Biografia războiului meu | Istoria ucraineanului din Harkiv. O afacere relocată, strângere de fonduri pentru armată și multe planuri de viitor (VIDEO)
Orașul Harkiv este prima localitate care a întâlnit inamicul la începutul ofensivei rusești împotriva Ucrainei din februarie 2022. Locuitorii din suburbiile estice, printre care se numără și eroul reportajului nostru, au devenit un fel de scut pentru tot orașul și primele au înfruntat loviturile agresorilor.
AGORA, în colaborare cu colegii jurnaliști de la I-VIN.INFO din orașul Vinnitsia și organizația neguvernamentală „Media Center”, continuă să relateze istorii ale refugiaților ucraineni, în cadrul proiectului „Biografia războiului meu”.
・ Stela Vdovii
Oleg Kalughin, împreună cu soția și familia sa s-au mutat la Vinnitsia, la scurt timp după începutul invaziei pe scară largă, fugind din calea atacurilor rusești cu rachete. În Harkiv, familia a avut afacerea lor - mai multe puncte de închiriere și vânzare a bicicletelor și a echipamentului de schi. Prin luna aprilie, două dintre spațiile pe comerciale care aparțineau antreprenorilor au ars din cauza bombardamentelor, al treilea a fost inundat, iar o bombă a căzut chiar în subsol.
„Am mers să salvăm măcar ceva. Ceea ce am putut salva, am adus la Vinnitsia și am început să lucrăm cu ele. Au au ars o mulțime de biciclete, mai mult de 80. Au ars și echipamentele de iarnă, de asemenea, s-au pierdut o mulțime de lucruri în valoare de aproximativ 2 milioane de grivne, plus venitul anual. Mai mult, oamenii care lucrau la noi au rămas fără salariu și fără muncă timp de un an întreg”, povestește Oleg.
La acel moment, vreo 20 de magazine mici au ars cu totul. Oleg povestește că bombardamentele veneau din partea rusă, din Belgorod. Pe lângă loviturile directe asupra magazinelor însă rachetele și proiectilele rusești au provocat inundația uneia dintre încăperi, în care oamenii își găsise adăpost.
Un proiectil a zburat pe lângă casă la doi metri distanță, fațada a fost găurită, iar subsolul a fost inundat. Oamenii se ascundeau de bombardamente în acest subsol. Au început să mă sune de acolo și să-mi spună că subsolul a fost inundat. Nu mai eram la Harkiv, am văzut ce se întâmplă în magazin prin camerele de supraveghere - practic am văzut în direct cum oamenii din subsol luptau cu apa, care tot venea, iar oamenii, în stare de șoc, mă sunau să mă întrebe ce să facă. Le-am spus că, dacă e posibil, să adune apa cu gălețile. Așa au făcut, dar asta nu a ajutat prea mult.
Autor: Oleg Kalughin, antreprenor
În acel subsol erau vreo 20-30 de persoane. Oamenii, pe lângă faptul că erau speriați de proiectilul care a aterizat la cinci metri de ei, au intrat în panică și din cauza inundației. De fapt, nici plecarea nu era o soluție la acel moment, deoarece bombardamentele nu conteneau. Oleg spune că, în acele momente, i-a fost cu adevărat frică pentru oamenii care au rămas acolo.
Au reușit să iasă, doar atunci când s-a creat o pauză între bombardamente. Cu toate acestea, timp de mai multe zile, salvatorii nu au putut ajunge la subsolul inundat.
Clădirea care a fost scutul întregului cartier
Casa lui Oleg este amplasată într-o zonă în Harkiv, în care, timp de o lună, era relativ liniște, apoi au început bombardamentele. Anume acea casă înaltă de la periferia estică a orașului a fost prima care a întâlnit inamicul - în sensul direct al cuvântului. A fost lovită de 15 ori de obuze.
Casa noastră era ca un magnet - parcă atrăgea obuzele. Unii spuneau că acesta e scutul cartierului. Cumva, s-a dovedit că totul nimerește în acea clădire. Unele obuze nimereau și în alte case, dar în a noastră s-a tras în mod special. Din fericire, a rezistat. Cel mai probabil, nu au fost victime, pentru că toată lumea a plecat. Doar vecinul meu a mai rămas să locuiască acolo și încă vreo doi bărbați.
Autor: Oleg Kalughin, antreprenor
Din fericire, clădirea a rezistat, deși, cu astfel de bombardamente, putea să ardă, încât să nu mai rămână nimic. Și apartamentu lui Oleg a rămas întreg - au fost distruse doar ușile și ferestrele.
Mulțumim autorităților locale, care au reparat totul pentru noi, și mulțumim muncitorilor care au fost implicați în lucrările de reparație. În general, acum, casa e potrivită pentru trai. Au fost reparați pereții - acum e o casă model. Sper că într-o zi voi reveni să trăiesc acolo, ca înainte.
Autor: Oleg Kalughin, antreprenor
Acum, familia antreprenorilor din Harkiv își reface propria afacere în Vinnitsia. Tamuna, soția lui Oleg, este de naționalitate georgiană. Părinții ei au părăsit teritoriile georgiene, acum ocupate de Rusia, în 1994, în timpul primului atac al Rusiei asupra statului vecin independent. Acum, ei au fost nevoiți să fugă deja a doua oară de agresiunea rusă.
„Cel mai groaznic a fost să luăm bunurile în timpul bombardamentelor, pentru că nu puteai să chemi o mașină în această zonă, așa că a trebuit să căutăm cei mai curajoși șoferi. Am încărcat rapid totul în mașină ți am plecat la Vinnitsia”, spune Oleg.
Viața continuă
În Vinnitsia au și gașca lor de cicliști, cu care ies la plimbare. Însă cel mai important este că, vara trecută, au reușit deja să organizeze o expediție pe biciclete, pentru a ajuta Forțele Armate.
„Oamenii au participat la această expediție, astfel, am reușit să donăm câte ceva Forțelor Armate. Am strâns 20 de mii de grivne. Mulțumesc oamenilor care au fost receptivi la apelul nostru și au închiriat echipamentele noastre”, explică Oleg.
Ca și majoritatea persoanelor refugiate, tânărul visează să se întoarcă acasă, dar acest lucru va fi posibil doar după ce Ucraina va câștiga războiul cu Rusia.
Am vorbit mult cu militarii, ei spun că, dacă nu ar fi fost ajutorul oamenilor extraordinari, ar fi fost foarte dificil. Mi-au povestit cum stăteau în tranșee, iar un bătrânel s-a apropiat să-i întrebe de ce au nevoie. Militarii i-au spus să plece, că aici împușcă. Bunicul parcă a înțeles și a plecat, iar peste 10 minute a venit în fugă, din nou, la soldați și le-a adus pături și alte lucruri să le țină de cald.
Autor: Oleg Kalughin, antreprenor
Avocata Janna Hrușko comentează mărturiile refugiaților
Cum putem trata din punct de vedere juridic crimele Rusiei descrise în acest reportaj, comentează avocata Janna Grușko.
„În prezent, legislația națională a Ucrainei definește doar procedura de compensare a costului locuințelor distruse. Dacă vorbim despre alte pierderi materiale, cum ar fi: desfășurarea activităților de afaceri, spații comerciale, bunuri, produse, instalații de producție sau orice alte obiecte de valoare care au fost deținute de anumiți cetățeni, atunci sperăm că Guvernul al Ucrainei va lua măsuri, pentru a stabili procedura în cazul unor astfel de compensații.
Pe de altă parte, astăzi, vorbind despre despăgubirea reală a subiecților activității antreprenoriale sau a activității economice, putem spune că acest lucru este posibil, doar dacă se stabilește un cadru de reglementare și se definesc normele juridice, adică se vor face modificări în legislație”, spune avocata.
„Dacă e să calificăm aceste acțiuni în conformitate cu normele dreptului internațional, atunci, în acest caz, vorbim despre comiterea crimelor internaționale împotriva proprietății. Cu alte cuvinte - împotriva proprietății unui anumit cetățean.
Și pentru a nu aștepta ca statul ucrainean să ia măsuri de modificare a legislației, astăzi, ucrainenii au posibilitatea de a se adresa cu o declarație privind comiterea de infracțiuni împotriva proprietății la Curtea Penală Internațională în temeiul Statutului de la Roma.
În acest caz, infracțiunile Rusiei vor fi clasificate ca infracțiuni împotriva proprietății, adică distrugerea atât a proprietății, cât și împiedicarea activităților economice ale cetățenilor individuali”, explică Janna Hrușco.
„Pentru a-i aduce pe ocupanții militari în fața justiției, precum și conducerea de vârf a statului, noi putem, de fapt, să depunem o declarație la Curtea Penală Internațională pe cont propriu.
În baza rezultatelor depunerii unei astfel de declarații, vor fi deschise dosare, care, în viitor, vor face posibilă, în primul rând, la nivelul legislației naționale din Ucraina, confirmarea faptului de comitere a unor astfel de infracțiuni dacă le-ați prezentat unei autorități internaționale.
Și, în al doilea rând, vă va oferi șanse de a aduce ocupanții în fața justiției și, în viitor, de a primi despăgubiri pentru comiterea crimelor relevante”, conchide jurista.
Războiul se va sfârși, cu siguranță, iar apoi va fi timpul pentru a restabili adevărul și dreptatea. Sperăm că eroii din reportajul nostru se vor putea întoarce curând acasă și își vor putea construi viața sub un cer ucrainean pașnic.
Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională. Responsabilitatea exclusivă pentru conținutul acestuia aparține organizației non-guvernamentale din Vinnitsia „Media-Center” și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională.