la orașe. Dintre cele 37,3 mii de persoane care se odihnesc într-un an într-o pensiune, 30 de mii sunt cetățeni ai Republicii Moldova.
Totuși, problema turismului moldovenesc, susține expertul, continuă să fie gradul de ocupare al pensiunilor, care în prezent este de 13,8%. Până la pandemie, 20% a fost media anuală. În pandemie, în 2020, a scăzut la 5,1%, ajungând în 2022 la 13,8%. A crescut numărul turiștilor, dar și cel al pensiunilor. Astfel, potrivit lui Veaceslav Ioniță, este nevoie să fie dublat numărul de vizitatori până la 40%, adică 80 -100 de mii de turiști anual.