Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să urgenteze luarea deciziei de interzicere a importului cerealelor din Ucraina: Întârzie nepermis de mult

Asociația Forța Fermierilor solicită Guvernului să urgenteze luarea deciziei de a interzice temporar importul de cereale din Ucraina, ceea ce presupune alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 prin care s-a introdus restricții similare pentru cinci țări din Europa de Est. 


8 mai 2023, 12:37Cristian Bolotnicov

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să urgenteze luarea deciziei de interzicere a importului cerealelor din Ucraina: Întârzie nepermis de mult

Organizația susține într-un comunicat de presă, că agricultorii moldoveni ar fi în pragul falimentului și cer compensarea pierderilor înregistrate, avertizând că vor organiza proteste în caz contrar.

Organizația noastră reiterează a câta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 MILIARDE LEI.

Autor: Comunicat al Asociației Forța Fermierilor din 8 mai 2023

Publicitate

Reprezentanții asociației afirmă că cele mai mari diminuări a prețurilor se atestă la floarea soarelui, fiind vorba de o reducere cu până la 3,5 - 4 lei per kg, producția fiind vândută sub 7 lei per kg, având prețul de cost al unui kilogram de cca. 10 lei. În același timp, fermierii susțin că problemele cauzate de seceta severă di nanul trecut, scumpirile la inputuri și reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar, continuă să fie prezente, în lipsa unui suport eficient din partea statului.

Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nou, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor ! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova.

Autor: omunicat al Asociației Forța Fermierilor din 8 mai 2023

Asociația Forța Fermierilor cere adoptarea unei decizii în săptămâna curentă, de rând cu identificarea mijloacelor financiare pentru compensarea pierderilor înregistrate de agricultori, urmare a micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă.

Precizăm că, la 6 mai curent, vicepremierul, ministru al agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea a anunțat în cadrul unei întrevederi cu omologul ucrainean Mykola Solski, că Republica Moldova are intenția de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal