Se decide soarta Partidului Șor: La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională examinează constituționalitatea formațiunii
Miercuri, 10 mai, magistrații Curții Constituționale s-au întrunit pentru a examina sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.
・ Redactia Agora
UPDATE 16:49: Magistrații au respins cererea avocaților care reprezintă interesele partidului Șor, care au cerut amânarea ședinței ca să poată participa și Marina Tauber, aceștia au admis însă audierea mai multor persoane, solicitate de Partidul Șor. Ședința de astăzi s-a amânat până în data de 11 mai, ora 10.00.
UPDATE 15:15: Magistrații au respins sesizarea reprezentanților Partidului Șor privind recuzarea judecătorului Nicolae Roșca.
UPDATE 12:10: Magistrații Curții Constituționale au admis cererea avocaților partidului Șor, dar numai parțial - în ceea ce ține de vizionarea publică a probelor video.
UPDATE 10:52 Urmează încă o cerere de recuzare din partea avocaților partidului Șor. Apărătorii cer, de această dată, recuzarea președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, pe motiv că acesta fost avocat PAS. Avocații au adus unele probe video și au cerut vizionarea acestora public.
UPDATE: 10:45 Avocații partidului Șor au cerut să fie verificate procurile, prin care avocații angajați de Guvern reprezintă Executivul și dacă aceste procuri au fost aprobate prin hotărâre de Guvern. După deliberări, Curtea Constituțională a respins sesizarea avocaților partidului Șor.
La data de 9 noiembrie, Guvernul a aprobat sesizarea înaintată de Ministerul Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care se cere scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii. În solicitarea Cabinetului de Miniștri au fost invocate mai multe motive care ar permite declararea neconstituționalității formațiunii, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale din cauza acestui motiv.
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
Anterior, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat că se adresează cu o sesizare la Curtea Constituțională, prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Mai mult, sesizarea va fi examinată și de Cabinetul de miniștri la ședința din 9 noiembrie.
AGORA amintește că la 26 octombrie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Statele Unite aplică un șir de sancțiuni pe numele lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, soția acestuia, Partidul Șor și mai mulți cetățeni și entități ruse.
Cei doi oligarhi au interdicția de a intra pe teritoriul SUA, iar bunurile acestora, aflate pe teritoriul american sun blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei Americane. Mai mult, se constată implicare în acte de corupție și complicitate în procese de influență a Federației Ruse în politica internă a R. Moldova.
La fel, amintim că intenția de a scoate Partidul Șor în afara legii a fost și anul trecut. La sfârșitul lunii martie 2021, deputați ai Platformei DA de atunci au sesizat Curtea Constituțională pe marginea activității Partidului Politic Șor, susținând că ar fi încălcat legislația electorală și ar fi comis abateri de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat.
În replică, într-un comunicat de presă, Partidul Șor a declarat că acuzațiile care i se aduc sunt „o absurditate juridică de dimensiuni uriașe”. Totodată, formațiunea susține că ar fi vorba despre un „atac concertat” și că se dorește împiedicarea partidului în participarea la alegeri.
Cu o sesizare similară a venit și deputatul neafiliat de atunci Octavian Țîcu. Parlamentrul solicita declararea neconstituționalității Partidului Politic Șor, argumentând că formațiunea ar încălca Legea Supremă. În replică, vicepreședintele partidului Marina Tauber a declarat că îl va acționa pe Țîcu în judecată. Încercările, însă nu s-au soldat cu înlăturarea partidului de pe scena politică.
AGORA menționează că încetarea activității unui partid politic în urma unei hotărâri a Curții Constituționale constituie cea mai „dură pedeapsă” care poate fi aplicată unei formațiuni politice, care în activitatea sa nu se conformează legislației. Cum s-ar răsfrânge o eventuală decizie de neconstituționalitate a acestui partid asupra mandatelor de consilieri, primari și deputați ai Partidului Șor, aflați în articolul de mai jos: