Ucraina s-ar pregăti să interzică importurile din Republica Moldova, anunță un oficial de la Kiev

Ucraina s-ar pregăti să interzică importurile din Republica Moldova, anunță un oficial de la Kiev

Guvernul ucrainean ar pregăti o rezoluție care interzice importurile din Republica Moldova, anunță viceministrul ucrainean pentru Dezvoltare economică, comerț și agricultură. Documentul ar fi un răspuns la intenția Moldovei de a restricționa importul de produse agricole ucrainene.

Zagnat Elena

Am informat Chișinăul - orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va atrage după sine o interdicție urgentă a tuturor importurilor din Moldova.

Autor: Taras Kacika, viceministrul ucrainean pentru Dezvoltare economică, comerț și agricultură

Potrivit oficialilor de la Kiev, introducerea unei astfel de interdicții a fost deja convenită și se află în pregătire.

Anterior, ministerul moldovean al Agriculturii a anunțat că Moldova intenționează să se alăture deciziei UE de a interzice temporar importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, permițând totodată tranzitul acestora. În acest context, Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Mikola Solski.

Publicitate
Discuțiile au fost focusate pe subiectul importului și tranzitului cerealelor ucrainene în țara noastră. Am comunicat despre intenția Republicii Moldova de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră. Cantitatea de cereale autohtone din depozite este mare, fapt ce pune presiuni pe fermieri. Aceștia sunt îngrijorați că nu vor dispune de spații pentru noua recoltă. În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. 

Autor: Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Totodată, Vladimir Bolea a precizat că autoritățile sunt deschise să discute pașii următori pentru a soluționa problemele fermierilor ambelor popoare.

În 2022, Ucraina a importat din Republica Moldova combustibil (28 milioane de dolari), vin (16 milioane de dolari), extracte de tanin de origine vegetală (15 milioane de dolari), legume și legume prelucrate (16 milioane de dolari), nuci (15 milioane de dolari) și metale feroase (10 milioane de dolari) în valoare de 151 de milioane de dolari.

La 2 mai, Comisia Europeană a impus o interdicție asupra importurilor acestor bunuri din Ucraina în cinci țări ale UE: Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, menținând în același timp tranzitul acestora. Interdicția va rămâne în vigoare până la 5 iunie, dar poate fi prelungită.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal