Moldova a susținut crearea Registrului daunelor cauzate de Rusia în Ucraina. Ce prevede acesta

Moldova a susținut crearea Registrului daunelor cauzate de Rusia în Ucraina. Ce prevede acesta

Cel de-al patrulea summit al Consiliului Europei s-a încheiat prin decizia de a crea un Registrul de evidență a daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Inițiativa a fost anunțată de către președintele francez, Emmanuel Macron, care a făcut apel la toate țările să se alăture și să contribuie activ la completarea registrului. Ulterior, la Reykjavik a fost semnată o declarație politică privind crearea registrului, iar 38 de țări, printre care și Republica Moldova, s-au alăturat acesteia. 

Zagnat Elena

Anul trecut, Rusia a încetat să mai fie membră a Consiliului Europei, care include în prezent 46 de țări. Potrivit serviciului de presă al CoE, decizia de înființare a registrului a fost susținută de 38 de state membre, precum și de Canada, SUA și Japonia, care au statut de observator. Andorra, Bulgaria și Elveția și-au exprimat intenția de a se alătura registrului în viitor. Armenia, Azerbaidjan, Ungaria, Turcia, Bosnia și Herțegovina nu se numără printre statele menționate de CoE ca fiind susținătoare ale deciziei.

Potrivit cancelarului german, Olaf Scholz, crearea unui astfel de registru ar juca un „rol central în pedepsirea și aducerea în fața justiției a crimelor de război comise de Rusia și pentru daunele enorme pe care Rusia le provoacă Ucrainei zi de zi”.

Secretara generală al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a calificat decizia drept „istorică”, menționând că „acest lucru va ajuta victimele să își înregistreze pierderile și este vital pentru orice mecanism de despăgubire”.

Acum este necesar ca registrul să devină direct operațional, astfel încât victimele agresiunii rusești să își poată depune cererile de despăgubire. Obiectivul nostru este de a stabili un mecanism de despăgubire cuprinzător care să garanteze că Rusia plătește despăgubiri complete Ucrainei, în conformitate cu acordurile internaționale, în special, din contul activelor rusești în lume. Ne îndreptăm spre acest obiectiv împreună cu partenerii noștri.

Autor: Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei

Publicitate

Regulamentul privind registrul este prevăzut într-o rezoluție specială. Potrivit acestui document, registrul este necesar pentru a înregistra documente justificative și informații privind cererile de despăgubire pentru daune, pierderi sau vătămări cauzate la 24 februarie 2022 sau după această dată pe teritoriul Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, pentru toate persoanele și entitățile vizate, precum și pentru statul ucrainean, inclusiv autoritățile sale regionale și locale.

Sarcinile registrului sunt de a primi și de a procesa cererile de despăgubire, inclusiv clasificarea și sistematizarea acestor cereri. Se stipulează separat că registrul nu va avea nicio funcție judiciară în legătură cu cererile de despăgubire primite, inclusiv în ceea ce privește stabilirea răspunderii și alocarea oricăror plăți sau compensații. Informațiile vor fi colectate pe o platformă digitală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal