Maia Sandu, la summitul de la Reykjavík: Dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate
În cadrul plenarei celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului provocat de Rusia în Ucraina. Totodată, aceasta a evidențiat legătura strânsă între consolidarea democrației și aderarea la Uniunea Europeană.
・ Zagnat Elena
Deși nimic nu se compară cu distrugerile suferite de Ucraina, și noi simțim undele de șoc ale războiului care se petrece chiar lângă granița noastră. Suntem victimele metodelor hibride susținute de către Rusia, concepute pentru a ne destabiliza democrația. (...) Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert. Cetățenii și antreprenorii noștri continuă să se lupte cu repercusiunile economice ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Șefa statului a vorbit despre faptul că Moldova a reușind să avanseze în ultimii doi ani în mai multe clasamente internaționale care evaluează starea democrației. Cu toate acestea, Maia Sandu a atras atenția asupra provocărilor cu care se confruntă regiunea și a subliniat că voința politică, deși importantă, nu este suficientă pentru ca democrația să reziste în fața acestor provocări.
Pentru ca democrația să aibă o șansă, economia noastră trebuie să se dezvolte. Dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă. Am ținut piept împotriva eforturilor de destabilizare ale Rusiei și vom continua să facem acest lucru. (...) Democrația noastră este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care ne confruntăm în prezent. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
În cadrul vizitei sale în Islanda, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu oficiali străini. Printre aceștia se numără președintele Islandei, Guðni Th. Jóhannesson, prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, președinta Ungariei, Katalin Novák, prim-ministrul Maltei, Robert Abela, președinta Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Siofra O’Leary, președintele Ciprului, Nikos Christodoulides.