Ion Sturza a vândut „Elefantul”. Compania a terminat anul 2022 cu pierderi de 5,5 milioane euro

Ion Sturza a vândut „Elefantul”. Compania a terminat anul 2022 cu pierderi de 5,5 milioane euro

Ex-premierul moldovean Ion Sturza, fondatorul magazinului online Elefant.ro, activ pe piața de carte, cedează afacerea către evoMAG, business de comerț online controlat de antreprenorul român Mihai Ispas Pătrașcu, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

Mai exact, compania Millenium Gold Resources Limited din Cipru, controlată de Ion Sturza, cedează pachetul de acțiuni de 58,8355% din firme Elefant Online (care deține magazinul online omonim) către Evolution Prest Systems SRL, societatea care operează magazinul online evoMAG, potrivit unui anunț publicat, joi, pe Bursa de Valori București.

Elefant.ro este unul dintre cei mai mari retaileri online din România

Publicitate

Evolution Prest Systems SRL preia și pachetul de acțiuni de 9,6206% deținut la Elefant Online de fondul de investiții Catalyst Romania, condus de omul de afaceri Marius Ghenea. StartupCafe menționează că, în 2022, Catalyst a făcut o investiție de 2 milioane de euro în evoMAG.

Un alt acționar semnificativ în Elefant Online, cu un pachet de acțiuni de 28,5%, este un fond de investiții înregistrat în Olanda, Olif BV, care face parte din grupul EEAF (Axxess Capital), cu afaceri în domeniul bancar, industria vopselelor şi în IT, în România. Fondul este condus de Horia Manda (managing partner). De asemenea, mai este și un pachet de 3%, acțiuni deținute de Elefant în nume propriu.

Achiziția, convenită de părțile implicate, miercuri, 10 mai 2023, este condiționată de clauze suspensive, „condiții ce includ și obținerea aprobării, din partea Consiliului Concurenței, cu privire la controlul concentrărilor economice”.

„Ulterior îndeplinirii condiţiilor suspensive, conform prevederilor legale aplicabile, Elefant Online va informa investitorii şi orice persoane interesate cu privire la îndeplinirea acestor condiţii suspensive”, se arată în comunicatul Elefant.ro.

„EvoMag, cu ajutorul Catalyst Romania Fund II, devine acționar majoritar la Elefant Online SA, după preluarea participației deținute de Fribourg Investments. Elefant.ro este unul dintre cei mai mari retaileri online din România, cu peste 2 milioane de clienți, un Marketplace în care activează peste 400 de companii și un portofoliu de 3 milioane de produse”, susţine evoMAG.

Pierderi de circa 5,5 milioane euro

Rapoartele financiare arată că în anul 2022, Elefant Online a raportat venituri de 184,8 milioane de lei româneşti (circa 37,5 milioane euro), dar a înregistrat pierderi de 27,3 milioane RON (circa 5,5 milioane euro). Faţă de 2021 pierderile au crescut cu peste 52%, în timp ce veniturile au scăzut cu 18,8%.

Ion Sturza declara însă pentru Forbes la începutul acestui an că s-au îmbunătățit mult indicatorii financiari.

„Chiar dacă noi încă suntem pe pierdere, avem „gross margin” mai bun la volume mai mici. Aici este un lucru bun. Noi încă suntem departe, dar migrăm de la modelul de „high growth” la un model de „value growth”. Nu mai pompăm doar în creștere. Și aceasta e o tendință generală, după ce se va stabiliza, cine va supraviețui va ținti un mix între „value” și „high growth,” afirma expremierul.

Cumpărătorul, evoMAG a avut venituri de 33,4 milioane euro în anul 2021, conform celor mai recente date disponibile. Firma a ieșit pe profit, cu 181.000 de euro în acel an.

Magazinul online Elefant.ro a fost lansat în anul 2010, devenind lider pe piața online de carte, în România. Platforma de e-commerce s-a dezvoltat, în ultima vreme, ca „mall online” și marketplace, fiind un jucător semnificativ în vânzările de parfumuri, cosmetice, jucării și ceasuri. Compania este fondată de omul de afaceri Ion Sturza (63 de ani), fost prim-ministru al Republicii Moldova în anul 1999.

Ion Sturza îndeplinește funcția de președinte al Consiliului de Administrație al magazinului online Elefant.ro. El conduce și Fribourg Investment Limited, un grup de investiții cu prezență în mai multe țări europene și care controlează Millennium, compania care vinde acum pachetul majoritar de acțiuni din Elefant Online.

Elefant Online deţine 100% din Mall Online SRL din Chişinău, creată pentru operarea business-ului pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta a avut în 2021 o cifră de afaceri de 50 milioane lei moldovenești (circa 2,25 milioane euro) şi pierderi de 3,2 milioane lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal