Amenzi de până la zeci de mii de lei pentru finanțări de sute de mii de lei. CEC a inițiat opt procese contravenționale cu privire la depășirea plafoanelor pentru donații în numerar, în cadrul alegerilor din Găgăuzia

Amenzi de până la zeci de mii de lei pentru finanțări de sute de mii de lei. CEC a inițiat opt procese contravenționale cu privire la depășirea plafoanelor pentru donații în numerar, în cadrul alegerilor din Găgăuzia

Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat opt procese contravenționale care vizează finanțarea ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Găgăuzia.

Baciu Ana

Consiliul Electoral Central al UTA Găgăuzia, nu a stabilit în regulament care este plafonul maxim al donațiilor colectate în numerar de către concurenții electorali.

Astfel, verificând rapoartele totalizatoare privind finanțarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de către Consiliul electoral central al Găgăuziei, Comisia Electorală Centrală a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11.700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar.

 Nicolae Dudoglo a primit donații din partea a trei persoane, cu o depășire în sumă totală de 59.090 lei. Șapte persoane au făcut donații pentru Grigore Uzun cu o depășire în sumă totală de 184.800 lei.

 Mihail Formuzal a beneficiat de donații din partea a două persoane, cu o depășire în sumă totală de 18.600 lei. 21 de persoane au donat pentru Victor Petrov și au depășit sumă totală de 436.800 lei.

Pentru Dmitrii Croitor au fost făcute donații din partea a cinci persoane, cu o depășire în sumă totală de 102.100 lei. Gheorghii Pavlioglo a depășit suma totală cu 15.600 de lei.

Evghenia Guțul a primit donații din partea a 65 de persoane, cu o depășire în sumă totală de 458.800 de lei.

Și Serghei Cimpoieș a primit donații din partea unei persoane, cu o depășire în sumă totală de 148.300 de lei.

CEC menționează că a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina donațiile, dar cel din urmă nu întreprins nici o acțiune în acest sens. Prin urmare, turul doi al alegerilor s-ar fi desfășurat cu aceleași încălcări.

Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.   

Potrivit Codului contravențional se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege.

Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 9.000 la 15.000 de lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

 


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal