Iulian Rusu, despre relația Centrului Anticorupție cu Procuratura Anticorupție și Generală: Relațiile sunt neclare în ultima vreme
Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu a declarat că în ultima perioadă, relațiile între entitatea pe care o conduce cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare. Potrivit directorului, nu există deschiderea din partea celor două instituții de a investiga cazurile de rezonanță. Iulian Rusu consideră că instituțiile trebuie să se axeze pe cazurile cele mai importante care au cel mai mare impact asupra societății. Declarațiile au fost făcute în plenul Parlamentului, după prezentarea Raportului de activitate a CNA pentru anul 2022.
・ Baciu Ana
„Relațiile cu Procurata Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima vreme. Ele au fost bune, dar în ultima vreme chiar sunt neclare și eu sunt nedumerit. Aș vrea ele în continuare să fie bune în special atunci când vorbim despre cauze de rezonanță și mai ales când vorbim despre sute de milioane de lei. În schimb atunci când se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei pentru servicii medicale, da, nu este nicio problemă, se folosesc și camere de supraveghere și alte măsuri speciale de investigație. Asta este modalitatea de utilizarea a resurselor noastre limitate? Cred că noi trebuie să ne axăm pe cazurile cele mai importante care afectează ce mai mult societatea noastră. Sper foarte mult ca acest mesaj o să ajungă la cât mai multe persoane pentru ca noi totuși să ne concentrăm pe cazurile de rezonanță”, a spus Iulian Rusu.
În context, directorul CNA a menționat că există probleme în dosarul Hotelului Național și că acest caz este o „rușine” pentru justiția moldovenească.
„Pentru ca să ne reabilităm, am implicat un număr impunător de angajați pentru ca să revizuim care este situația. Am depistat mai multe probe și avem mai multe suspiciuni că s-au comis infracțiuni de la bun început, din 2006 când s-a luat decizia cu privire la privatizare SA Moldovatur. Aceste informații noi le-am prezentat colegilor procurori, din păcate propunerea noastră de a porni cauze penale pe mai multe articole a fost parțial abrogată. Eu nu consider această o abordare corectă față de muncă pe care o fac ofițerii CNA. Și acest caz trebuie revizuit și dusă la bun final”, a adăugat directorul CNA.
În urma declarațiilor făcute de Iulian Rusu, deputatul PAS, Dan Perciun a menționat că se acumulează tot mai multe întrebări la activitatea Procuraturii Anticorupție.
„Atunci când CNA-ul consideră că dosarul Hotelul Național este o rușine și este tratat superficial de Procuratura Anticorupție apar mari semne de întrebare. Cred că după audierea în plen a directorului CNA de azi, ar fi bine să avem o discuție în plen și cu Procurorul General și șefa Procuraturii Anticorupție”, a scris Perciun.
AGORA a solicitat o reacție de la Procuratura Generală pe marginea acestui subiect.
Precizăm că, raportul CNA pentru anul 2022 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, pe parcursul anului trecut, ofițerii de investigații ai CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre ele fiind infracțiuni de corupție.
Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost inițiate 487 de cauze penale. 234 dintre ele au constituit infracțiuni de corupție, iar 105 – infracțiuni conexe celor de corupție (abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu sau îmbogățire ilicită). De asemenea, au fost inițiate cauze penale pentru escrocherie, delapidarea averii străine, spălarea banilor, falsul informatic etc.
Tot pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA, a aplicat sechestre în valoare de două miliarde de lei.