Investigație RISE: Cum arată iahtul lui Plahotniuc în valoare de 50 de milioane de euro (FOTO)

Investigație RISE: Cum arată iahtul lui Plahotniuc în valoare de 50 de milioane de euro (FOTO)

Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles. Documentarea jurnaliștilor de la RISE Moldova a pornit de la numele iahtului, pe care l-au aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult, potrivit investigației.

Baciu Ana

Mai întâi a fost Vicky

Iahtul a fost fabricat în anul 2012. Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată pe construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment.

Se numește Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului, care l-a numit în cinstea fiicei sale – Victoria.

Stăpânul lui Vicky e Andrei Goncearenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncearenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

Astfel, Continental Maritime Limited este primul proprietar oficial al iahtului. În apele mărilor, nava a plutit sub steagul Insulelor Cayman, până și-a schimbat proprietarul.

Publicitate

Când Vicky devine Honor?

S-a întâmplat în iulie 2018. Tot atunci iahtul a fost înmatriculat sub steagul Insulei Man.

La două luni după ce își ia numele de Honor, mai exact în septembrie 2018, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar.

Aceasta a fost mutarea de la Goncearenko la Plahotniuc. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare.

Lanțul offshore din jurul lui Honor nu ar fi spus nimic dacă companiile nu ar fi fost implicate și în tranzacții imobiliare la Chișinău. În aceeași perioadă în care făceau rocade în Gibraltar, mai multe bunuri imobile deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc, au ajuns la firme în care entitățile din Gibraltar (Querious Holdings LTD și apoi Eastern Holdings LTD) au fost asociate. Este vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre.

Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei (peste 31 de milioane de euro). Astfel, dacă Querious a primit de la Eastern Holdings iahtul „Honor”, cea din urmă firmă s-a ales cu imobilele lui Plahotniuc din Chișinău.

Iahtul Honor are patru etaje utile traversate de un lift, uși care se deschid automat, draperii pe telecomandă, băi placate cu marmură, televizoare care coboară din tavan sau se ridică din podea și chiar o pistă pentru elicopter. Iahtul are șapte camere care ar putea să găzduiască cel puțin 14 oaspeți, iar echipajul e format din 18 oameni.

În iulie 2019, după ce Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din țară, iahtul este scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Pe un site de specialitate, într-o știre publicată pe 15 august, scrie că iahtul a fost vândut la 20 de zile după ce a fost scos pe piață. Prețul – 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei. Cumpărătorul a fost John Stalupii, un of de afaceri din SUA.

Doar că, la trei luni de la achiziție, Staluppi și-a scos iahtul la vânzare. Dar a reușit să scape de el abia la finele anului 2022. Prețul cerut a fost de 56.400.000 de euro.

Honor n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia n-a figurat niciodată drept beneficiară directă a iahtului. Și în acest caz familia Plahotniuc-Childescu a apelat la interpuși.

Mai multe detalii vedeți în investigația jurnaliștilor de la RISE Moldova.

...

Honor

RISE Moldova

...

Honor

RISE Moldova

...

Honor

RISE Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal