PROFESIONIȘTII: Alexandra Russu, medicul de familie (și de suflet)
Pe un coridor lung, cu scaune aranjate simetric lângă fiecare ușă albă, zeci de oameni își așteaptă rândul pentru a intra la medic. Alexandra Russu este un fel de enciclopedie cu răspunsuri atât pentru durerile fizice, cât și pentru cele sufletești. Încă din copilărie și-a dorit să fie doctor, iar destinul a purtat-o pe mai multe căi până când a adus-o acolo de unde a pornit - în localitatea Elizaveta, o suburbie a orașului Bălți.
・ Mardari Irina
Pasionată de ceea ce face, Alexandra Russu își trăiește meseria cu dăruire. Încearcă să intre în lumea pacienților, le înțelege nevoile și are câte o vorbă bună pentru fiecare. Spune că medicina de familie a ales-o pe ea. Își dorea să atingă toate aspectele medicinii, de aceea s-a concentrat anume pe acest domeniu.
Medicina de familie din Republica Moldova reprezintă o ramură a sistemului de sănătate care se concentrează pe furnizarea de îngrijire primară, preventivă și continuă pentru pacienții de toate vârstele. Medicii de familie din Moldova, cunoscuți și sub denumirea de medici de familie/generaliști, sunt adesea prima sursă de asistență medicală pentru pacienți și se ocupă de o gamă largă de afecțiuni medicale.
Medicina de familie în general nu este un domeniu ușor pentru că include foarte multe ramuri pe care trebuie să le cunoști. La sat este ceva deosebit pentru că populația este mai greu accesibilă din punct de vedere psihologic. Sunt mai ocupați, au mai multe griji decât pacienții de la oraș. Sunt mai puțin informați în domeniul medical și vin cam târziu. Greu se adresează la medicul de familie.
Autor: Alexandra Russu, medic de familie
În zonele rurale, CAM-urile, Centrele de asistență medicală primară, reprezintă punctele de referință pentru furnizarea serviciilor de medicină de familie. Acestea sunt amplasate în sate și oferă consultații și tratamente pentru pacienți.
Una dintre provocările majore în zonele rurale este accesibilitatea la servicii medicale. Distanțele mari, infrastructura deficitară și resursele limitate pot face ca serviciile medicale să fie greu de obținut pentru unele comunități rurale. Guvernul Republicii Moldova, încercarea de a îmbunătăți accesul la serviciile medicale, a extins rețelele de CAM-uri și a făcut posibilă furnizarea de echipamente și resurse medicale în zonele rurale.
Alexandra Russu susține că pacienții de la sat au o magie aparte:
Îmi place să muncesc cu lumea din sat. Ei sunt sinceri, sunt mai simpli ca oameni și sunt plăcuți în procesul medical. Ei sunt mai ascultători decât pacienții din oraș.
Autor: Alexandra Russu, medic de familie
Nu este un secret pentru nimeni că medicii de familie din satele Republicii Moldova se confruntă cu o serie de provocări specifice în îndeplinirea rolului lor în asistența medicală primară. De exemplu resursele medicale și de infrastructură limitate. Lipsa echipamentelor și instrumentelor medicale moderne poate limita capacitatea medicilor de familie de a face diagnosticări precise sau de a oferi tratamente avansate. De asemenea, resursele financiare limitate pot afecta disponibilitatea medicamentelor și a altor resurse necesare pentru îngrijirea adecvată a pacienților.
Pe lângă acestea, Alexandra Russu notează și provocările psihologice pe care trebuie să le depășească medicii de familie din zonele rurale:
Fiecare pacient deja este o provocare pentru că are boala lui, caracterul, necesitățile sale, au și capricii unii dintre ei. Nu pot să spun că avem ceva provocări, este ceva obișnuit pentru noi să le depășim.
Autor: Alexandra Russu, medic de familie
De cele mai multe ori, medicii de familie au la baza activității lor o bază solidă de motivație emoțională. Salariile medicilor de familie din Republica Moldova pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv experiența, calificările, nivelul de pregătire și locația de lucru. În general, salariile medicilor de familie din Moldova pot fi considerate moderate în comparație cu alte țări europene.
Sigur că remunerarea salarială lasă nu este suficientă pentru a avea un trai decent, dar în pofida acestui fapt nu am de gând să îmi schimb meseria și nici nu am de gând să plec peste hotare. Trebuie să rămânem în țară și trebuie să tratăm populația de aici.
Autor: Alexandra Russu, medic de familie
Potrivit datelor disponibile până în septembrie 2021, Republica Moldova avea aproximativ 1.600 de medici de familie înregistrați în sistemul de sănătate.
*Partenerul rubricii „Luna sănătății” este rețeaua de Centre Medicale Clinica Sante. Ține sănătatea sub control și comandă analize online cu 15 % reducere pe www.sante.md. Pentru că sănătatea ta este prioritatea Clinicii Sante!"
Analize și consultații medicale Moldova | Clinica Sante
Centrele Medicale Sante oferă o gamă largă de investigații de laborator la un raport preț/calitate bun, precum și servicii de consultații medicale profesioniste. Tel: 022 66 72 66