Arest preventiv pentru Andronachi. Riscă 25 de ani de închisoare. A manipulat semnalul transmis de brățara de monitorizare

Arest preventiv pentru Andronachi. Riscă 25 de ani de închisoare. A manipulat semnalul transmis de brățara de monitorizare

Acuzat de implicarea în „Frauda bancară”, Vladimir Andronachi, riscă să fie plasat din arest la domiciliu în arest preventiv. În cadrul briefingului susținut astăzi, șefa Procuraturii Anticorupție a oferit detalii despre cauza în care sunt învinuiți Vladimir Andronachi și Anatolii Blonschi, dar și soția lui Andronachi, Nadejda, avocata acestora Carolina Andriuță, precum și Sergiu Gușan. Cauza pe numele celor trei a fost expediată în judecată, în aprilie 2022.

 

Alina Mîndrilă

Episodul care i se încriminează lui Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi vizează acțiunile unor persoane din lunile octombrie - noiembrie 2014, prin care au reușit să sustragă fonduri de la Banca de Economii în interesul inculpaților, care au fost acoperite de garanții de stat. Astfel, statul a fost prejudiciat de 26 milioane de lei. 

„Pe data de 19 aprilie, Vladimir Andronachi a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu. Măsura și decizia nu se supune recursului, la așa o decizie, faza de judecată, dar au fost impuse anumite obligații, printre care de a răspunde la semnale de control sau de a emite semnale telefonice de control. Totodată, Vladimir Andronachi a fost pus sub monitorizare electronică, interzis să încerce să schimbe în echipamentul care monitorizează electronic”, a declarat Veronica Dragalin.

Autor: Veronica Dragalin, șefa PA

Publicitate

Totodată, Dragalina a menționat că dacă Andronachi va fi găsit vinovat în aceste două capete de acuzare, riscă 25 de ani de închisoare

 

„Ce a urmat? La 4 mai 2023, la ora 7:56 oficiul de probațiune a primit o indicație că este semnalul de lipsă de brățară. După protocol, persoanele care au văzut cele responsabile l-au telefont pe Vladimir Andronachi repetat, dar nu a ridicat receptorul. Ca rezultat, a fost apelat serviciul 112 și au fost trimiși polițiștii pentru a vedea ce s-a întâmplat. Ajunși la fața locului, au stabilit că acesta ultimul intenționat a manipulat brățara de la picior cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare”, menționat Veronica Dragalin.

Autor: Veronica Dragalin, șefa PA

Din acest motiv, Procuratura Anticorupție, ieri la 10 mai a depus demers la Judecător privind schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în arest preventiv în privința lui Vladimir Andronachi. Dragalin declară că această măsură este absolut necesară la această etapă a cazului.

Vladimir Andronache și avocații au avut șansa de a vedea toate probele, toți martorii și documentele care demonstrează cazul lui la 10 martie 2023. Și procuratura anticorpție consideră că riscul ca acestea va împiedica buna desfășurare a justiției a devenit mai actual după ce acesta a aflat numele martorilor care vor depunde declarația în privința lui. Îi dă o șansă să falsifice probe și să intervină în alt mod. Dacă el va fi condamnat pe aceste două capete de acuzare, el riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Suntem cu o etapă mai aproape de o eventuală posibilă condamnare. 

Autor: Veronica Dragalin, șefa PA

Fostul deputat a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Pe data de 19 aprilie 2023, judecătorul a dispus admiterea parțială a demersului procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv și a înlocuit măsura preventivă aplicată inculpatului Vladimir Andronachi de la arestare preventivă la arestare la domiciliu pe un termen de 30 zile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal