Deputații locali din Găgăuzia au votat organizarea unui „Congres al aleșilor de toate nivelurile” la 27 mai. Ce au mai decis
Deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei s-au întrunit în ședință de urgență în seara zilei de 16 mai. Aceștia dau de înțeles că vor validarea agerilor din autonomie astăzi, deși legea prevede expres că această atribuție aparține Curții de Apel Comrat.
・ Irina Soltan
UPDATE 22:27 Speakerul Adunării Populare, Dmitri Constantinov a declarat că nu vor fi organizate alte alegeri, dacă Curtea de Apel nu va recunoaște rezultatele scrutinului din 14 mai. În caz contrar, afirmă politicianul, Adunarea Populară va modifica codul electoral astfel încât rezultatele alegerilor să fie aprobate de Adunarea Populară.
UPDATE 22:19 Politicianul Mihail Vlah, președinte al Consiliului de supraveghere a televiziunii publice din Găgăuzia, a anunțat că și la Comrat va fi organizată o „adunare națională” la 21 mai curent.
UPDATE 22:01 Ședința s-a încheiat. Deputații au decis ca la 27 mai, în următarea sâmbătă, să desfășoare adunarea deputaților de toate nivelurile. La fel, au aprobat o scrisoare cu îngrijorările pe care le au care ar urma să ajungă la organile diplomatice. Aleșii locali au ieșit în fața mulțimii.
UPDATE: 21.40 Prima decizie: Deputații regionali aprobă o susținere oficială a deciziei CEC UTA Găgăuzia prin care sunt validate alegerile din autonomie.
UPDATE 21:33 - Deputatul PAS, Dorian Istratii a venit cu o reacție la evenimentele din Găgăuzia. Acesta a afirmat că „Șor a găsit o slăbiciune în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia”.
„Nu te poți autoproclama bașcan călcând în picioare legile Republicii Moldova. Dușmanii acestui popor, dușmanii țării noastre trebuie să cunoască că noi avem LEGE și ea trebuie respectată și aplicată! Alegerile trebuie să fie libere și corecte, doar conform legislației în vigoare: fără cumpărarea voturilor, fără decedați votanți în listă, fără cetățeni care fizic se aflau peste hotare dar figurează că au votat. Gruparea criminală organizată Șor a găsit o slăbiciune în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia.”, a scris Istrati pe Facebook.
UPDATE 21.15: Deputații spun că oamenii legii ar fi ridicate mai multe acte de la Comisia Electorală a Găgăuziei ce vizează validarea alegerilor privind alegerea bașcanului.
UPDATE 21.10: Opinii împărțite în sala în care s-au adunat deputații autonomiei. Unii cer respectarea legii, alții - acțiuni imediate:
„Trebuie mâine dimineață să ne adunăm liniștit și să mergem împreună la președinte să discutăm” a spus unul dintre deputații din autonomie.
„Iar eu cred că trebuie să adunăm toți locuitorii, toți activiștii, în număr cât mamare. Și la adunare să întrebăm părerea oamenilor și să votăm. Putem să organizăm asta în trei zilei”, a spus alt deputat.
„Judecata o să-și facă munca, dar noi trebuie să întărim ce discutăm azi. Trebuie să arătăm autorităților centrale că nu e așa cum vor ei. Să facem agitație aici să înțeleagă cum vrea poporul. Azi trebuie să votăm”, a spus alt deputat.
Știrea inițială: La ședința de urgență În cadrul ședinței, deputatul Adunării Populare, Alexandr Tarnavsky își îndeamnă colegii „să respecte legea”. El a explicat că alegerea bașcanului este aprobată de Curtea de Apel Comrat. De asemenea, el a făcut apel la dialog cu autoritățile centrale.
De cealaltă parte, speakerul Dmitri Constantinov a declarat că Adunarea poate adopta o lege prin care să o recunoască pe Guțul ca bașcană a Găgăuziei.
Recent, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, la scurt timp după ce instituția a transmis documentele privind alegerile la funcția de bașcan, spre validare la Curtea de Apel Comrat. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care surprind ofițeri ai CNA intrând în sediul instituției.
Amintim că recent, Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale care vizează finanțarea ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Găgăuzia.
Precizăm că, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul ei, Grigori Uzun, candidatul independent susținut de Partidului Socialiștilor - 24.913 voturi. Rata de participare la turul doi al scrutinului a fost de 54,46 la sută. Au votat circa 47,9 mii de alegători pe listele de bază și 5.477 de alegători, pe listele suplimentare.
AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.
În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot.
Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.