Vești bune pentru R. Moldova. Prima licitație internațională de procurare a gazelor pe platforma comună a UE s-a desfășurat cu succes

Comisia Europeană anunță că prima licitație internațională desfășurată de Platforma Uniunii Europene de achiziție comună de gaze naturale s-a desfășurat cu succes. Potrivit vicepreședintelui instituției, Maroš Šefčovič, au fost depuse cereri pentru un volum total de cca. 2,8 miliarde de metri cubi.

17 mai 2023, 17:32Cristian Bolotnicov

Vești bune pentru R. Moldova. Prima licitație internațională de procurare a gazelor pe platforma comună a UE s-a desfășurat cu succes
Aceasta este o etapă istorică – deoarece, pentru prima dată, ne folosim de greutatea economică colectivă a UE pentru a ne spori securitatea energetică și pentru a face față prețurilor ridicate la gaze. Răspunsul pieței a fost pozitiv și încurajator. Pentru prima licitație care a avut loc au depus cereri pentru un volum total de aproximativ 11,6 miliarde de metri cubi de gaz. Cererea de GNL reprezintă aproximativ 2,8 miliarde de metri cubi, în timp ce aproape 9,6 miliarde de metri cubi sunt solicitați pentru livrarea prin conducte.

Autor: Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene

Pentru Republica Moldova au fost convenite 80% din volumele solicitate, în timp ce pentru Ucraina proporția e de 100%.

Publicitate
Este un succes remarcabil pentru un instrument care nu exista acum cinci luni. Comisia și-a îndeplinit cu succes rolul de agregator și intermediar, iar acum e rândul părților implicate să încheie contractele.

Autor: Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene

Potrivit oficialului european, cumpărătorii și vânzătorii pot începe negocierea contractelor de gaz, Comisia Europeană nefiind implicată în acest proces. Totodată, UE va lansa o a doua rundă de colectare a ofertelor de licitație în a doua jumătate a lunii iunie, iar până la finele anului mai sunt planificate alte trei runde.

Între timp, echipa mea și cu mine vom continua să lucrăm cu furnizorii internaționali de gaze pentru a atrage mai mulți dintre ei pentru rundele viitoare. Cred că aceasta este o oportunitate pentru ei de a-și extinde baza de clienți. Și este un câștig pentru toate părțile.

Autor: Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene

Până în prezent, 107 companii s-au înscris pe platformă și 77 au solicitat gaze la prima licitație, care vor fi furnizate în perioada iunie 2023 - mai 2024.

Noul sistem, care lasă pe dinafară gazele rusești, obligă statele membre să adauge cel puțin 15% din cererea lor pentru umplerea depozitelor, adică 13,5 miliarde metri cubi, deși nu sunt obligate să cumpere gaze. Deocamdată, prima licitație nu a atins acest plafon dar este încă deschisă pentru noi solicitări și la anumite țări din afara spațiului comunitar, cum ar fi Republica Moldova, Georgia, Serbia, Ucraina și altele.

Precizăm că platforma de achiziții comune de gaze, a fost stabilită în cadrul Uniunii Europene în luna martie 2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal