Deputatul Radu Marian, despre alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o primă reacție la rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, câștigate la 14 mai, de candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul. Parlamentarul afirmă că partidul de la guvernare se va expune asupra scrutinului după ce vor fi examinate de către autorități toate dovezile care denotă cazuri de fraudă electorală, corupție și alte încălcări.15 mai 2023, 19:56Cristian Bolotnicov

Deputatul Radu Marian, despre alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
Democrația înseamnă alegeri libere şi corecte, iar legitimitatea votului popular se află în legătură directă cu respectarea normelor şi procedurilor. Din păcate, există nenumărate dovezi, inclusiv publicate în spațiul public de către organele de drept şi societatea civilă, care denotă cazuri de fraudă electorală, coruperea alegătorului și încălcări grosolane ale codului electoral, care sunt incompatibile cu democrația.

Autor: Radu Marian, deputat PAS

Marian susține că PAS va veni cu o reacție doar după ce rezultatul și legitimitatea alegerilor vor fi confirmate printr-o decizie finală, care în acest caz, va fi emisă de Curtea de Apel Comrat.

Vezi și: Între „semnal de alertă maximă” și felicitări la adresa noului bașcan. Reacții la rezultatele preliminare ale alegerilor din Găgăuzia

Presa locală din Găgăuzia notează că potrivit legislației, până luni la ora 21:00, Comisia Electorală de la Comrat va transmite documentele privind alegerile spre validare către Curtea de Apel Comrat, care va lua o decizie în cel mult 10 zile. Președinta Comisiei, Iana Kovalenko afirmă că încălcările semnalate de Poliție și alte organe de drept nu vor afecta rezultatele alegerilor.

Precizăm că, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul ei, Grigori Uzun, candidatul independent susținut de Partidului Socialiștilor - 24.913 voturi. Rata de participare la turul doi al scrutinului a fost de 54,46 la sută. Au votat circa 47,9 mii de alegători pe listele de bază și 5.477 de alegători, pe listele suplimentare.

AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.

În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal