„Regimentul nemuritor” a lipsit de la Moscova, însă nu și din unele capitale europene. Ce incidente au avut loc

„Regimentul nemuritor” a lipsit de la Moscova, însă nu și din unele capitale europene. Ce incidente au avut loc

În mai multe capitale europene au avut loc marșuri ale „Regimentului nemuritor”, la care au participat sute de cetățeni ruși. Se întâmplă în condițiile în care, la Moscova tradiționalul marș nu a avut loc, Duma de Stat anunțând anterior că decizia este explicată prin preocupări legate de securitate.

Zagnat Elena

În capitala Germaniei, mai multe sute de persoane au participat la marșul  „Regimentului nemuritor”. Aceștia au mers de la Poarta Brandenburg până la Memorialul soldaților sovietici căzuți la datorie din Tiergarten. Printre participanți s-au numărat în special persoane originare din Rusia și țările CSI.

Poliția a escortat manifestanții de la Poarta Brandenburg până la Memorialul soldaților sovietici căzuți la datorie din Tiergarten. Mașini de patrulare ale forțelor de ordine au fost desfășurate de-a lungul întregului traseu.

Poliția din Berlin le-a permis participanților să ia cu ei portrete ale rudelor lor și flori, fiind însă interzise simbolurile „V” și „Z”, panglicile Sfântului Gheorghe, steagurile și bannerele, toate tipurile de uniforme militare și elementele acestora, cum ar fi șepcile și vestele cu dungi.

Asemenea acțiuni au mai avut loc la Viena, Malta, Istanbul și Paris. 

Publicitate

La Varșovia, activiștii au blocat drumul ambasadorului rus în Polonia spre monumentul sovietic, creând un nou memorial în amintirea ucrainenilor care au murit în urma agresiunii rusești. Astfel, ambasadorul a depus într-un final flori în fața acestei instalații.

...

Totodată, activiștii inițiativei Euromaidan Varșovia au trezit diplomații ruși din Varșovia la ora 06:00, pe 9 mai, cu sunet de sirene și bombardamente. Totodată, activiștii au desfășurat un banner mare cu hashtag-ul #russiaisaterroriststate.

În Letonia, poliția a anunțat că șase persoane au fost reținute în legătură cu încălcări legate de 9 mai, adăugând că literele „V” și „Z”, simboluri ale propagandei rusești folosite în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, au fost observate în unele locuri publice.

Cinci persoane au fost reținute pentru că au încercat să depună flori la locul unde a fost demontat monumentul din Riga. O altă persoană a fost reținută pentru că a încercat să aranjeze un simbol al invaziei rusești în Ucraina din flori în fața amplasamentului Monumentului Libertății din centrul capitalei letone.

În total, au fost deschise nouă proceduri administrative și una penală în contextul activităților ilegale de comemorare, a informat poliția. Incidentele raportate sunt legate de glorificarea agresiunii rusești prin demonstrarea simbolurilor interzise în locuri publice.

Între timp, în orașul estonian Narva, un afiș cu imaginea lui Vladimir Putin și cu mențiunea că acesta este un criminal de război a fost atârnat pe peretele unui castel, situat la granița cu Rusia.

...

Potrivit organizatorilor, scopul acțiunii este de a demitiza propaganda și știrile false răspândite de mass-media rusești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal