Între „semnal de alertă maximă” și felicitări la adresa noului bașcan. Reacții la rezultatele preliminare ale alegerilor din Găgăuzia

Între „semnal de alertă maximă” și felicitări la adresa noului bașcan. Reacții la rezultatele preliminare ale alegerilor din Găgăuzia

Rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au stârnit mai multe reacții pe rețelele de socializare. Astfel, în timp ce unii au calificat situația drept un „semnal de alertă maximă” și au criticat guvernarea pentru gestionarea situației, alții au adresat felicitări candidatei Partidului „Șor”.

Cristian Bolotnicov

O primă reacție a venit de la bașcana în exercițiu a autonomiei găgăuze, Irina Vlah care a felicitat-o pe Evghenia Guțul cu victoria în alegeri și a îndemnat-o să asigure construirea unor „relații constructive cu autoritățile centrale”.

Felicitări Evgheniei Guțul pentru victoria în turului doi al alegerilor la funcția de bașcan. Găgăuzii au avut încredere în dumneavoastră și se așteaptă să întreprindeți acțiuni coordonate menite să mențină pacea, stabilitatea, unirea societății găgăuze, dezvoltarea autonomiei noastre și construirea unor relații constructive cu autoritățile centrale.

Autor: Irina Vlah, bașcana în exercițiu

Publicitate

În același timp, contracandidatul Evgheniei Guțul - independentul Grigorii Uzun, care a fost susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a transmis într-un videoclip pe Facebook că „respectă alegerea locuitorilor din Găgăuzia”. În plus, Uzun a ținut să precizeze că a avut o „campanie cinstită”.

O reacție critică a venit din partea președintelui Partidului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu care a calificat rezultatele alegerilor din autonomie ca fiind un „semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău”.

Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească. La fel, alerta se răsfrânge și asupra altor partide politice europene, care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie. Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTAG se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale.

Autor: Igor Munteanu, președinte CUB

Fostul premier, Vlad Filat s-a întrebat cum vor fi realizate toate promisiunile făcute de Ilan Șor și care va fi conlucrarea premierului Dorin Recean cu noul membru al Guvernului.

Despre cauzele rezultatului alegerilor din Găgăuzia, am scris după turul întâi. Ele rămânând aceleași. Acum este interesant să vedem cum vor fi realizate toate promisiunile lui Șor din campania electorală, 500 mln. dolari investiții, câte 1000 de euro la naștere, aeroport (cum nu există în lume), spălatul drumurilor cu șampon, câte 700 de lei pentru cei cu venituri mici și pensionari, în fiecare sat câte un magazin social și multe altele! Și foarte interesant este să vedem conlucrarea Prim-ministrului Recean, cu proaspătul membru al Guvernului. Tot asta, dacă Curtea de Apel Comrat nu va decide altfel. Atunci vom avea despre ce discuta mai mult ….

Autor: Vlad Filat, ex-premier

Despre posibila anulare a rezultatelor alegerilor a indicat și fostul primar de Bălți, lider al Partidului Nostru, Renato Usatîi. 

Eu cred că soarta acestor alegeri este deja deschisă. acă câștigă candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, atunci alegerile vor fi recunoscute de autoritățile centrale, însă dacă câștigă candidatul Partidului „ȘOR”, eu cred, 99%, că rezultatul alegerilor în Găgăuzia, vor fi anulate. Nu-mi pot imagina eu un reprezentant al Partidului „ȘOR” care să stea la ședințele Guvernului….

Autor: Renato Usatîi, lider al Partidului Nostru

Presa locală din Găgăuzia notează că potrivit legislației, până luni la ora 21:00, Comisia Electorală de la Comrat va transmite documentele privind alegerile spre validare către Curtea de Apel Comrat, care va lua o decizie în cel mult 10 zile. Președinta Comisiei, Iana Kovalenko afirmă că încălcările semnalate de Poliție și alte organe de drept nu vor afecta rezultatele alegerilor.

Precizăm că, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul ei, Grigori Uzun, candidatul independent susținut de Partidului Socialiștilor - 24.913 voturi. Rata de participare la turul doi al scrutinului a fost de 54,46 la sută. Au votat circa 47,9 mii de alegători pe listele de bază și 5.477 de alegători, pe listele suplimentare.

AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.

În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal