Procuratura Anticorupție: Ilegalitățile privind finanțarea partidului PAS nu s-au confirmat

Procuratura Anticorupție: Ilegalitățile privind finanțarea partidului PAS nu s-au confirmat

Procuratura Anticorupție a anunțat anterior despre investigarea finanțării Partidului politic Acțiune și Solidaritate (PAS) în urma sesizării de Proiectul Media „Cu sens”. După ce au fost examinate documentele acumulate aferent investigației jurnalistice, în raport cu donatorii PAS, nu au fost stabilite abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale, spun procurorii.


Baciu Ana

Precizăm că, în una din investigații jurnalistice a fost indicat că „potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei”.

Proiectul Media ,,Cu Sens” a sesizat și Comisia Electorală Centrală la 12 ianuarie 2023, în legătură cu verificarea conformității rapoartelor financiare prezentate de Partidul politic PAS, ,,Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care au avut statut de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

La 18 ianuarie 2023, Comisia Electorală Centrală a oferit răspuns solicitantului prin care a informat că nu au fost stabilite abateri de la legislația electorală.

De asemenea, Procuratura menționează că la 31 martie 2022, o companie de audit, contractată pentru efectuarea procedurilor ce țin de verificarea și analiza surselor de finanțare a PAS, a plăților și cheltuielilor efectuate pe seama acestor surse pentru perioada anilor 2019, 2020 și 2021, a întocmit un raport de audit.

Conform acestuia, s-a concluzionat că datele incluse în Rapoartele privind gestiunea financiară pentru anii 2019, 2020 și 2021 și Rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioada indicată sunt complete, veridice și corespund cerințelor de întocmire a acestora.

Totodată, fiind chestionați donatori pretins a fi cu venituri mai mici decât sumele donate, indicate în investigația jurnalistică, aceștia au declarat că donațiile le recunosc și dispun de suficiente venituri pentru asemenea donații.

Drept rezultat, examinarea petiției a fost încetată.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal