Cum să-ți formezi noi competențe în Republica Moldova

Cum să-ți formezi noi competențe în Republica Moldova

Descoperă oportunitățile de dezvoltare în Republica Moldova cu ajutorul EU4BUSINESS.

Cătălina Vudvud Grițco

Antreprenoriat

EU4BUSINESS

Dacă ești în curs de înființare sau ai o mică afacere, inițiativa EU4Business îți oferă o gamă largă de servicii de consiliere și consultanță pentru a te ajuta să faci următorul pas în dezvoltarea afacerii tale. Vizitează pagina EU4Business pentru detalii complete despre proiectele la care poți aplica, precum și exemple de beneficiari de succes. Programul oferă, de asemenea, împrumuturi și granturi pentru întreprinderile mici.

 Erasmus pentru tinerii antreprenori

Tinerii antreprenori moldoveni se pot înscrie în programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, deschis tuturor celor care intenționează să înființeze o afacere sau au înființat una în ultimii trei ani. Programul pune în legătură tineri întreprinzători cu întreprinderi mici cu experiență din altă țară europeană pentru un stagiu de până la șase luni, ajutându-i pe noii întreprinzători să obțină competențele necesare pentru a administra o întreprindere mică. UE acoperă 75% din costurile asociate schimbului, iar 25% din costuri sunt suportate de întreprinzător.

Antreprenoriatul Social

Proiectul "Colaborare pentru Impact", finanțat de UE, are ca scop dezvoltarea antreprenoriatului social și a investițiilor sociale în țările din Parteneriatul Estic. În Republica Moldova, acesta colaborează cu Ecovisio pentru a crește gradul de conștientizare și colaborare între întreprinderile sociale și organizațiile societății civile și pentru a oferi acces la resurse ne-financiare, educație și programe de mentorat. Consultă site-ul Ecovisio și pagina de Facebook pentru noutăți și oportunități, precum și alte resurse finanțate de UE pentru antreprenoriatul social dezvoltate de Ecovisio. Vizitează site-ul web Colaborare pentru Impact pentru istorii de succes și podcast-uri din Republica Moldova.

 Susținerea Măsurilor de Consolidare a Încrederii

Oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru pot primi consultanță și informații despre afaceri în cadrul acestui proiect, care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață prin creșterea oportunităților economice și crearea locurilor de muncă. Deja sute de antreprenori au obținut consultanță în afaceri și formare antreprenorială, inclusiv în domeniul marketingului digital. Proiectul a deschis, de asemenea, un centru de afaceri în Tiraspol pentru specialiști și start-up-uri IT, precum și patru platforme de afaceri. De asemenea, proiectul oferă sprijin pentru societatea civilă și inițiativele media. Află mai multe despre proiect și urmărește pagina de Facebook a PNUD Moldova pentru noi oportunități.

Competențe IT

EU4Moldova – Startup City Cahul

UE sprijină educația digitală și inovarea în Cahul, în sudul Republicii Moldova, printr-o gamă ambițioasă de programe de educație IT, formare tehnologică online, cursuri de robotică și programare, precum și programe antreprenoriale. Printre oportunități se numără programe educaționale pentru tineri în domeniul antreprenoriatului și al TIC, sprijin pentru digitalizarea afacerilor și crearea unui centru de inovare pentru învățare continuă. Află cele mai recente știri despre proiect, precum și despre evenimentele, cursurile și oportunitățile viitoare. Află mai multe pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul sprijină, de asemenea, educația digitală și inovarea prin susținerea educației STEM în școlile locale, cu o gamă ambițioasă de cursuri de educație IT, robotică și programare în școli, începând de la cea mai fragedă vârstă, inclusiv cursuri pentru copii chiar și de la cinci ani. Află mai multe.

 Academia Vibe

Finanțată de UE în cadrul unui program pentru societatea civilă din Republica Moldova, Academia Vibe este o întreprindere socială cu sediul în Cahul care oferă cursuri de IT și Robotică pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani. Pe lângă cursurile cu plată, academia oferă educație gratuită pentru 100 de copii din familii social-vulnerabile din raionul Cahul. Găsește cursurile disponibile aici.

Hackaton-uri ale Societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic

Facilitatea pentru Societatea Civilă a PaE organizează o serie de Hackatoan-uri Regionale a PaE - evenimente speciale care reunesc activiști civili și profesioniști IT din țările Parteneriatului Estic pentru a lucra față în față la soluții tehnologice civice care ar permite societății civile să contribuie mai bine la reformele și schimbările democratice din țările lor de origine. Echipele lucrează cu mentori pentru a-și îmbunătăți prototipurile existente de soluții digitale, iar câștigătorul (câștigătorii) primește (primesc) sprijin financiar și de specialitate din partea Uniunii Europene pentru a-și finaliza și lansa proiectele. Vizitează site-ul web al Hackathonu-lui pentru mai multe detalii!

EU4Digital

Programul EU4Digital înființează un Hub EdTech pentru regiunea Parteneriatului Estic. Programul are drept scop încurajarea colaborării dintre UE și țările partenere din est, creând noi oportunități de creștere și dezvoltare. EdTech Hub urmează să își lanseze primele cursuri în iulie 2023. În prezent, se elaborează programe, se selectează parteneri locali și se stabilesc parteneriate. EdTech Hub face parte din angajamentul UE de a împuternici digital 1 milion de cetățeni ai PaE. Pentru mai multe informații și pentru a participa - clic aici.

Eu4Digital evidențiază, de asemenea, o serie de alte programe UE de sprijinire a competențelor digitale pentru IMM-uri, inclusiv ecosistemul EaP Startups.

EU4Youth

Programul EU4Youth va lansa în curând o serie de proiecte care vizează dezvoltarea competențelor digitale, în special în comunitățile defavorizate, pentru promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor în economiile verde și digitală. În cadrul valului anterior de proiecte EU4Youth, două proiecte (EUnlocking și Inovarea cu Impact Social) au oferit formare în domeniul afacerilor și finanțare pentru înființarea de întreprinderi tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova. În același timp, sute de elevi din zonele rurale defavorizate au beneficiat de formare în domeniul competențelor profesionale și al dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului Grădina Școlară. Urmărește pagina EU4Youth pentru oportunități viitoare.

Comunicare și leadership

Tinerii Ambasadori Europeni

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) este o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, care conectează tineri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Statele Membre ale UE și Regatul Unit. Scopul rețelei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cooperarea UE cu țările sale partenere din est, de a prezenta rezultatele concrete ale acestei cooperări și de a contribui la dialogul politic pe diverse teme.

Prin participarea la rețea, YEAs învață noi abilități importante, îmbunătățindu-și competențele în domeniul muncii în echipă, al soluționării problemelor, al conducerii și al comunicării - abilități esențiale pentru viitoarele cariere! În prezent, există peste 900 de YEA activi, reprezentând peste 34 de naționalități diferite, inclusiv 118 în Republica Moldova (fă clic aici pentru a-i cunoaște). Rețeaua este deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, interesați de diplomație publică și de activități de sensibilizare. Înscrierile au loc în fiecare an, de obicei în toamnă.

Erasmus+ Schimburi de Tineri

În ultimii ani, mii de tineri și lucrători de tineret din Republica Moldova au participat la proiecte comune Erasmus+ Tineret (schimburi, cursuri de formare, dezbateri politice, voluntariat). Schimburile de tineri Erasmus+ sunt deschise tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani și durează între 5 și 21 de zile. Aceste schimburi au loc prin intermediul organizațiilor de tineret și nu poți aplica direct ca persoană fizică.

Pentru a afla mai multe informații, contactează Centrul de Informare pentru Tineret Erasmus+ din Republica Moldova vizitând pagina lor de Facebook, la numărul de telefon +373 699 44 499 sau prin e-mail la [email protected].

CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

O modalitate de a dobândi experiență în străinătate este voluntariatul prin intermediul Corpului European de Solidaritate. Acesta este un mod unic de a experimenta culturi diferite și de a-ți face noi prieteni, ajutându-i în același timp pe alții și învățând noi abilități. Poți aplica dacă ai vârsta cuprinsă între 17 și 30 de ani și ești dispus să petreci între două săptămâni și 12 luni în străinătate. Proiectele de voluntariat se pot desfășura oriunde în UE sau în țările partenere și în domenii atât de variate precum cultura, tineretul, sportul, copiii, patrimoniul cultural, arta, bunăstarea animalelor sau mediul înconjurător. Află cum să aplici și consultă sute de oportunități pe portalul Corpului European de Solidaritate.

BURSELE SOCIETĂȚII CIVILE

UE sprijină tinerii lideri și activiști ai societății civile din Republica Moldova și din cadrul Parteneriatului Estic prin intermediul programului de Burse pentru Societatea Civilă din cadrul PaE. În fiecare an, programul ajută 20 de activiști ai societății civile în eforturile lor de a obține schimbări sociale pozitive în comunitățile lor, oferindu-le formare personalizată, granturi în valoare de 5.000 de euro și acces la oportunități de relaționare. Detalii despre bursierii selectați de la începutul programului și despre domeniile lor de interes pot fi găsite aici. Cererile se depun, de obicei, în fiecare an. Verifică aici pentru actualizări.

Facilitatea e-learning pentru Societatea Civilă a PaE 

Facilitatea UE pentru Societatea Civilă din cadrul PaE oferă reprezentanților societății civile cursuri și materiale specifice online, adaptate la nevoile lor și la situațiile cu care se confruntă în activitatea lor zilnică. Pe Hub-ul de e-Learning al proiectului vei găsi o serie de cursuri online, webinare și cursuri video care îți vor oferi instrumente și competențe în domenii atât de diverse precum analiza și monitorizarea politicilor, managementul proiectelor, competențe digitale și web-design pentru OSC-uri. Proiectul oferă, de asemenea, o serie de cursuri mixte care au combinat elemente online cu instruiri față în față pentru a avea un impact sporit. Află mai multe.

Școala Europeană a Parteneriatului Estic

Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Tbilisi oferă un program de doi ani de Bacalaureat Internațional pentru elevii din toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv din Republica Moldova. Sunt oferite burse complete plătite de Uniunea Europeană, inclusiv taxele de școlarizare, cazarea și călătoriile acasă în vacanță. Dar numărul de locuri este limitat - doar 35 pe an - așa că trebuie să îndeplinești anumite condiții și să treci printr-un proces competitiv pentru a aplica. De la lansarea programului în 2018, 145 de elevi au primit burse pentru școală, absolvind cu diploma IB și urmând studiile la universități de top din întreaga lume. Următoarea cohortă de elevi va fi recrutată pentru a se alătura programului IB 2024-2026.

Deprinderea unei noi profesii  

Persoanele care nu urmează un program de Educație, Ocupare și Formare Profesională (NEETs)

Proiectul finanțat de UE intitulat "Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET) în Republica Moldova" colaborează cu ONG-uri pentru a dezvolta competențele tinerilor și le oferă sprijin pentru ideile de afaceri prin intermediul unor fonduri speciale pentru antreprenoriatul condus de tineri. Vizitează site-ul web și pagina de Facebook a Fundației Est-Europene (care gestionează, de asemenea, o serie de alte proiecte conexe care sprijină antreprenoriatul social și NEETs) pentru cele mai recente resurse și oportunități.

Învățământul profesional-tehnic

Sistemul educațional VET din Republica Moldova este format din 42 de școli profesionale, 36 de colegii și 13 centre de excelență, situate pe întreg teritoriul țării, care pregătesc elevii pentru peste 80 de meserii și 100 de specialități. UE a oferit un sprijin extins pentru Educația și Formarea Profesională în Republica Moldova, iar Fundația Europeană de Formare continuă să sprijine reforma dezvoltării competențelor, colaborând cu Ministerele Educației și Muncii pentru a se asigura că calificările sunt dezvoltate în conformitate cu nevoile pieței muncii.

Învățământul superior

Erasmus+

UE oferă o gamă largă de oportunități de studii prin intermediul programului Erasmus+, inclusiv schimburi de studenți în universități europene la nivel de licență, masterat și doctorat. Schimburile vor face parte din programul pe care îl urmezi și pot dura între un semestru și un an. Iar cheltuielile tale vor fi acoperite! De asemenea, poți aplica pentru o bursă Erasmus+ pentru a studia în universități europene de top pentru un Masterat.

Pentru schimburi, vizitează biroul de relații internaționale din cadrul universității tale - acesta te va informa despre oportunitățile disponibile în domeniul tău și te va ajuta să aplici.

Pentru o diplomă de Masterat, consultă catalogul Erasmus Mundus Joint Master Degrees, care enumeră cursurile ce oferă burse Erasmus în anul universitar următor (în prezent sunt enumerate 193 de cursuri), apoi contactează universitatea pentru a aplica pentru curs și bursă.

Biroul Național Erasmus+ din Republica Moldova este acolo pentru a te ajuta cu orice informație. Pentru mai multe informații, poți vizita site-ul web sau urmărește pe Facebook, poți trimite un e-mail la [email protected] sau sună la +373 22 881 630.

Stagiile Erasmus+

Erasmus+ sprijină plasamentele și stagiile de lucru în străinătate pentru studenții la Licență, Masterat și Doctorat, precum și pentru proaspeții absolvenți (în termen de un an de la absolvire). Stagiul trebuie să fie relevant pentru diploma ta și, ori de câte ori este posibil, să fie integrat în programul tău de studiu, așa că verifică oportunitățile cu universitatea ta. Stagiile de lucru pot dura între două și douăsprezece luni, iar granturile Erasmus+ sunt disponibile pentru a acoperi costurile.

Burse ale Colegiului Europei

Colegiul Europei oferă un număr mare de burse de studii postuniversitare absolvenților universitari din Republica Moldova și din alte țări din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, sunt disponibile burse pentru studenții din țările Parteneriatului Estic, finanțate prin programul EU4Youth. Cererile pentru anul universitar 2024/2025 vor fi deschise în octombrie 2023.

Alfabetizarea media

EUvsDisinfo

Ce este dezinformarea? Cum putem evita capcana dezinformării? Cum putem reacționa? EUvsDisinfo își propune să ajute cetățenii să dezvolte rezistența la informațiile digitale și la manipularea mediatică prin creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a operațiunilor de dezinformare rusești. Cu ajutorul serviciilor de analiză a datelor și de monitorizare a presei în 15 limbi, EUvsDisinfo identifică, compilează și expune cazurile de dezinformare care provin din mass-media pro-Kremlin și care sunt răspândite în UE și în țările Parteneriatului Estic.

Platforma de Învățare a proiectului include, de asemenea, o selecție de instrumente utile, jocuri, podcast-uri și alte resurse pentru a-ți dezvolta sau consolida reziliența la dezinformare.

EU4Independent Media

Programul EU4Independent Media este activ în cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic. Oferă cursuri de formare online și față în față pentru profesioniștii din domeniul mass-media, mentorat individual și la locul de muncă pentru a îmbunătăți conținutul editorial sau pentru a spori competențele de management și de marketing, precum și pentru a dezvolta noi surse de venit și o mai bună înțelegere a publicului. De asemenea, sprijină producția de conținut și crearea de rețele.

Consultă pagina dedicată oportunităților media din cadrul programului VECINII UE de la est pentru cele mai recente informații.

O serie de cursuri gratuite pentru profesioniștii din domeniul mass-media și al comunicării sunt disponibile online:

Verificarea faptelor în epoca știrilor false

Inovație în domeniul povestirii/storytelling

Tranziția digitală în redacție

Producția media online – stăpânirea elementelor esențiale

Administrarea unei afaceri media eficiente

Sprijinirea Rezilienței Mass-Mediei și a Informațiilor Independente

Proiectul "Susținerea Presei Independente și a Rezilienței Informaționale în Moldova" are drept scop consolidarea mass-media independente și promovarea vocilor locale. Proiectul oferă sprijin de urgență unui număr de până la 20 de mijloace de informare în masă din Republica Moldova pentru a rămâne pe linia de plutire și a produce neîntrerupt conținut credibil pentru public și sprijină societatea civilă și organizațiile mediatice în vederea îmbunătățirii abilităților publicului de a identifica și recunoaște dezinformarea. Urmăriți Internews Moldova pentru cele mai recente oportunități în domeniul educației media.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal