Biografia războiului meu | Istoria ucrainencei din Herson. Și-a refăcut afacerea din ruine (VIDEO)

Biografia războiului meu | Istoria ucrainencei din Herson. Și-a refăcut afacerea din ruine (VIDEO)

Agresiunea rusă a distrus casele, familiile și afacerile ucrainenilor, pe care ei le-au construit ani la rând. Viața oamenilor care locuiesc pe teritoriile ocupate este în pericol. Cu toate acestea, unii dintre ei continuă să dezvolte propriile afaceri și asigură locuri de muncă pentru oameni.

În acest reportaj veți afla istoria unei antreprenoare din Herson, care, din moment ce orașul a fost ocupat, s-a văzut nevoită să-și închidă punctele de vânzare și cafeneaua pentru a se refugia din calea războiului. Împreună cu soțul, și-au redeschis afacerea în Vinnitsi. Reportajul este parte a proiectului „Biografia războiului meu”, realizat de jurnaliștii AGORA, în colaborare cu colegii ucraineni de la I-VIN. INFO din orașul Vinnitsia și organizația neguvernamentală „Media Canter”.

Stela Vdovii

Înainte de război, Ana Voskoboinik, împreună cu soțul ei aveau o afacere de familie - o cofetărie în Herson și câteva filiale în stațiunile de odihnă la Mareai Neagră. Au lansat-o acum 15 ani, investind tot ce au câștigat în străinătate. Aveau și un punct de vânzare în peninsula Crimeea, înainte ca aceasta să fie ocupată. 

Istoria afacerii începe încă de pe când soții erau foarte tineri. Au plecat în Italia, la câștig. La acel moment, nu știau exact ce vor să facă, știau doar că își doresc o afacere proprie.

Întrucât eram foarte pasionați de dulciuri și de înghețată - acestea erau deserturile noastre preferate încă din copilărie - am decis să aducem înghețata delicioasă în stațiunile noastre de odihnă din regiunea Herson.  În acele vremuri, din materii prime, aveam doar smântână, ciocolată, foarte rar se făcea înghețată de căpșuni. În Italia însă am văzut că înghețata poate fi făcută dintr-o mare varietate de ingrediente - tot ce-ți dă prin cap și cu cele mai diferite gusturi. Și atunci ne-a venit ideea: „Hai să vindem înghețată!”

Autor: Ana Voskoboinik, antreprenoare

Publicitate

Toți banii pe care i-au câștigat timp de cinci ani de lucru ani în Italia, tinerii i-au investit în afacere. Am învățat cum se face înghețata și au deschis primul lor chioșc în portul Zaliznii, regiunea Herson. Apoi au furnizat înghețată în Crimeea - se numea „Perfetto”. Aveam și o cafenea-patiserie în Sevastopol, unde, la fel, vindeau înghețată, dar și cafea.

„Din păcate, în 2014, când Crimeea a fost ocupată, iar noi am decis să vindem afacerea, pentru că era imposibil să lucrăm acolo la acel moment. Acelea au fost primele noastre pierderi. Am început să ne dezvoltăm afacerea în alte zone: Odesa, Mikolaiv, Kiev și Herson. Să știți că în Crimeea era așa o preconcepție, precum că un om de afaceri ar fi un fel de „speculant”. Nu am prea fost respectați acolo, pentru că mult mai prețuiți erau funcționarii publici, iar antreprenorii au fost neglijați mereu. Știu că la un an după plecarea noastră, acel centru comercial în care activam și noi a fost închis cu totul. Nu mai cunosc soarta magazinelor care erau amplasate acolo”, povestește Ana.

Familia oamenilor de afaceri a părăsit Hersonul. Au închis toate unitățile de comerț și au redus producția. Mai târziu, angajații uneia dintre cafenelele din Herson au ieșit să lucreze pentru oameni. Cu toate acestea, ceva timp mai târziu, când invadatorii se aflau deja în Herson, ei au fost nevoiți să se confrunte cu cerințele impuse de aceștia. 

În prima zi, ne-am închis toate unitățile - ele au rămas închise până astăzi. Am deschis una dintre cafenelele noastre, după o lună și jumătate, după ce a început invazia la scară largă, când Hersonul era deja ocupat. Am luat această decizie, pentru că acolo au rămas angajații noștri, care au decis să nu plece în acea perioadă și aveau nevoie și de un loc de muncă, eu înșiși voiau să lucreze. Și locuitorii din Herson care au rămas în oraș ne-au rugat să deschidem, pentru că nu era suficientă înghețată, cofetărie, iaurturi, brânzeturi.

Autor: Ana Voskoboinik, antreprenoare

Ana mai povestește că magazinul lor din Herson era foarte solicitat. „Atunci eram foarte recunoscătoare pentru acel suflu a vieții și muncii cu care eram obișnuiți”, recunoaște femeia. 

Astfel, patiseria a rămas deschisă și a lucrat până în luna septembrie.

„În septembrie, am primit o scrisoare (de la autoritățile ocupante), în care se spunea că, dacă nu ne reînregistrăm pentru a obține documente rusești, vor prelua temporar administrarea magazinului nostru. Nu știu ce înseamnă asta, probabil că magazinul nostru ar fi fost închis. A doua zi, ne-am închis noi toate magazinele”, spune antreprenoarea.

Toate afacerile se închideau una după alta. Ne impuneau să facem documente rusești, în general, era totul atât de groaznic! Eu cred că ei nu ne-au luat în seamă la început, pentru că aveam o producție mică și o cofetărie modestă, în timp ce toate afacerile mari au fost nevoite să se închidă încă din prima zi. Oamenii refuzau să obțină documente de înregistrare rusești pentru afacerile lor. Cel puțin oamenii pe care îi cunosc. 

Autor: Ana Voskoboinik, antreprenoare

Despărțirea de orașul natal

Familia s-a mutat imediat în Vinnitsia, fără măcar să aibă prieteni sau cunoștințe acolo, la o lună și jumătate de la începutul invaziei pe scară largă. Ulterior, au deschis aici două patiserii care acum funcționează la capacitate maximă.

„Nu ai idee încotro s-o apuci, unde îți este casa. La Vinnitsia am ajuns de Paște. Am fost întâmpinați de o vreme atât de însorită, un oraș atât de prietenos. Mi-a plăcut Vinnitsia de la prima vedere, iar în a doua zi i-am spus soțului meu că vreau să rămânem aici - îmi place foarte mult. Am decis să-mi continui afacerea aici”, spune Ana.

Când am văzut că primii clienți și oaspeți sunt mulțumiți, mi-am dat seama, în acel moment, că oamenii puteau renunța la unele lucruri de lux, puteau refuza să-și cumpere un telefon nou, un gadget sau haine noi, dar era destul de important pentru ei să mănânce ceva bun, delicios, ceva ce le este pe plac. Asta le amintea de viața din trecut, când puteau să vină la cafenea, să bea o cafea bună, să savureze o prăjitură. 

Autor: Ana Voskoboinik, antreprenoare

Tortul „Herson” - specialitatea casei

Cu adevărat emblematic pentru marca de prăjituri Herson este tortul cu același nume. Aici el este preparat în patru arome și este specialitatea casei. În 2019, la inițiativa autorităților locale din Herson, în cadrul unui concurs inițiat în oraș, prăjitura „Herson” a fost declarată „atracția turistică” la compartimentul delicii.

La acel concurs au participat 41 de pretendenți, iar rețeta Anei a fost cea câștigătoare. Acum, antreprenoarea deține dreptul de autor pentru a face acest tort, după ce a patentat această rețetă. Prăjitura este fără faina, are straturi de bezea cu nuca, cremă de brânză cu caise uscate și ciocolata albă.

„Este foarte plăcut când vin locuitorii din Herson, aici, tocmai la Vinnitsia și ne spun că au gustat pentru prima dată prăjitura noastră „Herson”. Ei așa și spun - oamenii din Herson au venit să guste tortul „Herson”. Apropo, această prăjitură călătorește prin toată Ucraina, deoarece locuitorii din Herson s-au mutat în diferite părți ale Ucrainei și ne roagă să livrăm tortul în orașele în care se află”, spune cu mândrie Ana.

Dorul de casă

Casa din Herson, în care a locuit Ana este acum supusă bombardamentelor. Iar casa de vacanță a familiei, care se află pe litoral, este ocupată de invadatori. Li s-a transmis doar că acolo stau militari ruși, dar nu au alte informații. Antreprenoarea nu cunoaște nici măcar în ce stare sunt chioșcurile de înghețată situate în stațiunile de odihnă din zona ocupată a regiunii Herson. În orașul Herson este un parc, în care se afla chioșcul nostru, dar acesta știu că a fost bombardat.

Acum, după ce s-au refugiat din Herson, familia speră Ucraina va învinge în curând, pentru că oamenii așteaptă cu nerăbdare revenirea în orașul natal. 

Desigur, vom restaura totul în Herson, îl vom reconstrui. Cel mai important lucru este să învingem inamicul și să ne întoarcem la casele noastre.

Autor: Ana Voskoboinik, antreprenoare

Presiunea asupra afacerilor ucrainenilor, pe care o pune armata rusă nu este un caz izolat. Acest lucru se întâmplă aproape cu fiecare om de afaceri din teritoriile ocupate. După modelul bolșevic, ocupanții îi consideră „burghezi” pe oamenii de afaceri ucraineni și fac totul pentru a-i lipsi de veniturile lor. 

Istoria oamenilor de afaceri din Herson demonstrează că ucrainenii sunt neclintiți, puternici și demonstrează că munca grea a poporului e de neînvins. Credem în justiție și că toate crime de război comise de ruși vor fi pedepsite.

Avocata Janna Hrușko comentează mărturiile refugiaților

Am rugat-o pe avocata Janna Hrușko să comenteze situația descrisă în acest interviu.

„În ce privește această relatare, și anume dacă e vorba despre ocuparea caselor, a mobilelor ale altor persoane, trebuie subliniat că acestea sunt cele mai des întâlnite infracțiuni, pe care le comite astăzi de armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Dacă, în urma unei astfel de invazii sau ocupări de locuințe, imobilul a fost deteriorat sau distrus, în acest caz, statul se obligă să ramburseze costul total al locuinței tuturor coproprietarilor acestora. Dacă vorbim despre astfel de acțiuni în raport cu afacerile, totul este mult mai ambiguu. Pentru că, potrivit normelor dreptului internațional, astfel de acțiuni pot fi calificate drept crime împotriva umanității, adică reprimarea dreptului de a desfășura afaceri”, spune avocata.

Cu toate acestea, nu cunoaștem forma de proprietate asupra micilor structuri cum ar fi punctele de vânzare, sau depozite în care sunt stocate produsele.

„Dacă această proprietate este privată, atunci vor apărea relații între cetățenii Ucrainei și stat pentru a oferi compensații proprietarilor, rambursări sau alte oportunități specifice, împrumuturi în condiții preferențiale pentru a-și desfășura sau transfera afacerile în alte teritorii. În cazul nostru, acesta este transferul unei părți din afacere pe teritoriul regiunii Vinnitsia sau al orașului Vinnitsia”, precizează Janna Hrușko.

Prin urmare, acestea vor fi considerate ca fiind relații între statul nostru și cetățenii noștri.

Dacă spunem că aceste spații, întreprinderi, depozite, ateliere de producție, aparțineau și erau în proprietate publică, iar antreprenorii le foloseau în baza unui contract de închiriere, atunci aceste pierderi vor fi restituite pe cheltuiala reparațiilor din partea Federației Ruse. Adică, în detrimentul executării silite asupra proprietății lor situate pe teritoriul Ucrainei sau al țărilor europene. Ei vor asigura returnarea unor astfel de fonduri pe teritoriul Ucrainei.

Astăzi, mecanismul legal privind modul în care va avea loc o astfel de returnare nu a fost încă adoptat, dar în viitor autoritățile executive centrale vor adopta astfel de proceduri pentru o astfel de rambursare.

De menționat că antreprenorii trebuie să păstreze toate actele de proprietate pentru obiectele imobiliare, depozitele acestora sau orice alte structuri arhitecturale, spații rezidențiale și nerezidențiale care confirmă că acolo s-au desfășurat activități de afaceri, indiferent de tipul acestora.

În acest caz, trebuie păstrată și documentația primară referitoare la materiile prime pe care le-au achiziționat, pe care nu le-au putut vinde sau care au fost distruse.

Adică, orice dovadă a desfășurării afacerilor în teritoriile ocupate sau în timpul operațiunilor militare active va ajuta în viitor la obținerea dreptului de a primi despăgubiri corespunzătoare.

Prin urmare, așteptăm despăgubiri pentru astfel de pierderi pe baza procedurii de stat și, pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea maximă a tuturor documentelor, care pot include și fotografii și videoclipuri ale locurilor deteriorate sau distruse, care de asemenea ar trebui înregistrate și păstrate. 

Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională. Responsabilitatea exclusivă pentru conținutul acestuia aparține organizației non-guvernamentale din Vinnitsia „Media-Center” și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal