Open Skies, acordul care deschide cerul între R. Moldova și SUA, a fost semnat. Este primul pas spre liberalizarea transportului aerian dintre cele două țări

Open Skies, acordul care deschide cerul între R. Moldova și SUA, a fost semnat. Este primul pas spre liberalizarea transportului aerian dintre cele două țări

Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au semnat joi, 18 mai, Acordul Open Skies, care prevede oportunitatea de a opera zboruri directe din R. Moldova spre destinații din Statele Unite și viceversa. Acest Acord constituie primul pas spre liberalizarea transportului aerian între cele două țări și va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, dar și în facilitarea cooperării investiționale dintre Moldova și SUA. În baza Acordului, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea deja efectua curse aeriene spre SUA, au anunțat în cadrul evenimentului de semnare a documentului, Secretarul adjunct de stat al SUA pentru Management și Resurse, Richard Verma, și de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Lilia Dabija.

Stela Vdovii

Datorită acestuia vor putea fi construite legături comerciale și economice bilaterale mai puternice, fiind un semnal substanţial al sprijinului american pentru calea continuă a Moldovei de a crea un mediu de afaceri mai deschis și mai transparent.

Acordul dedicat cooperării în domeniul transportului aerian, cu impact economic, social și strategic, va contribui la fortificarea și mai puternică a cooperării bilaterale. Îmi exprim dorința de a avea pe ceruri cât mai multe zboruri din Republica Moldova spre SUA și viceversa

Autor: Liliana Dabija, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Publicitate
Este un moment semnificativ, care merită sărbătorit, fiindcă astăzi stabilim legături moderne în domeniul aviației, fapt ce va determina companiile aeriene să ofere servicii calitative şi eficiente. Consolidăm niște legături de conlucrare care deja au o bază puternică de cooperare moldo-americană. 

Autor: Richard Verma, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse

AGORA amintește că despre oportunitatea unui astfel de Acord între R. Moldova și SUA se vorbea încă din anul 2017, iar semnarea acestuia era așteptată în primele trei luni ale anului 2022. Într-un răspuns la o solicitare expediată de AGORA în noiembrie 2021, când realizam un material ca să ne documentăm la ce etapă se afla această inițiativă, serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ne informa că va fi vorba despre patru tipuri de curse: de pasageri, cargo, mail și combinat, care vor fi efectuate doar de la Aeroportul Internațional Chișinău.

De unde vine inițiativa

Inițiativa de semnare a tratatului aparține părții americane, care a propus textul în 2017, când au avut loc primele discuții în acest sens. Un an mai târziu, la 28 martie 2018, a fost aprobată inițierea negocierilor asupra Acordului, care s-au desfășurat prin schimb de note diplomatice, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

CITEȘTE ȘI: Curse aeriene Moldova - SUA? Cât de aproape sunt de realizare, când ar putea fi lansate și cum va fi stabilit prețul biletelor

În prezent, zborurile din R. Moldova spre SUA se efectuează doar cu escale, în orașe precum Francfurt, Varșovia sau Istanbul. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal