Sandu, Grosu și Recean, în unison la Complexul „Eternitate”: Astăzi nu sărbătorim, ci comemorăm

Sandu, Grosu și Recean, în unison la Complexul „Eternitate”: Astăzi nu sărbătorim, ci comemorăm

Conducerea de vârf a țării a depus astăzi flori la Complexul Memorial „Eternitate”. După ceremonie, președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean, a oferit declarații presei. Sandu a spus că celebrează astăzi Ziua păcii, în timp ce Grosu și Recean au spus că această zi este despre comemorare și pomenire. Oficialii au subliniat că există oameni care în această zi „justifică agresiunea Rusiei în Ucraina”, fapt pe care-l consideră condamnabil.

Felicia Nedzelschi

„Suntem aici ca să comemorăm zecile de milioane de oameni uciși în cel de-al Doilea Război Mondial, să comemorăm eroii care au făcut sacrificiul suprem și au salvat vieți omenești”, a declarat șefa statului.

Întrebată dacă celebrează Ziua Victoriei sau Ziua Europei, Maia Sandu a răspuns „Celebrăm Ziua Păcii”. 

Presa a remarcat traseul modificat al oficialilor, față de anii precedenți, când acesta începea de la focul veșnic. Sandu nu a răspuns direct de ce acesta a fost schimbat. „Am onorat astăzi toți oamenii care au murit pentru pace, am comemorat pe toți cu același respect”, a spus scurt președinta.

„Din cauza acestui război am înțeles și mai mult cât de importantă este pacea și că trebuie să facem tot ca să o menținem. Din păcate mai sunt oameni în Republica Moldova care folosesc această zi pentru a justifica războiul Rusiei împotriva Ucrainei și asta reprezintă o dezonoare față de oamenii care au murit pentru pace, care și-au dat viața pentru ca copiii, nepoții și strănepoții lor să poată trăi în pace”, a conchis Maia Sandu. 

Premierul Dorin Recean a subliniat că forțele de ordine supraveghează cu atenție evenimentele de astăzi și nu se prevăd provocări, dar a dat asigurări că „orice provocare va fi preîntâmpinată”.

„Azi comemorăm, nu sărbătorim. Oamenii au murit pentru a-și apăra valorile, lucru care se întâmplă și azi în Ucraina”, a spus Recean.

„Azi e o zi a pomenirii, trebuie să-i pomenim pe bunicii și străbunicii noștri care au luptat în circumstanțele de atunci, care și-au pierdut viața sau au fost schilodiți de acest cataclism. Treceam acum prin memorial și mi-am dat seama că omenirea nu și-a învățat lecția. La atâția ani de la al doilea război mondial mai avem un război alături, (...) oribil după intensitate, după distrugere, jertfe, după milioane de oameni care și-au lăsat casele și au plecat”, a mai spus Grosu.

Precizăm că astăzi Partidul Șor și PSRM au anunțat că vor organiza evenimentul „Regimentul Nemuritor”. Acest eveniment a fost anulat, între timp, în toată Rusia în acest an.

Tot astăzi, în Piața Roșie din Moscova, are loc parada care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial. Președintele rus Vladimir Putin găzduiește evenimentul. Alături de el sunt șapte lideri ai țărilor Comunității Statelor Independente (CSI). Anterior, purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, a dat asigurări că discursul lui Putin va avea loc, ca în fiecare an, „în ciuda recentului atac cu drone asupra Kremlinului”. 

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal