CSE aprobă instituirea în R. Moldova a Misiunii de Parteneriat a UE pentru consolidarea rezilienței sectorului de securitate al țării noastre (DOC)

CSE aprobă instituirea în R. Moldova a Misiunii de Parteneriat a UE pentru consolidarea rezilienței sectorului de securitate al țării noastre (DOC)

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a emis o dispoziție prin care aprobă instituirea în Republica Moldova a Misiunii de Parteneriat a UE pentru consolidarea rezilienței sectorului de securitate al țării noastre, creată la 24 aprilie 2023. Potrivit actului normativ, personalul misiunii, cu excepția cetățenilor R. Moldova sau a rezidenților permanenți se va bucura de privilegiile care se acordă personalului misiunilor diplomatice.


Cristian Bolotnicov

Se aprobă instituirea în Republica Moldova a Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) sub egida PSAC (Politica de Securitate și Apărare Comună) creată prin Decizia 2023/855 a Consiliului Uniunii Europene din 24 aprilie 2023, în scopul de a contribui la consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine, și de a sprijini punerea în aplicare a sarcinilor stabilite în decizia respectivă de către o celulă de proiect care va oferi sprijin operațional specific, după caz, în conformitate cu abordarea integrată și în măsura posibilului, în strânsă coordonare cu alți factori.

Autor: Dispoziția CSE nr. 69 din 17 mai 2023

...

Dispoziția CSE nr. 69 din 17 mai 2023

Guvernul R. Moldova

Publicitate
...

Dispoziția CSE nr. 69 din 17 mai 2023

Guvernul R. Moldova

Dispoziția prevede că în scopul asigurării bunei desfășurări a activităților și creării unui cadru adecvat pentru realizarea atribuțiilor EUPM Moldova, până la încheierea unui Acord între R. Moldova și UE privind statutul misiunii respective, în privința personalului, sediilor, bunurilor, fondurilor și altor proprietăți sau activități li se vor aplica privilegiile și imunitățile de care beneficiază în mod obișnuit o misiune diplomatică străină și colaboratorii acesteia, cu excepția cetățenilor R. Moldova sau rezidenților permanenți.

În cadrul aceleași dispoziții, membrii CSE au aprobat alocarea a 8,4 milioane de lei pentru finanțarea executării lucrărilor unui bloc locativ din orașul Șoldănești. Ministerul Afacerilor Interne urmează să înainteze spre aprobare un proiect de hotărâre în acest sens, iar Ministerul Finanțelor va aloca mijloacele financiare necesare. Clădirea, dată în exploatare în perioada sovietică cu mari abateri de la standardele de calitate, a fost avariată în urma cutremurului din noiembrie anul trecut. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru restabilirea integrității blocului, termoizolarea fațadelor și reparația acoperișului clădirii, astfel încât locatarii să se afle în condiții de maximă siguranță.

De asemenea, la ședința CSE, au fost clarificate unele aspecte cu privire la modul de acordare și suspendare a statutului de persoană asigurată pentru beneficiarii de protecție temporară, care se vor încadra în câmpul muncii. În cazul angajării, aceștia vor avea statut de persoană asigurată, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă. Refugiații ucraineni care nu sunt încadrați în câmpul muncii vor beneficia în continuare de pachetul social garantat, prin intermediul Mecanismului de protecție temporară, aprobat de Guvern, ca parte a efortului autorităților de a sprijini refugiații ucraineni afectați de consecințele războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Prin decizia Comisiei a fost revizuită lista produselor social importante la comercializarea cărora se aplică adaosul comercial limitat. Acest lucru s-a făcut pentru evitarea unui eventual deficit pe careva categorii de produse în beneficiul cetățenilor. 

Precizăm că, Misiunea civilă a Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, instituită recent, va fi condusă de un diplomat român. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, care a precizat că a fost selectat „în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni”.

Amintim că, în urma deciziei din 24 aprilie 2023, Consiliul European a decis să instituie misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune. Potrivit unui comunicat al instituției, obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R. Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Mandatul acesteia vizează trei zone prioritare de acțiune:

Securitate cibernetică/combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării: i) combaterea dezinformării online și sprijinirea comunicării strategice a instituțiilor-cheie; ii) furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică; iii) elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber;

Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă (MAI) prin sprijinirea centrului de răspuns la criză al MAI pentru un răspuns coordonat la nivel inter-instituțional în situațiile criză.

Celula de Proiecte a misiunii, considerată esențială de Republica Moldova, va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal