Noi etichete energetice ar urma să apară pe electrocasnicele din Republica Moldova

Noi etichete energetice ar urma să apară pe electrocasnicele din Republica Moldova

Produsele electrocasnice ar urma să aibă etichete energetice, pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic. Noile etichete vor conține mai multă informație despre produse, cum ar fi consumul anual de energie, nivelul de zgomot, iar codul QR inclus va oferi acces la informații suplimentare despre produs. Noile etichete vor fi aplicate în Republica Moldova inițial pentru frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și lămpi. Un

proiect de hotărâre de Guvern privind introducerea noilor etichete energetice este la etapa de consultări publice și urmează a fi aprobat în scurt timp.

Zagnat Elena

Directivele Uniunii Europene (UE) privind proiectarea ecologică a produselor cu impact energetic, dar și etichetarea produselor plasate pe piață au fost transpuse în anul 2014 în legislația Republicii Moldova. În viitorul apropiat, ele urmează a fi actualizate pentru a ține cont de noile reglementări europene. Directiva privind proiectarea ecologică stimulează piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete. 

...

Publicitate

Inspectorii și funcționarii publici au fost instruiți asupra regulilor de plasare pe piață a produselor energetice și modului de verificare a conformității acestora, cu susținerea programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. 

Prin reglementările legate de proiectarea ecologică și etichetarea energetică este condiționată calitatea produselor și stimulată competitivitatea acestor industrii. Tehnologiile care nu întrunesc elementele de performanță au ieșit de pe piață, făcând loc unor produse mai eficiente. Pentru Republica Moldova aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie.

Autor: Carolina Novac, secretară de stat în cadrul Ministerului Energiei

...

Potrivit autorităților, aceste reglementări vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal