Proiecte legislative care riscă să rămână pe hârtie, dacă deputații le mai lasă pe poliță

Proiecte legislative care riscă să rămână pe hârtie, dacă deputații le mai lasă pe poliță

Cel puțin 56 de inițiative legislative, majoritatea aparținând opoziției parlamentare, ar urma să devină nule până la sfârșitul lui 2023, dacă nu vor fi incluse spre examinare în ordinea de zi a Parlamentului, în cel mai apropiat timp, atenționează asociația Promo-LEX. Proiectele sunt publicate pe site-ul Legislativului și au fost înregistrate în perioada iulie-decembrie 2021. Potrivit Regulamentului Parlamentului, devin nule proiectele care nu sunt incluse în ordinea de zi timp de 2 ani de la înregistrare.

Stela Vdovii

...

Proiecte legislative care urmează să devină nule până la finele anului

Promo-LEX

40 de proiecte, dintre cele care încă nu au fost incluse în ordinea de zi, aparțin opoziției parlamentare: 24 au fost înregistrate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și 16 – de Partidul Politic Șor (PPȘ). Autorii celorlalte 16 proiecte sunt Partidul Acțiune și Solidaritate (15) și Președintele Republicii Moldova (1).

Luând în considerare faptul că 71% din proiecte sunt ale opoziției, precum și eforturile depuse pentru elaborarea, avizarea și expertizarea proiectelor respective, și pornind de la prevederile Regulamentului Parlamentului, Promo-LEX recomandă Comisiilor permanente sesizate în fond să întocmească rapoarte asupra proiectelor respective, or termenul pentru dezbaterea acestora (60 de zile lucrătoare) a expirat demult. De asemenea, juriștii asociației recomandă președintelui Parlamentului să examineze oportunitatea desemnării altor comisii pentru dezbaterea proiectelor respective și examinarea acestora în regim de urgență, iar recomandarea pentru biroul permanent - să înscrie pe ordinea de zi a ședințelor plenare proiectele de acte legislative, care riscă să devină nule în perioada următoare, în special cele înregistrate de deputații opoziției parlamentare.

Mai mult de jumătate din proiectele care urmează a fi considerate nule sunt din domeniile: protecție socială, muncă, sănătate, economie, financiar și fiscal:

Protecție socială, muncă și sănătate – 17 (30.3%);

Economie, financiar, fiscal – 14 (25%);

Afaceri interne, securitate și apărare- 6 (10.7%);

Agricultură și mediu – 4 (7.1%);

Infrastructură, construcții și transport, energetică, dezvoltare regională – 4 (7.1%);

Numiri, demisii, desemnări – 4 (7.1%);

Educație, cultură, mass-media – 3 (5.3%);

Autoritățile Publice Locale – 2 (3.5%);

Justiție – 2 (3.5%).


Termenii la care expiră posibilitatea de examinare a proiectelor:

sfârșitul lunii august – 19 proiecte;

sfârșitul lunii septembrie – 11 proiecte;

sfârșitul lunii octombrie – 6 proiecte;

sfârșitul lunii noiembrie – 15 proiecte;

sfârșitul lunii decembrie – 5 proiecte.

Lista proiectelor poate fi accesată aici.

Promo-LEX precizează că în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal