Ateliere de olărit, dans și sesiuni de gătit bucate: Festivalul Tradițiilor Românești își deschide astăzi porțile la Grădina Botanică din Chișinău

Ateliere de olărit, dans și sesiuni de gătit bucate: Festivalul Tradițiilor Românești își deschide astăzi porțile la Grădina Botanică din Chișinău

Cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani, Festivalul Tradițiilor Românești, începe astăzi, 12 mai, la ora 17.00, în Grădina Botanică din Chișinău.

Alina Mîndrilă

Publicul este așteptat la deschiderea evenimentului cu ateliere de olărit, dans și experiențe VR în lumea tradițiilor românești, urmate de concertele celebrilor soliști Nicolae Furdui Iancu și formația „Crai Nou”, Mioara Velicu, Tulnicărese MOAȚELE din Câmpeni, surorile Osoianu și ansamblul folcloric Ștefan Vodă.

În următoarele două zile ale Festivalului, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.00, vor avea loc expoziții și ateliere de creație ale celor mai renumiți meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului. Printre aceștia, se numără Daniel Leș, meșter popular din Maramureș, Vasile Goncear, olar din Hoginești, alături de Andrei Tihon, unicul lemnar care creează buciumuri în Republica Moldova, meșterul popular Paul Codrea, cunoscător al cioplitului porților din lemn, de pictorul pe lemn George Rășcanu din Bucovina și de Pavel Lupașc, meșter popular din Vrancea.

Se vor mai desfășura ateliere de tehnici de vopsire pe materiale naturale (lână, mătase, bumbac), de tors și de țesut de covoare, de cusut al portului popular, precum și de confecționare a pălăriilor și măștilor tradiționale românești și a opincilor. Sesiunile de gătit bucate și de încondeiere a ouălor vor completa programele de interacțiune cu publicul.

Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne, ochelari VR și roboței, cu ajutorul cărora participanții vor „vizita” zone istorice din România și Republica Moldova, vor picta pe o tablă interactivă (AR) de ultimă generație și vor sculpta secundați de imprimante 3d și stilouri 3d etc. Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19.00, pe scena Festivalului Tradițiilor Românești vor evolua interpreți de renume din România și Republica Moldova, precum Loredana și orchestra Agurida, Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu.

Duminică, 14 mai, de la ora 18.00, tinerii artiști de la X.O. Band vor încânta publicul cu un program muzical ce va închide prima ediție a Festivalului Tradițiilor Românești în Republica Moldova. Accesul în Grădina Botanică din Chișinău pe parcursul celor trei zile de desfășurare a Festivalului Tradițiilor Românești este gratuit.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

...

Agenda Festivalului Tradițiilor Românești - 12 mai

Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României

Publicitate
...

Agenda Festivalului Tradițiilor Românești - 13 mai

Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României

...

Agenda Festivalului Tradițiilor Românești - 14 mai

Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal