R. Moldova se retrage din Adunarea interparlamentară a CSI. Igor Grosu: Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile
Președintele Parlamentului, Igor Grosu a anunțat că autoritățile vor iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Grosu a menționat că a fost făcut primul pas, iar următorii pași sunt evaluați în prezent de Guvern și Parlament.
・ Baciu Ana
„După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a acestei, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept comunicate. Retragerea R. Moldova este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași”, a spus Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a explicat că potrivit procedurilor în cadrul următoarei ședințe a Biroului Permanent va înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea interparlamentară a statelor membre a CSI. Ulterior când va ajunge în Parlament inițiativa va fi susținută de deputați.
CSI este o organizație internațională interguvernamentală formată din țările succesoare ale Uniunii Sovietice. A fost înființată în 1991, în urma destrămării Uniunii Sovietice, și își are sediul în Minsk, Belarus.
La momentul înființării, CSI era formată inițial din 11 țări: Rusia, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.
Ucraina a părăsit CSI în 2022, atunci când Rusia a invadat-o.