Impactul profesiei asupra sănătății. Mergem să testăm sănătatea unui jurnalist din redacția AGORA (VIDEO)
V-ați întrebat vreodată cum profesia pe care o practicați vă influențează sănătatea și starea de bine? De la o meserie la alta, riscurile la care ne supunem sunt diferite. La mijloc sunt factori nocivi ca stresul, regimul alimentar instabil, condițiile termice variate de la frig până la arșiță, regimul sedentar sau cel agitat. Noi, cei din redacția AGORA, ne-am propus să parcurgem analizele medicale care reflectă sănătatea unui jurnalist. Deși setul de analize e diferit de la o profesie la alta, pașii sunt aceeași. Iată cum a fost.
・ Irina Soltan
Munca de jurnalist presupune ore în șir în fața calculatorului. Informații de ultimă oră care ne țin conectați. Deseori ieșim în teren, iar programul de lucru se întâmplă să treacă de ora stabilită. Dar cum se răsfrânge acest program asupra sănătății?
După o scurtă documentare am aflat că, mai nou, instituțiile medicale din țara oferă pachete de servicii de diagnoza și testare a stării de sănătate în funcție de profesie. Am ales clinica Sante unde am găsit pachetul de analize prevăzute anume pentru profesia de jurnalist, dar și pentru alte profesii. Am mersă să parcurgem toți pașii și ne-am convins că nu durează multă și nu e dureros.
„Profesia d-stră implică mai multe riscuri. De multe ori se primește că jurnaliștii mănâncă pe apucate. Alt factor nociv este lipsa somnului. Dacă sunt reportaje pe timp de noapte, atunci nu dorm suficient de bine și asta se răsfrânge asupra stării de sănătate în întregime. Jurnaliștii sunt în contact cu multe persoane. Corespunzător, ei se expun riscului de a se infecta de diferite infecții respiratorii”, a remarcat Valentina Vlas, medic din cadrul clinicii Sante.
Prin urmare, instituția a elaborat și propune un pachet special pentru monitorizarea stării de sănătate a lucrătorilor din domeniu mas-media și nu doar. Există seturi de analize pentru profesori, vânzători, șoferi și alte profesii.
„Acest pachet de analize include 20 de investigații, începând cu cele mai uzuale și terminând cu cele specifice domeniului în care activați. Avem aici incluse și analiza generală de sânge, avem teste hepatice, teste pentru a vedea funcția rinichilor, a pancreasului pentru că sunt teste importante. Vorbind despre teste specifice, aici aș vrea să menționez așa test cum ar fi exudatul faringian”, a adăugat Valentina Vlas.
Setul de analize prevede și măsurarea nivelului de stres. E vorba de nivelul hormonului cortizon: „Acest hormon este esențial pentru buna funcționare a întregului organism. El reglează mai multe funcții, inclusiv metabolismul lipidic, glucidic și proteic. Nivelurile cortizonului, fluctuează pe parcursul zilei, de aceea este foarte important ca atunci când persoana dorește să se investigheze, să se prezinte de dimineață maximal până la ora 10:00”, spune medicul.
Prelevarea probelor se face în câteva minute. Preventiv, persoana este instruită cu privire la pregătirea pentru procedură. În cazul nostru - nu am mâncat, nu ne-am spălat pe dinți, iar analiza de urină a fost colectată din timp. Rezultatele analizelor sunt gata în 1-2 zile. Ulterior, mediul le poate interpreta, iar în cazul unor devieri de la normă se indică consultarea medicului specialist.
Procedura de testare cu scop de prevenție este recomandată 1-2 ori pe an. Noi vă încurajăm să ne urmați exemplul.
Partenerul rubricii „Luna sănătății” este rețeaua de Centre Medicale Clinica Sante. Ține sănătatea sub control și comandă analize online cu 15 % reducere pe www.sante.md. Pentru că sănătatea ta este prioritatea Clinicii Sante!"