Membrii și simpatizanții Partidului Șor au protestat la Comrat. Adunarea Populară a Găgăuziei anunță „ședință specială”

Membrii și simpatizanții Partidului Șor au protestat la Comrat. Adunarea Populară a Găgăuziei anunță „ședință specială”

La Comrat continuă protestul membrilor și simpatizanților Partidului Șor, care critică acțiunile organelor de drept, ce desfășoară astăzi, 16 mai, percheziții la Judecătoria Comrat. La protest au ajuns și bașcanul ales, Evghenia Guțul și deputații Partidului Șor, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu.Cristian Bolotnicov

21:00 - Deputatul Adunării Populare, Alexandr Tarnavsky își îndeamnă colegii „să respecte legea”. El a explicat că alegerea bașcanului este aprobată de Curtea de Apel Comrat. De asemenea, el a făcut apel la dialog cu autoritățile centrale. De cealaltă parte, speakerul Dmitri Constantinov a declarat că Adunarea poate adopta o lege prin care să o recunoască pe Guțul ca bașcană a Găgăuziei.

20:50 - A început ședința Adunării Populare a Găgăuziei, la care se participă mai mulți primari și deputați locali.

20:49 - Candidatul independent, Grigori Uzun, care a fost susținut de PSRM și Igor Dodon, dar a piedut alegerile în turul II, a condamnat perchezițiile efectuate de organele de drept la CEC al Găgăuziei și Judecătoria Comrat. Acesta a publicat un scurt mesaj video în care cere „să se ia mâinile de pe Găgăuzia”.

20:30 - Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov a declarat că o manifestație ar putea fi organizată la Comrat, simultan cu cea de la Chișinău din 21 mai curent. „Cum ei se adună la congresul lor pe 21, și noi ne vom aduna în piața noastră și împreună cu voi vom aproba bashkanul nostru", a afirmat politicianul găgăuz. Unii politicieni au sugerat ca victoria Evgheniei Guțul să fie „validată” de Adunarea Populară a Găgăuziei, transmite nokta.md.

Potrivit nokta.md, deputata Partidului Șor, Reghina Apostolova a anunțat în cadrul manifestației că va părăsi grupul comun de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a Găgăuziei. Un anunț similar a făcut și deputatul BCS, Vasile Bolea.

În același timp, președinta CEC a Găgăuziei, Iana Kovalenko a declarat că a predat mai multe documente organelor de drept.

Totodată, începând cu ora 20:00, Adunarea Populară ar urma să se întrunească în ședință specială, după cum a anunțat anterior politicianul găgăuz, Mihail Vlah.

...

Protest la Comrat

nokta.md

Publicitate

Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit cu o reacție la acuzațiile aduse în adresa formațiunii de Irina Vlah, care a calificat acțiunile organelor de drept ca fiind „presiuni”.

Declarațiile Irinei Vlah sunt aberații populiste. PAS se va expune pe rezultatul şi legitmitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații de fraudă si corupție semnalate de autorități și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor. 

Autor: Adriana Vlas, purtătoare de cuvânt a PAS

Recent, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, la scurt timp după ce instituția a transmis documentele privind alegerile la funcția de bașcan, spre validare la Curtea de Apel Comrat. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care surprind ofițeri ai CNA intrând în sediul instituției.

Amintim că recent, Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale care vizează finanțarea ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Găgăuzia.

Precizăm că, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul ei, Grigori Uzun, candidatul independent susținut de Partidului Socialiștilor - 24.913 voturi. Rata de participare la turul doi al scrutinului a fost de 54,46 la sută. Au votat circa 47,9 mii de alegători pe listele de bază și 5.477 de alegători, pe listele suplimentare.

AGORA amintește că o zi înaintea alegerilor, sâmbătă, 13 mai, la orele dimineții, au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile au vizat reprezentanții Partidului Șor. Partidul vizat a venit cu o reacție în care învinuiește guvernarea de acțiunile întreprinse de oamenii legii.

În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal