Biografia războiului meu | Istoria Universității de Afaceri Interne, evacuate din Harkiv. Absolvenții instituției vor investiga crimele de război (VIDEO)
Invadatorii ruși au distrus numeroase instituții de învățământ, în timpul agresiunii împotriva Ucrainei. Universitatea Națională de Afaceri Interne din Harkiv se numără printre instituțiile ucrainene, ale căror activități au fost periclitate, oadtă cu începutul războiului În acest interviu, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv, Valerii Sokurenko, povestește cum activează instituția, după ce a fost relocată de urgență. Continuăm relatările în cadrul proiectului „Biografia războiului meu”, realizat de AGORA, în colaborare cu jurnaliștii de la I-VIN.INFO și ONG Media Center din orașul Vinnitsia. Tot ce veți vedea și auzi din relatările eroilor acestui proiect se înscrie într-o campanie de informare pentru restabilirea dreptății în raport cu victimele acestui război.
・ Stela Vdovii
Universitatea Națională de Afaceri Interne este o universitate legendară, care pregătește ofițeri de poliție. Studenți din toată Ucraina studiază la universitate, dar cei mai mulți dintre ei sunt din regiunea Harkiv, precum și din regiunile Donețk și Lugansk. Odată cu începutul războiului, mulți studenți au plecat acasă și au ajuns sub ocupație.
„În jur este un conglomerat mare de orașe: Sloviansk, Kramatorsk, Drujkovka, Nikitivka, Kostantinivka și Bahmut. Mai mult de un milion de oameni locuiau acolo și mergeau să studieze la Harkiv. Este un oraș minunat, cu oameni culți. Iar universitatea noastră este, cu adevărat, una dintre cele mai bune, multidisciplinară. Baza materială creată în cadrul universității este una dintre cele mai puternice din Ucraina”, povestește rectorul universității, Valerii Sokurenko.
Odată cu începutul agresiunii rusești pe scară largă, universitatea a fost relocată de urgență. Sediul și baza tehnico-materială au fost distruse, în scurt timp, de rachetele atacatorilor. Și acest lucru s-a întâmplat atât în primele zile de război, cât și mai târziu.
Ne-am înarmat și am adunat oameni. Am ars lucruri personale și am distrus secrete de stat, pentru ca acestea să nu ajungă pe mâna inamicului. Doar nimeni nu știa cum se va termina totul, erau date personale ale angajaților noștri. Acum, în consecință, avem anumite dificultăți, dar inamicul, cu siguranță, nu a obținut nimic.
Autor: Valerii Sokurenko, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv
Pierderi de milioane de grivne și o procedură penală pe acest caz
Universitatea a pierdut mai multe spații în urma bombardamentelor, iar teritoriul are nevoie de o reconstrucție totală. Unul dintre cămine a fost distrus complet. Din fericire, în interior nu erau oameni în acel moment, deoarece toți au fost evacuați. S-a întâmplat în primele zile ale lunii martie. Dar, acesta nu era sfârșitul coșmarului. Următoarea lovitură s-a dat deja în august. Atunci a fost distrusă clădirea de studii, unde se afla cantina și sălile mari de curs.
Au tras trei rachete S-300. de pe teritoriul rusesc - este foarte aproape. Dacă să calculăm pe linie dreaptă, de la Harkiv până la Hoptivka, sunt doasr 26 km. Acum cantina, terenul, totul este distrus. Cazangeria au făcut-o una cu pământul, geamurle geamurile au sărit în aer. Unii pereți s-au prăbușit, iar noi am construit temporar ziduri pentru a susține clădirea.
Autor: Valerii Sokurenko, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv
Pe acest caz a fost inițiată o procedură penală, privind bombardarea clădirilor universitare de către Rusia. Numai pagubele materiale sunt estimate la peste 6 milioane de grivne, însă acesta reprezintă doar vârful aisbergului. Ceea ce este distrus va trebui să fie trecut la pierderi, după încheierea procedurilor penale. SBU investighează, în prezent, cauza penală, pentru că este vorba despre o crimă de război.
„Distrugerile se ridică la 6 milioane de grivne. Dar numai această proprietate valorează 6 milioane. Însă, în total, toate spațiile distruse valorează mai mult de 200 de milioane, dar aceasta este o estimare preliminară. Este ceea ce au deteriorat în Universitatea Națională de Afaceri Interne din Harkiv. Forțele operative de investigație au făcut această evaluare. Dar mai este și unitatea noastră separată, în raionul Vovcianski - baza „Iantarna”. Acolo au fost distruse căsuțele de odihnă. Au fost arse frigidere, aragazuri și bucătării. Încă nu s-a făcut o evaluare acolo, deoarece zona nu a fost încă deminată”, explică rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv, Valerii Sokurenko.
În prezent, instituția de învățământ superior își continuă activitatea. Aici studenți sunt instruiți în patru domenii cheie. Este vorba despre specialiști în investigații preliminare, servicii operaționale, prevenire și securitate cibernetică. De asemenea, universitatea pregătește și psihologi, deoarece astfel de specialiști sunt deosebit de necesare acum, dar va fi nevoie de ei și în perioada de după război.
Avem un număr mai mare de studenți, ai căror părinți au murit în timpul acestui război. Ei nu au murit în accidente rutiere, ci cu arma în mână ini, în rândurile forțelor armate, ale gărzii naționale, ale trupelor de frontieră și ale poliției naționale. Onorăm memoria camarazilor și angajaților noștri căzuți la datorie cu un moment de reculegere ținut în fiecare zi, la ora 09:00. Există deja eroi printre absolvenții noștri, care au primit acest titlu post-mortem. Ei au murit pe câmpul de luptă.
Autor: Valerii Sokurenko, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv
Studiile continuă
Studenții au fost relocați la Podillia, Vinița și Kamianeț-Podilski. Începând cu data de 29 aprilie 2022, prin ordinul ministrului, Toți studenții studiază la zi. Toată lumea vine la ore. În caz de alarmă aeriană, se ascund în adăposturi.
„Unii dintre studenți au ajuns în teritoriile ocupate. Majoritatea sunt din anul întâi, pentru că, atunci când a început războiul, vreo 80% dintre ei erau minori și s-a decis ca ei să studieze de la distanță. Au plecat acasă. Apoi, regiunea Herson, o parte din regiunea Zaporijia și o parte din regiunea Harkiv au fost ocupate. Am încercat să-i contactăm, însă cu unii dintre ei nu am putut lua legătura. Aceștia au fost exmatriculați. Eu i-am exmatriculat, dar am făcut-o nu pentru că au ajuns sub ocupație, ci pentru că nu au urmat programul de pregătire”, explică rectorul.
Conform planului de învățământ, ar fi trebuit să existe un stagiu practic, însă acesta nu s-a desfășurat. Apoi, după ce am eliberat teritoriile, acești studenți au început să frecventeze cursurile, iar după ce i-am verificat pe fiecare - antecedente, poligraf și securitate internă, pe unii i-am admis din nou. Absolvenții de universitate din acest an, în principal cei din regiunile estice, se află și ei în zona de război.
Autor: Valerii Sokurenko, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv
După stagiul de practică și confirmarea acestuia, pentru absolvenți a urmat examenul de stat, după care a început repartizarea. Când a venit vorba despre orașele Bahmut, Sloviansk, Kramatorsk, băieți și fetele au făcut câte un pas înainte și au spus ferm că sunt de acord să meargă într-acolo.
„Mulți dintre ei deja au fost în acele teritorii, în timpul stagiului de practică, care a durat mai bine de trei luni. Adică, nimeni nu ascunde nimic. Ei știu ce vor face, știu că va fi necesar să documenteze crimele”, explică Valerii Sokurenko.
Am trecut cu mașina prin teritoriile eliberate, iar fetele și băieții, foștii noștri studenți, se apropiau de noi, întrebându-ne dacă-i recunoaștem. Aceste momente emoționante demonstrează că cei care au trădat sau au fugit sunt puțini, iar 99% dintre cei care nu au părăsit aceste zone, sunt la datorie.
Autor: Valerii Sokurenko, rectorul Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkiv
Armata națională ocolește uneori zonele populate, iar inamicul rămâne în aceste zone și nu este lichidat. În poduri și subsoluri mai sunt oameni. Atunci vine poliția și „curăță” teritoriul. Cineva moare, cineva este rănit, iar studenii sunt pregătiți și pentru astfel de scenarii, spune rectorul.
Astăzi vorbim despre faptul că forțele de apărare, care includ Poliția Națională, ar trebui să fie instruite conform standardelor NATO. În prezent, este foarte important ca orașul Harkiv să rămână un oraș erou. Harkivul este o fortăreață, un oraș de neclintit care reprezintă integritatea Ucrainei și caracterul de neînvins al ucrainenilor.
Avocata Janna Hrușko comentează mărturiile refugiaților
Cum poate fi evaluată amploarea pagubelor și cum ar putea fi calificate crimele Rusiei împotriva universității, explică avocata Janna Hrușko.
Videoclipul prezentat demonstrează încălcarea unuia dintre drepturile constituționale ale unei persoane și ale unui cetățean - dreptul la educație. Acesta este unul dintre drepturile naturale fundamentale pe care o persoană îl are, practic, de la naștere. Adică, este vorba despre educația preșcolară, învățământul secundar general și învățământul superior. În acest caz, distrugerea instituțiilor de învățământ este un obstacol direct în calea procesului educațional și a dobândirii de competențe de calificare sau a oricărei specialități de către cetățenii Ucrainei. Cu siguranță, o astfel de problemă nu poate rămâne fără ca cineva să poarte responsabilitate și nu poate fi ignorată.
Ar trebui remarcat faptul că încălcarea drepturilor constituționale, în special a dreptului la educație, atrage după sine mai multe consecințe și diferite tipuri de responsabilitate juridică. Cum putem vorbi despre această responsabilitate? În primul rând, putem urmări în justiție persoanele care au provocat în mod direct deteriorarea sau distrugerea bunurilor. Realitatea pagubelor aduse acestor bunuri este necesar de a fi evaluată în funcție de valoarea contabilă, informație care, în acest caz, se află fie la Ministerul Educației și Științei din Ucraina, fie direct la organele și departamentele executive. Trebuie remarcat faptul că reclamantul, în acest caz, nu va fi statul ucrainean, ci statul ucrainean în persoana ministerului, adică organul central al puterii executive căruia îi era subordonată instituția de învățământ superior.
În acest caz, reclamanții vor fi tocmai titularii de bilanțuri și organele de conducere ale acestei instituții de învățământ superior. În cazul nostru, este vorba atât despre Ministerul Educației și Științei al Ucrainei, cât și de Ministerul Afacerilor Interne, în dependență de funcțiile economice pe care le-au îndeplinit la conducerea acestei instituții. În plus, trebuie menționat faptul că, astăzi, fiecare cetățean al Ucrainei, al cărui drept a fost încălcat, inclusiv dreptul la educație, are posibilitatea de a se adresa atât autorităților internaționale, cu indicarea și înregistrarea unor astfel de cazuri de crime ale Federației Ruse împotriva Ucrainei, cât și direct autorităților centrale - puterii executive și statului ucrainean.
Astăzi, distrugerea instituțiilor de acest fel poate fi calificată drept o crimă împotriva culturii, educației și patrimoniului istoric, pentru că știm că am avut, de asemenea, o bază pe teritoriul universității. Acolo erau deschise muzee ce țineau nu numai de istoria instituției, ci și a domeniului de specializare care era predat. Prin urmare, în acest caz, este necesar să se ia în considerare distrugerea complexă a obiectelor și ce valoare au avut pentru Ucraina.
În ceea ce privește răspunderea penală internațională, atunci ne referim la crime împotriva umanității, în cazul în care vorbim despre privarea dreptului la educație, precum și la crime împotriva proprietății, adică privarea de obiecte imobiliare relevante, care aveau valoare materială pentru statul nostru.
O urmărire penală cuprinzătoare astăzi este posibilă doar prin descoperirea și înregistrarea corectă a faptelor de distrugere a unor astfel de bunuri, a faptelor ce țin de crearea impedimentelor pentru ca studenții să nu fie admiși la educație sau de privarea acestora de un astfel de drept. Prin urmare, de fapt, toate acestea ar trebui să fie efectuate cu ajutorul autorităților locale, care au dreptul să înregistreze astfel de infracțiuni. Adică, autoritățile trebuie să colecteze materiale foto și video și să întocmească documente în cadrul unor comisii de nu mai puțin de trei persoane.
În general, acum vedem că, în funcție de obiect și de cât de importantă este valoarea acestuia în context social, nu doar pentru fiecare individ în parte, comisiile sunt formate din 5, 6 sau 7 persoane.
Prin urmare, în acest caz, încălcarea unui drept constituțional de bază, cum este dreptul la educație, este una dintre cele mai frecvente încălcări comise de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Desigur, dacă nu luăm în considerare crimele împotriva umanității, care sunt comise prin privarea dreptului la sănătate sau la viață a unei persoane.
Astăzi, încălcarea sistematică a dreptului la educație va fi urmată, desigur, de reconstrucția și restaurarea îndelungată a acestor drepturi, atât pentru stat, cât și, în special, pentru fiecare student.
Universitatea continuă să lucreze în condiții noi, însă, restabilirea justiției și pedepsirea Rusiei pentru crimele sale este ceea ce trebuie să cerem cu fermitate.
Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională. Responsabilitatea exclusivă pentru conținutul acestuia aparține organizației non-guvernamentale din Vinnitsia „Media-Center” și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și al Fondului Mării Negre pentru Cooperare Regională.