LIVE TEXT: Forumul primarilor „Comunitatea Mea”, ediția I

LIVE TEXT: Forumul primarilor „Comunitatea Mea”, ediția I

Prima ediție a Forumului primarilor are loc astăzi, 12 mai, la Chișinău. Evenimentul se va desfășura sub forma a două panele, în cadrul cărora se discută liniile directoare de reformă în administrația publică, în condițiile strategiei aprobate, creând o platformă de discuții pentru autoritățile publice partenere ale Programului.

Cătălina Vudvud Grițco

Live Text

15:1012 mai 2023

Daniel Șerban, directorul Programului „Comunitatea Mea” a încheiat prin a mulțumi participanților pentru intervenții și pentru entuziasm.

„Am demonstrat că vă suntem alături în problemele fierbinți ale Republicii Moldova.”

...

Daniel Șerban

Comunitatea Mea

15:0812 mai 2023

Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare „Administrație publică și dezvoltare regională”: „Am avut o discuție foarte bună pe subiecte importante. Este important ca decizia noastră să fie luată într-un consens prin care să câștige toate părțile, autoritățile publice locale, dar și centrale. Trăim timpuri inedite, de care ar fi mare păcat să nu ne folosim și să nu facem nimic. Noi toți putem fi parte al acestui proces, nu doar urmărind, ci și implicându-ne. Ne dorim ca politicile și inițiativele să vă fie de ajutor. Împreună putem crește Moldova și aduce Europa la noi acasă.

14:2912 mai 2023

Adrian Ionescu, expert în reforma Administrației Publice: „Anvelopa fiscală a statului, și ce poate oferi autorităților locale, este undeva la limită. Amalgamarea voluntară va lua un pic de tip, o altă soluție ar fi descentralizarea asimetrică. Mă bucur că am deschis discuția despre ea.”

14:2012 mai 2023

Adrian Ermurachi, co-director executiv, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE): „Pasul pe care în realizează Guvernul privind amalgamarea este încă un pas. Aș atrage atenția la etapa aceasta la simulări, chiar aș vrea să le văd. Vorbim de amalgamarea voluntară, dar la o anumită etapă va trebui să trecem la amalgamarea normativă.”

13:5512 mai 2023

Violeta Crudu, primara comunei Cruzești, susține că serviciile publice trebuie să fie foarte aproape de cetățean și trebuie să se precizeze cine este responsabil de anumite servicii în localități: APL sau APC? La fel, Crudu declară că o interesează foarte mult subiectul amalgamării, iar localitatea sa ar putea intra în acest proces. 

„Primăriile sunt niște Cenușărese ale localităților.”

13:4012 mai 2023

Tatiana Badan, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, primară a satului Selemet: „În Republica Moldova avem nevoie de o cartografiere a tuturor competențelor transmise expres APL-urilor. Sunt multe atribuții transmise pe diverse domenii, dar ele au fost transmise fără acoperire financiară, resurse sau claritate. Urmărim că aceste competențe nu au o delimitare clară”. 

13:3612 mai 2023

Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, Director executiv „Expert Forum”, România: „Țările funcționează astăzi diferit decât acum 50 de ani. Una dintre principalele provocări cu care ne vom confrunta este de a integra competențele, așa cum este sănătatea cu asistența socială. Ruralul se depopulează și rămân în urmă oameni cu nevoi, iar la nivel local ai nevoie de om de serviciu și pe asistență socială și la sănătate, să le pună împreună. E o provocare foarte mare, iar când redefinim APL 1 și APL 2 trebuie să plecăm de la necesitățile reale”.

12:2812 mai 2023

Victor Giosan, Înalt Consilier pe domeniul Reformei Administrației Publice Locale, Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova: „Dacă vă uitați în exemplul românesc în procesul de per-aderare și apoi după aderare, rolul consiliilor județene a tot crescut. Există tot felul de modalități de a răspunde la probleme, iar sub presiunea procesului de aderare și avem soluții spontane care să meargă spre consolidare și creștere”.

...

Victor Giosan

Comunitatea Mea

11:5712 mai 2023

Maria Manoli, primara satului Zubrești: „Programul Comunitatea Mea a adus plus valoare localității Zubrești, în noi s-a investit, noi am crescut. Este o schimbare și în abordarea locuitorilor, majoritatea dintre ei știu ce înseamnă acest program pentru că oamenii au fost implicați.”

Primara susține amalgamarea voluntară și accentuează că apreciază anume faptul că este un proces voluntar. 

11:5312 mai 2023

Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni, a enunțat că la Ungheni a fost realizat un proiect foarte frumos datorită suportului oferit de către USAID și „Comunitatea Mea”, fiind vorba de 146 de stații de așteptare a transportului public, instalate în nouă primării, mai exact în 20 de comunități,

Ambros a mai adăugat că acest proiect de dezvoltare intercomunitară în domeniul transportului a început anume cu amenajarea stațiilor de așteptare, iar în viitor se dorește schimbarea unităților de transport public, proiectul fiind deja depus la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Iar cât privește procesul de amalgamarea, Ambros afirmă că „noi nu avem altă ieșire.”

„Eu sunt de 16 ani primar, deja de mult timp, și cred că este nevoie de explicat oamenilor ce înseamnă asta, să le explicăm în limba lor ce înseamnă lucrul acesta. Oamenii trebuie să înțeleagă că la moment și pe viitor este nevoie de asociere”.

Ambros a mai subliniat că foarte mult se vorbește despre amalgamare și a studiat experiența Țărilor Baltice dar și a Ucrainei, iar părerea sa este că acest proces nu ar fi o noutate pentru țara noastră, întrucât avem în trecut experiența comunelor. 

...

Alexandru Ambros

Comunitatea Mea

11:3512 mai 2023

Vahan Movsisyan, expert internațional, a vorbit despre experiența Armeniei în amalgamarea comunităților. Potrivit expertului, amalgamarea este un proces dificil și dureros și presupune o amalgamare voluntară a localităților mai mici în alte mai mari.

„Procesul de amalgamare a localităților este pe ultima sută de metri în Armenia. Procesul a presupus consolidarea localităților, identificarea zonelor și frontierelor, dar și crearea centrelor. Cel mai dificilă este prima etapă, la a doua etapă deja e ușor și putem arăta exemple. Chiar dacă e un proces dificil, este unul cu valoare adăugată.”

11:2512 mai 2023
...

Vahan Movsisyan

Comunitatea Mea

Diana Chiriac, consilieră a Prim-Ministrului în domeniul Administrației Publice: „Este foarte importat că problemele enunțate de primari să servească drept punct de pornire spre dezvoltare, iar amalgamarea voluntară ar fi una dintre soluțiile pentru problemele pe care le avem la moment. Amalgamarea voluntară este ca un proces de metamorfoză pentru țara noastră, pentru a urma calea europeană.”

Chiriac a mai adăugat că procesele amalgamării voluntare au început de la proiectul strategiei, primul document de politici analizat pe larg în toată țara. 

11:1812 mai 2023

Larisa Voloh, președinta Comisiei Parlamentare „Administrație publică și dezvoltare regională” susține că toate proiectele implementate sub umbrela „Comunitatea Mea” au un singur scop- să îmbunătățească viața comunităților locale.

 Voloh a subliniat că platforma parlamentară menține comunicarea cu aleșii locali, încercând să fie aproape de nevoile multiple ale cetățenilor. Totodată, Voloha a conchis că marea majoritate a primarilor susțin cele două inițiative în cadrul reformei Administrației Publice, Legea amalgamării voluntare și Legea privind crearea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

„Sunt două mecanisme care vin să îmbunătățească activitatea dvs. prin metode de cooperare intercomunitară, asociere și efortul nostru de a capacita localitățile. Plecăm de la dezideratul descentralizării și a autonomii locale, iată de ce, la această etală, acest proces de amalgamare este unul voluntar, iar deciziile urmează a fi luate în cadrul organelor reprezentative.”

Voloh a mai menționat că această decizie este una dificilă și există scepticism, dar există și experiențe din care urmează să învățăm și să ne inspirăm.

10:5712 mai 2023

Daniel Șerban a adus mulțumiri și aprecieri la final de mandat directorului Misiunii USAID, Scott Hocklander pentru ghidarea și suportul în Programul „Comunitatea Mea”.

La rândul său, Scott Hocklander, subliniază că Proiectul „Comunitatea Mea” este proiectul său de suflet.

„Pentru mine fiecare vizită în sate, orașe a trecut prin fiecare fibră a inimii mele.”

10:4712 mai 2023

Ala Guzun, primară Bilicenii Vechi: „Programul Comunitatea Mea a oferit posibilitatea să avem un spirit de implicare activ al cetățenilor, acest lucru dând oportunitatea ca lucrurile să se schimbe. Îmi doresc ca toate localitățile din Republica Moldova să se dezvolte cu pași rapizi.”

Vladislav Cociu, primarul orașului Ștefan Vodă, a enumerat o serie de investiții atrase cu suportul „Comunitatea Mea” și „victorii” legate de managementul financiar la Ștefan Vodă. 

Printre proiectele enumerate se regăsesc și o strategie de dezvoltare comunitară pentru cinci ani, unde sunt reflectate cele mai importante obiective ce urmează a fi realizate. Primarul a menționat că acest lucru s-a întâmplat grație implicării sectorului civic, fiind un document „de căpătâi” al Autorităților Publice Locale. 

Cociu a mai declarat că o altă realizare, grație proiectului „Comunitatea Mea”, este obținerea unei oferte investiționale a orașului Ștefan Vodă. Iar grație aceste oferte a fost construită în Zona Economică Liberă o fabrică de procesare a produselor agricole, fiind o investiție unicat în Moldova cu fonduri elvețiene. 

O altă victorie pentru Ștefan Vodă este și elaborarea unui ghid de gestionare al patrimoniului public, astfel se pot evalua terenurile din localitate. La fel, a fost elaborat și un registru al imobilelor, clădiri, construcții, bazine acvatice și chiar sonde arteziene. Primarul a mai adăugat că există și o hartă a patrimoniului public. 

Primarul se mândrește și cu procesul de transparență în bugetarea orașul și spune că sunt utilizate cele mai inovative metode. Tot aici a pomenit și despre managementul financiar și a anunțat că sunt organizate sesiuni de informare și audieri publice. 

„Cel mai interesant este realizarea unui proiect de infrastructură, o carte de vizită a orașului, parcul „Mihai Eminescu”, care acum doi ani era un dezastru în centrul orașului, distrus. Am aplicat un instrument democratic, acest proiect a fost votat de comunitate.”

Totodată, Vladislav Cociu a mulțumit poporului american pentru ajutorul și sprijinul oferit comunității locale din oraș în gestionarea crizei refugiaților. 

10:3212 mai 2023

Daniel Șerban, Director Program Comunitatea Mea: „Avem în sală 123 de primari, cei mai puternici primari din Republica Moldova. Programul este despre oameni, gândurile și speranțele lor. Suntem alături de dvs. să demonstrăm că se poate și în Republica Moldova și țara funcționează după principii europene. Suntem alături pentru a rezolva toate problemele cetățenilor. Evenimentul de astăzi este o sărbătoare pentru noi. Un eveniment festiv și lucrativ. ” 

10:1812 mai 2023

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID: „Programul Comunitatea Mea s fost extins ca să creștem și să susținem primarii și să creștem o echipă minunată. Văd 130 de reprezentanți ai acestor comunități într-o sală. Atunci când v-am vizitat în sate, dvs. sunteți inima acestei comunități și instituția unde se dezvoltă democrația. Am discutat cu mulți dintre dvs. și am înțeles care sunt progresele, iar așa cum Republica Moldova este candidată UE, rolul dvs. este și mai important. 

Scott Hocklander a accentuat că este important să vorbim și despre provocări, iar toată lumea este conștientă că este necesară o schimbare, iar primăriile trebuie modernizate.

...

Scott Hocklander

Comunitatea Mea

Artur Mija, Secretar general al Guvernului Republicii Moldova: „Noi, la Guvern, considerăm că este momentul potrivit să facem o echipă și să jucăm pentru cetățeni. Trebuie să recunoaștem că Republica Moldova nu este cea mai bogată țară de pe Glob. Trebuie să facem echipă cu partenerii care ne sunt aproape și trebuie să mulțumim Guvernului Statelor Unite ale Americii.”

10:1712 mai 2023

Împreună cu factorii de decizie, experții naționali și internaționali abordează reforma administrativă în țară prin analiza proceselor de amalgamare teritorială voluntară și cooperare intercomunitară. 

„Comunitatea Mea” este un program finanțat de USAID și implementat de IREX.

...

Comunitatea Mea

Comunitatea Mea

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal