Apartament de 47 m², cinci mii de euro cadou la ziua de naștere a copilului și promisiuni de consolidare a relațiilor cu Kremlinul. Cine este Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan

Apartament de 47 m², cinci mii de euro cadou la ziua de naștere a copilului și promisiuni de consolidare a relațiilor cu Kremlinul. Cine este Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru funcția de bașcan

Cu 27.376 de voturi sau puțin peste 52% dintre sufragii, candidata partidului Șor, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Ea are 37 de ani, nu a fost implicată în viața politică din Găgăuzia și nici în activitatea publică a partidului Șor, formațiunea care a înaintat-o drept candidată la scrutinul pentru funcția de bașcan din acest an. În perioada întregii campanii electorale, ea a promovat intenția de consolidare a relațiilor dintre regiune și Kremlin.

Alina Mîndrilă

Evghenia Guțul este juristă de profesie și are 37 de ani, după cum se arată în datele biografice, prezentate la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. Ea este candidata Partidului „ȘOR”, al cărui lider, Ilan Șor, se ascunde de justiția Republicii Moldova, unde are de ispășit o condamnare de 15 ani de închisoare cu executare pentru cumul de infracțiuni, inclusiv escrocherie. (Sentința pe numele lui a fost pronunțată la 13 aprilie 2023 de către Curtea de Apel Chișinău și este executorie, potrivit moldovacurata.md).

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Central de la Comrat, candidata arată că a obținut în ultimii doi ani un venit din salariu de 4 243 de lei și 15 300 de lei - indemnizație pentru creșterea copilului. Soțul său a avut în doi ani un venit de 140 de mii de lei. Evghenia Guțul arată că a primit o donație de 20 de mii de euro, iar unul dintre copiii săi a primit 5 mii de euro drept cadou cu ocazia zilei de naștere.

Familia sa deține două autoturisme – un Mercedes Vito produs în 2010 dar cumpărat în 2022 cu suma de 500 de euro și un Volkswagen Jetta din 2016 și cumpărat în 2021 cu 2,5 mii de euro. Candidata mai indică faptul că deține un apartament cu suprafața de 47 de metri pătrați, cumpărat în anul 2019 cu 300 000 de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În pofida promovării active pe care o face Partidul Șor candidatei, nici la evenimentele publice, nici pe platformele de informare ale partidului, nu a fost publicată niciodată vreo informație referitoare la activitatea de muncă a Evgheniei Guțul. Nu se știe ce funcții a ocupat ea până în prezent și unde și-a demonstrat capacitățile de conducere și administrare, necesare unei persoane care pretinde la funcția de conducere a unei regiuni. Singura informație repetată constant de candidată este că ea este susținută de Partidul Șor și de liderul acestuia, în care ea are „totală încredere”.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în anul 2019, când la guvernare a venit o coaliție formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate, care a înlăturat de la putere Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc. De atunci, atât Ilan Șor, cât și Vladimir Plahotniuc, ambii urmăriți penal în diferite dosare, se ascund de justiția din Republica Moldova.

...

Evghenia Guțul

Google

Publicitate

Susținută de ruși în timpul campaniei electorale

Evghenia Guțul, reprezentanta formațiunii Șor, partid care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău, nu a fost activă în viața politică a regiunii, dar nici în activitatea publică a partidului, condus de politicianul fugar, Ilan Șor. În timpul campaniei electorale, ea a avut susținere rusă și a fost văzută deseori alături de vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, cercetată penal în mai multe dosare penale, conform adevarul.ro.

Membrii staffului electoral al Evgheniei Guțul, suspectați de mituirea alegătorilor

În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal