Pot sau nu perchezițiile din UTA Găgăuzia să influențeze rezultatul scrutinului din autonomie. Răspunsul șefei Procuraturii Anticorupție (VIDEO)

Pot sau nu perchezițiile din UTA Găgăuzia să influențeze rezultatul scrutinului din autonomie. Răspunsul șefei Procuraturii Anticorupție (VIDEO)

Probele acumulate în cadrul perchezițiilor desfășurate în Găgăuzia, într-un dosar de corupție electorală în care e vizat Partidul Șor și candidatul susținut de acesta, vor fi transmise în scurt timp către organele împuternicite să ia decizii privind legalitatea alegerilor din autonomie. Declarația a fost făcută de procurora șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la emisiunea DESCIFRAT.

Irina Soltan

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a explicat de ce perchezițiile la stafful electoral al Partidului Șor și la alte 11 locații s-au desfășurat în ziua din ajunul turului doi de scrutin.

„Când vorbim despre un proces electoral, termenii sunt foarte scurți și asta înseamnă că dacă este careva activitate care e posibil să încalce careva prevederi din Codul Electoral sau infracțiuni de corupție, în așa cazuri ele se întâmplă chiar aproape de alegeri”, a spus Veronca Dragalin.

Întrebată dacă probele acumulate de procurori ar putea anula scrutinul din UTA Găgăuzia, procurori șefă a spus: „Nu pot să mă dau cu părerea pentru că vreau să fie clar: CEC din Găgăuzia are competența să determine dacă au fost încălcate careva măsuri. Apoi urmează să se expună Curtea de Apel de la Comrat și să valideze rezultatele alegerilor”, susține șefa PA.

De altă parte, Dragalin a menționat că în continuare, fiind acumulate un set de probe, acestea vor fi transmise în scurt timp instituțiilor care sunt împuternicite să ia decizii privind legalitatea scrutinului.

„Noi în cadrul unui dosar penal am întreprins anumite măsuri autorizate de judecători și am acumulat anumite probe. În continuare urmează să depunem o sesizare ca să atenționăm organele competente care au rolul de a decide ce trebuie să se întâmple mai departe”, a punctat șefa PA.

Veronica Dragalina a mai menționat că sesizarea ar urma să fie transmisă în scurt timp în condițiile în care procedura de validare a alegerilor presupune zile numărate.

AGORA amintește că la orele dimineții zilei de 13 mai au avut loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Perchezițiile vizează stafful electoral al Partidului Șor și mai mulți activiști. În total, ofițerii CNA, INI și procurorii anticorupție au desfășurat 11 percheziții la domiciliile și automobilele a opt persoane din Vulcănești, Cimișlia și Comrat. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, liste cu date de contact ale unor persoane, stick-uri de memorie, sume de bani. Toate persoanele sunt cercetate în stare de libertate.

La 14 mai s-a desfășurat turul doi al alegerilor, iar rezultatele ar indica că noul bașcan ar urma să fie candidatul Partidului Șor, Eugenia Guțul.

A doua zi ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, la scurt timp după ce instituția a transmis documentele privind alegerile la funcția de bașcan, spre validare la Curtea de Apel Comrat. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care surprind ofițeri ai CNA intrând în sediul instituției.

În seara zilei, Adunarea Populară din UTA Găgăuzia s-a întrunit de urgență. În urma discuțiilor aprinse, a fost votată o rezoluție prin care deputații locali susțin concluzia CEC din autonomie. La fel, s-a decis desfășurarea unei adunări a deputaților de toate nivelurile la 27 mai.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal