Complexul memorial „Eternitate” va trece în gestiunea Primăriei Chișinău, anunță Ceban. Ce spune Guvernul

Complexul Memorial „Eternitate” ar putea ajunge, din 1 iunie, în gestiunea Primăriei Chișinău, susține edilul Ion Ceban, care a făcut acest anunț în debutul ședinței săptămânale a serviciilor municipalității. Primarul afirmă că acest lucru se întâmplă în urma mai multor solicitări adresate de către Guvern autorităților locale.


8 mai 2023, 17:25Cristian Bolotnicov

Complexul memorial „Eternitate” va trece în gestiunea Primăriei Chișinău, anunță Ceban. Ce spune Guvernul
„În repetate rânduri s-a întâmplat acest lucru. Noi am răspuns că temei legal nu prea există în aceste circumstanțe, dar deși ca procedură este complicat și de durată, despre ce am anunțat rog colegii să pregătească absolut tot ce este necesar. Dacă Guvernul nu poate să întrețină Complexul, să fie preluat de la 1 iunie de către Primăria Municipiului Chișinău, chiar dacă actele nu sunt în regulă. Vom avea probleme, dar nu putem să lăsăm în paragină aceste lucruri, mai ales că ele se află pe teritoriul municipiului Chișinău.

Autor: Ion Ceban, primarul mun. Chișinău

În acest sens, edilul l-a însărcinat pe viceprimarul Ilie Ceban să pregătească toate actele necesare, astfel încât Complexul memorial să ajungă în gestiunea municipalității din 1 iunie. Mai mult, edilul a cerut subalternilor săi să se asigure ca Focul Veșnic să nu fie deconectat „chiar dacă este scump”.

Publicitate

Guvernul afirmă că transferul a fost arbitrar

Contactat de AGORA pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a confirmat că autoritățile centrale au emis în mai multe rânduri solicitări de transfer a gestiunii complexului în competența autorităților locale.

Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Apărării s-a adresat de mai multe ori cu solicitarea de transfer a Complexului Memorial „Eternitatea” către Primăria municipiului Chișinău. Toți primarii din țara noastră cunosc că astfel de monumente sunt în grija autorităților locale.

Autor: Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului

Mai mult, Vodă susține că primarul general al capitalei a evitat să informeze opinia publică despre faptul că Ministerul Apărării a primit răspunsuri contradictorii de la Primărie, inclusiv refuz de a-și asuma responsabilitatea descrisă în lege.

Propunem edilului capitalei să lase populismul de la ședințele operative și să facă acțiuni concrete în vederea protejării monumentelor pe teritoriul municipiului Chișinău. Reamintim că Memorialul „Eternitatea” a fost transmis arbitrar în gestiunea Guvernului în anul 2007, iar lucrările de reparație și întreținere, inclusiv menținerea focului veșnic pe parcursul anilor au fost efectuate din bugetul Ministerului Apărării.

Autor: Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal