Analiză: Care e portiţa prin care cerealele şi oleaginoasele din Ucraina intră pe piaţa Moldovei

Analiză: Care e portiţa prin care cerealele şi oleaginoasele din Ucraina intră pe piaţa Moldovei

În perioada iulie 2022-aprilie 2023, în Republica Moldova s-au tranzacționat în regim de import 585.300 tone de cereale şi oleaginoase, din care cea mai mare parte s-a efectuat prin Zonele Economice Libere, se arată într-o analiză a datelor vamale, publicată de expertul Iurie Rija. Altfel spus Zonele Economice Libere au devenit o portiţă prin care se fac mai multe operaţiuni de import şi export a produselor agricole şi nu numai, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

Circa 56,9% din importuri de cereale şi oleaginoase provin din ZEL

„Dacă e să facem o analiză a importului pe țări, atunci circa 56,9% au intrat în baza codului QM, utilizat la vămuirea mărfurilor de origine moldovenească, adică a mărfurilor autohtone care s-au acumulat în Zone Economice Libere, și de acolo au fost vândute pe teritoriul Republicii Moldova”, explică specialistul.

Potrivit lui Iurie Rija, dacă sunt excluse importurile în acest regim vamal, apoi peste 90% din cerealele şi oleaginoasele importate provin din Ucraina.

Datele publicate de expert arată că în perioada iulie 2022-aprilie 2023 au fost importate definitiv în Republica Moldova circa 252.200 tone de cereale şi oleaginoase, sau 43,1% din total.

Publicitate
...

Grafic

Iurie Rija

Importurile definitive din Ucraina au înglobat circa 95% din totalul volumului importat și au constituit 240.500 tone.

Principala cultură agricolă importată este porumbul - circa 89.800 de tone, la un preţ mediu de 4,3 lei pentru un kilogram. Cota Ucrainei la acest capitol este de 99,5%.

În acelaşi timp au fost importate şi peste 5.400 de tone de porumb pentru sămânţă, la un preţ mediu de 30,2 lei pentru un kilogram. Aici însă cota Ucrainei este de doar 24,3%.

Pe locul doi sunt boabele de soia - 52.900 de tone, în proporţie de 99,4% importate din Ucraina, la un preţ mediu de 8,4 lei pentru un kilogram.

Volumul total de achiziție de seminţe de floarea soarelui în perioada de referință a constituit 37.200 tone (preț mediu 12,5 lei/kg), din care 35.300 tone (95% din total) din Ucraina (preț mediu 12,1 lei/kg).

Grâul a fost importat în volum de 30.100 tone, din care 98% din Ucraina, la un preț mediu 4,4 lei pentru un kilogram.

În aceeaşi perioadă din Ucraina au fost importate şi peste 17.000 tone de orz, şi circa 11.100 tone de rapiţă.

Guvernul între ciocan şi nicovală

Amintim că pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor respective. 

Comisia Europeană urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.

Presate de fermieri, şi autorităţile de la Chişinău au anunţat că ar putea să introducţă anumite restricţii la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina.

„Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În replică autorităţile ucrainene susţin că acesta ar fi „un pas extrem de neprietenos” şi anunţă că Ucraina va interzice toate livrările de mărfuri din Republica Moldova în Ucraina, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, așa cum a decis Comisia Europeană în cazul a cinci țări comunitare.

Ce au aşteptat producătorii locali

De la începutul războiului de agresiune rusesc din Ucraina, aproximativ 17 milioane tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina fie pe şosele, fie pe calea ferată, fie pe Dunăre, arată datele Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Toată cantitatea de cereale, reprezentând aproximativ 38% din exporturile Ucrainei, a ajuns în statele vecine din UE, în condiţiile în care graniţele Ucrainei cu Rusia şi Belarus au fost închise.

„Dorinţa producătorilor locali de a-şi păstra recoltele în aşteptarea unor preţuri mai ridicate a creat un deficit pe piaţa locală, astfel încât consumatorii s-au grăbit să apeleze la cerealele Ucrainei disponibile în acel moment”, explică Sindicatul producătorilor de cereale ucraineni UGA.

Menţionăm că anul trecut, producătorii din Moldova nu vroiau să vândă grâu în rezerva statului la un preţ mai mic de 5 lei pentru un kilogram, iar acum nu găsesc cumpărători la un preţ de 4 lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal