Anchetă: „Prietenul” rus al lui Dodon, trăieşte în SUA, dar face miliarde în Mariupolul ocupat

Anchetă: „Prietenul” rus al lui Dodon, trăieşte în SUA, dar face miliarde în Mariupolul ocupat

Una dintre principalele companii implicate în lucrările de reconstrucţie şi construcţie în oraşul ucrainean Mariupol, ocupat de Rusia, este R-Stroy OOO din Rusia, care este deținută prin interpuşi de miliardarul rus Alexei Repik, se arată într-o anchetă realizată de Scanner Project. Potrivit anchetei, Repik a devenit miliardar datorită afacerilor cu medicamente, pe care le vinde, la prețuri umflate instituţiilor medicale de stat datorită legăturilor personale cu oficialii, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

De teama sancţiunilor şi-a trecut afacerile pe numele mamei sale

Alexei Repik, este fondatorul companiei farmaceutice R-Pharm, cunoscută şi ca producător al vaccinului anticovid Sputnik, cumpărat inclusiv şi de Republica Moldova

După izbucnirea războiului pe scară largă în Ucraina, el, temându-se de sancțiuni personale, a cedat pachetul de acțiuni din R-Pharm către trei cumpărători, printre care și mama sa, Valeria Daeva.

Compania deţinută de mama sa finanțează R-Stroy, o firmă fondată la câteva luni după invadarea Ucrainei, al cărei logo este foarte asemănător cu sigla R-Pharma.

„Compania a fost creată pentru a lucra în teritoriile ocupate și a fost înregistrată pe numele persoanelor asociate cu Repik”, notează autorii anchetei.

Publicitate

Repik locuiește în SUA

Însuși Alexei Repik locuiește în Statele Unite de câțiva ani, iar în San Francisco are o vilă luxoasă cu patru etaje în valoare de 19,1 milioane de dolari, relatează Scanner Project.

Cel puțin trei dintre cei patru copii ai oligarhului s-au născut în Statele Unite. În 2017, Repik a participat la inaugurarea lui Donald Trump.

Potrivit Forbes, averea lui Repik este estimată la 2,9 miliarde de dolari, el fiind pe locul 45 în clasamentul celor mai bogaţi ruşi.

Repik a fost inclus pe lista de sancțiuni, iniţial de Ucraina, apoi abia în februarie 2023 de Marea Britanie şi Australia, inclusiv pentru relaţiile cu președintele rus Vladimir Putin şi familia acestuia, dar şi pentru susţinerea războiului contra Ucrainei.

Asociaţia condusă de Dodon, finanţată de asociaţia lui Repik

Acest miliardar este cunoscut în Republica Moldova, prin relaţiile de „prietenie” cu fostul preşedinte Igor Dodon. Or, Alexei Repik este preşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri „Delovaia Rosia”, cofondatoarea asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” conducător al căreia este Igor Dodon.

Asociaţia „Delovaia Rosia” este cea care, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, a transferat pe contul asociației obștești condusă de Igor Dodon, peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei), potrivit unei anchete RISE Moldova.

În perioada 2016-2022, când Dodon era preşedinte, Repik a fost de câteva ori în vizită în Republica Moldova, anunţând şi planuri de dezvoltare a unor afaceri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal