Se decide soarta Partidului Șor: Ziua III. Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului, privind constituționalitatea formațiunii (LIVE)

Se decide soarta Partidului Șor: Ziua III. Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului, privind constituționalitatea formațiunii (LIVE)

Vineri, 12 mai, magistrații Curții Constituționale s-au întrunit, a treia zi consecutiv, pentru a continua examinarea sesizări Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Deputata Marina Tauber, prezentă în sala de ședințe, la permisiunea judecătorilor. Lângă Curtea Constituțională s-a adunat mulțimea, îndemnată de Ilan Șor să susțină formațiunea politică.

Redactia Agora

UPDATE 17:00 Ședița de la Curtea Constituțională a fost întreruptă după ce avocații Partidului Șor au prezentat o serie de materiale video de la manifestații despre care pretind că ar fi probe. Magistrații de la Înalta Curte se vor întruni din nou luni, 15 mai, la ora 10:00 când ședința va continua. Tot atunci judecătorii se vor expune pe marginea materialelor prezentate de apărători.

UPDATE 16:33 A fost anunțată pauză pe 10 minute. Ulterior, avocații Partidului „Șor” au anunțat că urmează să prezinte mai multe probe prin care doresc să combată argumentele expuse în sesizarea Guvernului, inclusiv probe video.

UPDATE 10:50 Cererea avocaților Partidului Șor a fost respinsă.

UPDATE 10:40 Jurații au întrat în deliberări.

În debutul ședinței, Avocații Partidului Șor au solicitat Curții Constituționale sistarea procesului de control a constituționalității formațiunii politice. Apărătorii susțin că au apărut noi circumstanțe, care ar demonstra sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii nu ține de competența Curții Constituționale.

Publicitate

UPDATE 13:15: Mitingul s-a încheiat, iar manifestanții au plecat din fața Curții Constituționale. La sfârșitul întrunirii, oamenii au ascultat un discurs audio al liderului formațiuni, Ilan Șor.

Între timp, în fața Curții Constituționale se adună mulțimea, care, îndemnată de Ilan Șor, a venit să susțină formațiunea politică. Manifestanții scandează lozinci anti-guvernamentale. În fața mulțimii iau cuvântul mai mulți lideri și simpatizanți ai Partidului Șor.

...

Protest la Curtea Constituțională

captură ecran

AGORA amintește că, la data de 9 noiembrie, Guvernul a aprobat sesizarea înaintată de Ministerul Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care se cere scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii. În solicitarea Cabinetului de Miniștri au fost invocate mai multe motive care ar permite declararea neconstituționalității formațiunii, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale din cauza acestui motiv.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

VEDEȚI ȘI REZUMATUL ȘEDINȚEI CC DE JOI, 12 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: Ziua II. Magistrații CC continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii politice

DAR ȘI INFORMAȚII DE LA ȘEDINȚA CC DE MIERCURI, 11 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională examinează constituționalitatea formațiunii

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal