R. Moldova nu impune, la această etapă, restricții la importul cerealelor din Ucraina. Soluția anunțată de ministrul Agriculturii

R. Moldova nu impune, la această etapă, restricții la importul cerealelor din Ucraina. Soluția anunțată de ministrul Agriculturii

R. Moldova nu va impune la această etapă restricții la importurile de cereale din Ucraina. „Aceasta nu ar fi făcut nici prețurile mai mari de vânzare pentru agricultorii din R. Moldova și nici prețurile de cost mai mici”, a declarat ministrul Agriculturii Vladimir Bolea după discuțiile cu reprezentanții sectorului agricol. Soluția propusă este monitorizarea cantităților de cereale care vor intra în țară. Declarația a fost făcută la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Irina Soltan

Ministrul Agriculturii a declarat că la 10 mai au avut loc discuții cu reprezentanții din sectorul agricol. La întâlnire a fost abordat subiectul importului de cereale din Ucraina și eventuala aplicare a unor măsuri restrictive luând în calcul cantitățile de cereale disponibile deja pe piața din țara noastră.

„Noi am pus la o masă toți agricultorii astăzi, am discutat, am făcut o analiză. Am ajuns la concluzia, noi ca și minister, împreună cu vama, vom monitoriza, și odată la două zile vom informa colegii noștri din asociații despre cantitățile de importate în R. Moldova din Ucraina”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul a explicat care este temerea agricultorilor din șara noastră: „Ei sunt îngrijorați de posibilitatea ca cele 15 milioane de toane pe care le au astăzi agricultorii din Ucraina pe stoc și cu cele circa 50-60 de milioane estimate care pot fi roada de grupa I, culturile de toamnă, reieșind din potențialul de stocare mic sau prea mic în Ucraina, să nu ne trezim că suprafețele de depozitare din R. Moldova să fie inundate de grâul din Ucraina”, a explicat Bolea.

Șeful de la Agricultură a dat asigurări că monitorizând cantitățile care intră în R. Moldova, în cazul în care aceste vor fi îngrijorătoare, se va interveni cu măsuri restrictive.

„Atunci, indiferent de ce se întâmplă în jur, reieșind din interesul național și interesul agricultorilor din R. Moldova, noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm piața noastră și să protejăm agricultorii din R. Moldova”, a spus Vladimir Bolea.

Ministrul a adăugat că acum nu vorbim despre alinierea la măsurile pe care le-a luat UE: „Interdicția în sine la importuri din Ucraina în R. Moldova nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile mai mari de vânzare pentru agricultorii din R. Moldova și nici prețurile de cost mai mici. Soluția asta dădea zero rezultat barat. Dar în plus, ucrainenii introduceau restricții la importul de fructe și alte produse moldovenești și atunci se pierdea foarte mult. Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”, a declarat ministrul Agriculturii.

Citește și: Analiză. Care e portița prin care cerealele şi oleaginoasele din Ucraina intră pe piața Moldovei

Amintim că pe 2 mai, Comisia Europeană a interzis, până pe 5 iunie importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar a permis tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor respective. 

Comisia Europeană urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.

Presate de fermieri, şi autoritățile de la Chișinău au anunțat că ar putea să introducă anumite restricții la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina.

„Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În replică autoritățile ucrainene susțin că acesta ar fi „un pas extrem de neprietenos” şi anunța că Ucraina va interzice toate livrările de mărfuri din Republica Moldova în Ucraina, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, așa cum a decis Comisia Europeană în cazul a cinci țări comunitare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal